31 de desembre 2014

2014: Manga en català

Enguany per sisè cop,  ja torna a tocar la meva revisió i valoració de com li ha anat el manga en català aquest any. Publicat originalment al meu bloc Planeta Sigarra, també ho comparteixo a ComiCat per tots el seus lectors i lectores. Les anteriors valoracions les podeu llegir a aquí: 2009, 2010, 2011*, 2012* i 2013* (* Enllaç de ComiCat).


El passat 2013 va ser any d'absències i retorns. Per una banda tenim l'absència de Cinturó Negre, i per l'altra, els retorns de Naruto i Bleach per part de Planeta DeAgositni i Panini, el primer igualant l'edició castellana, i el segon sortint només un tom.

Anem per aquest ja acabat 2014. Parlem doncs que ha passat amb aquestes tres sèries. 

Comencem per Cinturó Negre. Des de l'octubre de 2012 que està paralitzada, a aquestes alçades ja cancel·lada definitivament. L'última notícia d'Editores de Tebeos és del març, des de llavors que per part d'ells no hi ha hagut cap més comunicat però per altres fonts, la que fou un de les grans editorials de còmic i manga d'Espanya, Glénat més la seva curta etapa EDT, ha tancat la barraca. Els xocs que va patir van ser fulminats: separar-se de la casa mare francesa i el Cas Shûeisha. Sobre les obres que encara mantenia al seu catàleg ha estat un incògnit fins al passat Saló del Manga en que alguna editorial com Planeta ja es va pronunciar que rescatava varies obres, com Ranma 1/2, per exemple. Preguntant-li a Planeta sobre la llicència de Cinturó Negre, va dir que de moment preferia anar avançant amb les obres que té en curs de Naoki Urasawa i que més endavant ja es veuria el què.

Seguim per Naruto, la qual ha continuat al seu ritme sortint 3 volums més, del 65 al 67.

Acabem aquestes tres sèries amb Bleach. De la sèrie de Tite Kubo n'han sortit dos volums, els 42 i el 43, el primer anant-se retardant-se varis mesos. Planificat pel març no va sortir fins al juliol.

Ara bé, també hi ha hagut estrenes 2 han estat, totes per part de Planeta DeAgostini, i totes dues relacionades amb un del seus manga estrella, Bola de drac. Aquestes són: Aquestes són: Bola de drac Color i Bola de drac SD. La primera és una edició en color del manga però començant des de la saga dels saiyans, i la segona obra és una versió infantil i tal com indiquen les sigles Super Deformed del manga. No compto pas com a manga el Dragon ball Z: Battle of Gods ja que al cap i a la fi és l'adaptació de la pel·lícula homònima en format un còmic, el que es coneix com Anime Comic. Tot i així el poso a la llista de sortides però en parèntesis.

Així ha anant doncs aquest 2014: 
  • Gener: Naruto #65
  • Febrer: --------------------------
  • Març: ----------------------------
  • Abril:-----------------------------
  • Maig: Naruto #66
  • Juny: ---------------------------
  • Juliol: Bleach #42
  • Agost: ---------------------------
  • Setembre: Naruto #67
  • Octubre: Bola de drac Color Saga dels Saiyans #1 i Bola de drac SD #1 (Anime Comic: Dragon ball Z: Battle of Gods)
  • Novembre: Bola de drac Color Saga dels Saiyans #2 i Bleach #43.
  • Desembre. -----------------------
Així doncs, un cop finalitzat el 2014, continuem amb 4 sèries en curs: Bleach (43 de 65 i oberta), Naruto (67 de 72 i tancada), Bola de drac Color (2 de 20 i tancada) i Bola de drac SD  (1 de 3 i oberta)

I per aquest 2015

Respecte Naruto, el volum 68 sortirà aquest gener de 2015. No se sap ben bé la periodicitat que tindrà, però si sortís bimestralment al setembre sortiria l'últim tom, el 72, veurem doncs que planificarà l'editorial.  I sobre Bleach, tampoc se sap quina periodicitat tindrà, de moment pel març hi ha el volum 44 planificat, esperem que sortint amb més ritme. Sobre Bola de drac Color, de cara al gener sortirà el volum 3 i últim de la Saga dels Saiyans, i de cara el febrer ja surt el primer de la Saga d'en Freezer. En principi la periodicitat d'aquesta col·lecció hauria de ser mensual. Cada saga té la seva pròpia numeració. I respecte Bola de drac SD no hi ha res planificat.

A part de les continuacions també hi ha haurà estrenes per part de Planeta Cómic, el nou nom de Planeta DeAgostini Cómics. Aquestes seran Jaco The Galactic Patrolman, preqüela de Bola de drac, que sortirà al març, sent un tom únic, i per altra banda tot i que no es manga tal com ho coneixem tindrem els Anime Comics  de Bola de drac Z tant de la sèrie com de les pel·lícules.


Us deixo amb amb un gràfic doble, on el de barres mostra el número de sèries de manga en català estrenades per any (eix ordenades esquerre) i el gràfic de línia mostra l'increment de sèries de manga en català al llarg dels anys (eix ordenades dret). Així doncs acabant aquest 2014 s'han estrenat 2 sèries de manga en català arribant a les 20 publicades.



I finalment desitjar-vos una una bona entrada al 2015 i que tingueu un magnífic any!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada