31 de desembre 2020

2020: Manga en català

Enguany per dotzè cop, ja torna a tocar la meva revisió i valoració de com li ha anat el manga en català aquest any. Les anteriors les podeu llegir aquí: 2009, 2010*, 2011*, 2012*,  2013*, 2014*, 2015*, 2016*, 2017*, 2018*, 2019* (* Enllaç de ComiCat).


El passat 2019 va ser un any de finalitzacions, continuacions i diverses estrenes.

Començant  amb Planeta Cómic, es va finalitzar la saga Saga Satanàs Cor Petit (Gran Rei dels Dimonis Piccolo) amb els seus tres últims volums, així doncs completant la col·lecció de Bola de drac Color.

Respecte Bola de drac Super, es va continuar amb el format comic book, sortint-ne 11 números més, i per altra banda també van sortir el tercer i quart volum. 

Per altra banda també hi va haver dues estrenes relacionades amb Bola de drac: El primer volum de Super Dragon Ball Heroes: Missió al món demoníac obscur! i el volum únic Bola de drac Spin-off: Aquella vegada que em vaig reencarnar i era en Yamcha.

Respecte Bola de drac SD no es va publicar cap volum.

També, tot i que no sigui manga, mencionar l'anime comic de Bola de drac que es publicar, El més fort del món.  A més a més també es va publicar la novel·la de la pel·lícula Bola de drac Super: Broly.

Passem a Ooso Comics, qui va treure 6 volums. Per una banda va finalitzar Mazinger Angels amb el seu quart volum, i per altra banda va estrenar 5 noves sèries. Aquests són els volums únics de Cutie Honey. The Legend, Mazinger Otome i la seva continuació Mazinger Otome Taisen, i a més també hi va haver els primers volums de Dynamic Heroes i de Cutie Honey 90's, de 4 i 2 volums respectivament.

Toca parlar de com ha anat aquest 2020.

Aquest any 2020 ha estat marcat per la pandèmia de la covid-19, que ha comportat que les editorials haguessin de modificar els seus plans editorials, amb els mesos de març i abril, els principals mesos afectats. 

Començant  amb Planeta Cómic, respecte Bola de drac Super, s'ha continuat amb el format comic book, sortint-ne 16 números més, i per altra banda també ha sortit els volums cinquè, sisè i setè. En ambdós casos s'ha augmentat el ritme de publicació.  

Per altra banda també tenim el segon volum de Super Dragon Ball Heroes: Missió al món demoníac obscur! i també hi ha hagut el retorn Bola de drac SD amb el seu quart volum.

També de tot i que no sigui manga mencionar els dos animes comics que s'han publicat: Bola de drac Z: Son Goku el superguerrer i Dragon ball Super: Broly, els quals no tinc en compte en realitzar els gràfics i a la llista els poso entre parèntesis. 

Però el retorn més especial i esperat per part de Planeta ha estat Detectiu Conan amb els volums 9 i 10.

Passem a Ooso Comics, qui ha tret 3 volums. Per una banda ha continuat Dynamic Heroes amb el seu segon volum, ha finalitzat Cutie Honey 90's amb el seu segon volum i ha estrenat Dororon Enma-kun amb el seu primer volum de dos que tindrà.

Així ha anant doncs aquest 2020:
 • Gener: Bola de drac Super núm. 27 (Comic book) i Dynamic Heroes vol. 2
 • Febrer: Bola de drac Super núm. 28 (Comic book) / (Anime Comic: Dragon Ball Z Son Goku el superguerrer)
 • Març:
 • Abril:
 • Maig: Cutie Honey 90's vol. 2 (Últim)
 • Juny: Bola de drac Super núms. 29 i 30 (Comic book), Bola de drac Super vol. 5 i Detectiu Conan vols. 9 i 10
 • Juliol:  Bola de drac Super núms. 31 i 32 (Comic book), Bola de drac Super vol. 6 i Super Dragon Ball Heroes: Missió al món demoníac obscur! vol. 2
 • Agost:
 • Setembre: Bola de drac Super núms. 33 i 34 (Comic book)
 • Octubre: Bola de drac Super núm. 35, 36, 37 i 38 (Comic book) i Bola de drac Super vol. 7 / (Anime Comic: Dragon ball Super: Broly )
 • Novembre: Bola de drac Super núms. 39, 40, 41 i 42 (Comic book) (Els núms. 41 i 42 sent novetats de desembre), Bola de drac SD vol. 4 i Dororon Enma-kun vol. 1
 • Desembre: 

Un cop finalitzat el 2020, tenim sis sèries de manga en curs: Bola de drac Super (Volums: 7 de 14 i oberta / Comic book: 42 de ? i oberta), Bola de drac SD (4 de 6 i oberta), Super Dragon Ball Heroes: Missió al món demoníac obscur! (2 de 3 i oberta), Dynamic Heroes (2 de 4 i tancada) i Dororon Enma-kun (1 de 2 i tancada) i el cas especial de Detectiu Conan (10 de 98 i oberta) que ja veurem si continuarà. 

Així doncs enguany s'han publicat 10 volums i 16 comic-books. Una disminució de 3 volums i un increment de 5 comic books, respecte de l'any passat. Per editorials són 7 volums per part de Planeta i 3 volums per part d'Ooso, és amb aquesta editorial on hi ha hagut la disminució. El 16 comic books són tots de Planeta.

I per aquest 2021?

Començant per Planeta Cómic, sobre Bola de drac Super, per l'edició en format comic book, ja tenim previstos dels números 43 i 48, pel gener a març, dos números per mes, i per l'edició en volums, s'augmentarà el ritme, tenint previstos ja els volums 8 i 9, pel gener i març. Amb aquest novè es tanca la saga del Torneig del Poder.

Respecte Bola de drac SD i Super Dragon Ball Heroes: Missió al món demoníac obscur! no hi ha notícies sobre els següents volums.

Respecte Detectiu Conan, sent un cas especial, ara per ara no se sap si sortiran nous volums.

Mencionar que començant el gener, es reeditarà l'Edició Definitiva de Bola de drac amb el nou logotip editorial i entenent que utilitzant la nova traducció utilitzada a l'edició en color. Així el gener sortiran els volums 1 a 3, el febrer del 4 al 6, i el març del 7 al 9.

I ja acabant amb Ooso Comics, s'espera que de cara el gener hi hagi la publicació del tercer volum de Dynamic Heroes, suposant que en algun altre moment de l'any també en surti el quart i darrer. Per altra banda també s'iniciarà la publicació de Kamen Rider amb el seu primer volum de tres, i també hauria de sortir el segon i darrer volum de Dororon Enma-kun. Així doncs ara per ara, si es completés tot, estaríem parlant de 6 volums.

Visualització gràfica del manga en català.

Tot seguit anem amb l'apartat dels gràfics. Primer de tot poso el gràfic doble on el de barres mostra el nombre de sèries de manga en català estrenades per any (eix ordenades esquerre) i el gràfic de línia mostra l'increment de sèries de manga en català al llarg dels anys (eix ordenades dret). Així doncs havent-hi enguany una estrena (Dororon Enma-kun), s'augmenta a 33 mangues en català publicats.El segon gràfic mostra el nombre de volums de manga en català publicats des del 2004 fins enguany, i el tercer gràfic mostra el nombre de llançaments per editorial.


 Fou l'any 2004 que es va començar a publicar manga en volums, començant pels dos primers volums de Detectiu Conan dels deu que ha publicat Planeta. El 2005 s'estrenaria Glénat/EDT amb Inu-yasha. El 2006 ens va arribar l'Edició Definitiva de Bola de drac, alhora que Glénat aniria ampliant el seu catàleg. El clímax el vam tenir l'any 2007 amb 69 volums publicats de 9 sèries diferents, una de les quals fou el volum únic de Barri Llunyà d'Edicions de Ponent, i a partir d'aquí, en anant tancant sèries i espaiant periodicitats, començaria el declivi de llançaments fins al 2012 amb la fi de Glénat/EDT amb el manga en català; Cinturó Negre amb 19 volums de 29, va quedar inacabada. A partir del 2013, amb Planeta i Panini, heretant Naruto i Bleach respectivament, tot continuant-los, en el cas de Naruto fins al final, el 2016; i en el cas de Bleach cancel·lant-la el 2017, al volum 48 inclòs. A més amb Planeta tot publicant noves edicions i mangues de Bola de drac, i amb l'arribada d'Ooso Comics tot apostant pel manga en català, ens hem mantingut al voltant dels 10 volums anuals. Enguany justament han estat 10 volums els publicats, 7 de Planeta i 3 d'Ooso. Destacant enguany l'especial retorn de Detectiu Conan i l'estrena de Dororon Enma-kun, un dels mangues d'en Go Nagai més coneguts al Japó. 

El quart i darrer gràfic ve a ser el segon, però afegint-hi el manga en català publicat en format comic book (incloent-hi el format àlbum), que tal com ja sabem comença el 1992 amb Bola de drac. Sobre la Sèrie Blanca el fet que tingués periodicitat setmanal possiblement hi ha alguns números que els hagi comptat en un mes i correspongui en un de contigu (anterior o posterior), això pugui afectar erròniament al còmput anual tot i que lleugerament. Per la Sèrie Vermella també iniciada el 1992 en principi no hi hauria d'haver cap error. Tot i això, la diferència entre sèries no es mostra al gràfic.
  
Del 1992 al 1997 tenim la publicació de Bola de drac, Sèries Blanca i Vermella, 211 números en total, i també els 15 números de Doraemon. Del 2001 al 2004 hi ha Shin-chan, del qual se'n va publicar 71 números. Des de l'any 2017, s'ha recuperat el format de Comic Book amb Bola de drac Super, havent-se publicant-se 5 números, el 2017; 10 números, el 2018, 11 números, el 2019, i 16 números, enguany.  
Finalment desitjar-vos una bona entrada el 2021 i que al llarg dels seus mesos poguem anar recuperant la nostra vida social.
 
 

1 comentari: