31 de desembre 2016

2016: Manga en català

Enguany per vuitè cop, ja torna a tocar la meva revisió i valoració de com li ha anat el manga en català aquest any. Les anteriors les podeu llegir aquí: 2009, 2010*, 2011*, 2012*,  2013*, 2014*, 2015* (* Enllaç de ComiCat). 

El passat 2015 va ser un any de continuacions i una estrena. Per part de Panini Comics vam tenir la continuació de Bleach amb dos volums més, els 43 i 45. Per part de Planeta Cómic vam tenir la continuació de Naruto amb tres volums més, del 68 al 70, respecte Bola de drac Color vam tenir la finalització de la saga dels saiyans amb el seu 3r volum, es van publicar els 5 volums de la saga d'en Freezer i es va iniciar la saga dels Androides i en Cell amb els seus 2 primers volums. A més a més hi va haver una estrena la publicació del volum únic de Jaco The Galactic Patrolman.

Per altra banda també mencionar tot i que no siguin manga, els Anime Comics de Bola de drac que es van publicar: el volum únic de Dragon ball GT 100 anys després, els 5 volums de Dragon ball Z Saga dels saiyans,  i els volums únics de Dragon ball Z La batalla ardent i Dragon ball Z El retorn d'en Broly. 

Toca parlar de com ha anat aquest 2016

Començant per Bleach, igual que l'any anterior només n'han sortit dos volums, el 46 i el 47.

Continuant per Naruto, se n'ha finalitzat la seva publicació amb els seus darrers volums, el 71 i el 72, sortint aquest a l'abril.
Seguint amb l'edició en Color de Bola de drac, s'ha finalitzat la saga dels Androides i en Cell amb els darrers quatre volums (del 3 al 6) i s'ha iniciat la saga d'en Majin Boo amb els seus dos primer volums.

Respecte Bola de drac SD s'han publicat dos volums més, el 2n i 3r.

També tot i que no sigui manga mencionar els Anime Comics de Bola de drac que s'han publicat, els quals no els tinc en compte en realitzar el gràfic i a la llista els poso en parèntesi. D'aquests s'han publicat: Dragon ball Z Els combat definitiu, Dragon ball Z L'atac del drac, Dragon ball Z Els guerrers de plata, Dragon ball Z L'últim combat i Dragon ball Z Els rivals més forts. A més a més també s'ha publicat el segon Compendi de Bola de drac, sent la primera part de la guia d'animació.

Així ha anant doncs aquest 2016:
  • Gener: Naruto #71
  • Febrer: Bola de drac Color Saga dels Androides i en Cell #3 i Bola de drac SD #2 / (Anime Comic: Dragon ball Z El combat definitiu)
  • Març: Bleach # 46 i Bola de drac Color Saga dels Androides i en Cell #4
  • Abril: Bola de drac Color Saga dels Androides i en Cell # 5 i Naruto #72 (Últim volum)
  • Maig: Bola de drac Color Saga dels Androides i en Cell #6
  • Juny: (Anime Comic: Dragon ball Z L'atac del drac)
  • Juliol:  Bola de drac SD #3
  • Agost: (Anime Comic: Dragon ball Z Els guerrers de plata)
  • Setembre: Bleach # 47
  • Octubre: Bola de drac Color Saga del Majin Boo #1 / (Anime Comic: Dragon ball Z L'últim combat)
  • Novembre: Bola de drac Color Saga del Majin Boo #2
  • Desembre. (Bola de drac Compendi vol. 2 i Anime Comic: Dragon ball Z L'últim combat)
Així doncs, un cop finalitzat el 2016, continuem amb 3 sèries de manga en curs: Bleach (47 de 74 i tancada), Bola de drac Color (16 de 20 i tancada (part Z)), Bola de drac SD (3 de 4 i oberta).  

I per aquest 2017?

Sobre Bleach, per tal com ha anat aquests darrers anys segurament en sortiran 2 més. Per una banda tindrem el volum 48, amb el qual es tanca la saga de la Batalla de Karakura, però encara no s'ha posat data per la seva sortida, i més endavant doncs tindrem el volum 49 amb que s'inicia la saga de l'Agent Perdut.

Sobre Bola de drac Color, de cara a l'abril es publicarà el darrer volum, el 6è, de la saga del Majin Boo, i a més a més de cara al maig s'iniciarà l'etapa d'en Goku petit, que compren 8 volums, que van des de l'inici fins al final del 22è Gran Torneig de les Arts Marcials. En principi aquests nous volums es publicaran bimestralment, i en principi en sortiran els 4 primers volums. Avançant-nos en el temps quan finalitzi aquesta etapa, ja de cara el 2018 es començaran a publicar els 4 volums de la Saga del Gran Rei Dimoni Piccolo, on també s'inclou el 23è Gran Torneig de les Arts Marcials. D'aquesta manera Bola de drac Color constarà de 32 volums, l'Edició Definitiva consta de 34 volums.

Respecte Bola de drac SD, de moment no hi ha res previst.

Sobre els Anime Comics de les pel·lícules de Dragon ball Z, aquests s'aniran alternant amb la publicació de Bola de drac Color segons tinc entès, un dels quals ja el tenim assegurat, La resurrecció de F, la darrera pel·lícula de l'anime. 
 
Pel tercer Compendi de Bola de drac no ens haurem d'esperar tant com pel segon, ja que està prevista la seva sortida a finals d'any, un any de diferència entre el segon i el tercer.    

A més a més tindrem una estrena, el manga de Bola de drac Super (Dragon ball Super). Aquesta es publicarà en dues edicions: L'edició vermella en format comic-book, de la qual en principi només en sortiran 5 números, com a edició nostàlgica commemorant el 25è aniversari de l'arribada del manga de Bola de drac. Tindrà dues numeracions, una com a sèrie Super i una segona seguint la numeració de les sèries blanca i vermella, començant doncs amb el número 212. Si tingués èxit hi hauria la possibilitat que anés continuant. I un cop s'hagin publicat aquests 5 números de l'edició vermella, de cara al Saló del Manga es publicarà el primer volum de l'edició normal.

La novetat que en principi no està prevista el seu llançament en català és Naruto Gaiden: Nanadaime Hokage to Akairo no Hanatsuzuki (Naruto Gaiden: El setè Hokage i el mes de la primavera escarlata), que només sortirà en castellà.  

Visualització gràfica del manga en català.

Aquest any he ampliat el tema dels gràfics. A part del gràfic del altres anys, a partir de les web Listado Manga, Tebeosfera i ComiCat, he buscat mes per mes, i per tant any per any, tot el manga en català editat des de que es va començar a publicar, el 1992 amb al sèrie blanca de Bola de drac. Per aquests nous gràfics no tinc en compte el cas especial de Tonda Haneko del 1968. Anem un per un amb la seva corresponent explicació:

Primer de tot poso el gràfic doble on el de barres mostra el número de sèries de manga en català estrenades per any (eix ordenades esquerre) i el gràfic de línia mostra l'increment de sèries de manga en català al llarg dels anys (eix ordenades dret). Així doncs ens no havent-hi cap estrena enguany ens mantenim amb 21 mangues en català publicats.  Aquest gràfic té una diferència respecte els anterior, i que fins ara tenia entès que Ikkyû s'havia estrenat el 2006 però en les diferents fonts consultades ho feu el 2007. Per tant acabem l'any mantenint-nos amb 21 mangues publicats.


El segon gràfic mostra el número de volums de manga en català publicats des del 2004 fins enguany, i el tercer gràfic ho mostra el número de llançaments per editorial.

Fou l'any 2004 que es va començar a publicar manga en volums, començant per els dos primers volums de Detectiu Conan dels vuit que ha publicat Planeta. El 2005 s'estrenaria Glénat/EDT amb Inu-yasha. El 2006 ens va arribar l'Edició Defintiva de Bola de drac, alhora que Glénat aniria ampliant el seu catàleg. El clímax el vam tenir l'any 2007 amb 69 volums publicats de 9 sèries diferents, una de les quals fou el volum únic de Barri Llunyà d'Edicions de Ponent, i a partir d'aquí en anant tancant sèries i espaiant periodicitats, començaria el declivi de llançaments fins al 2012 amb la fi de Glénat/EDT amb el manga en català; Cinturó Negre amb 19 volums de 29, va quedar inacabada. A partir del 2013, amb Planeta i Panini, heretant Naruto i Bleach respectivament i continuant-les, i amb la primera editorial publicant noves edicions de Bola de drac, amb un lleuger puja i baixa, ens hem mantingut de mitjana per sobre dels 10 volums anuals, enguany amb 12 volums, 10 de Planeta i 2 de Panini.


 

El quart i darrer gràfic ve a ser el segon però afegint-hi el manga en català publicat en format comic-book (incloent-hi format àlbum), que tal com ja sabem i ja he mencionat comença el 1992 amb Bola de drac. Sobre la Sèrie Blanca el fet que tingués periodicitat setmanal possiblement hi haig alguns números que els hagi comptat en un mes i correspongui en un de contigu (anterior o posterior), i això pugui afectar erròniament al comput anual tot i que lleugerament. Per la sèrie vermella també iniciada al 1992 en principi no hi hauria d'haver-hi cap error. Tot i això, la diferència entre sèries no es mostra al gràfic.
 
Del 1992 al 1997 tenim la publicació de Bola de drac, sèries blanca i vermella, 211 números en total,  i també  els 15 números de Doraemon. Del 2001 al 2004 hi ha Shin-chan, del qual se'n va publicar 71 números.

 

Finalment desitjar-vos una bona entrada al 2017 i que tingueu un magnífic any!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada