02 de gener 2013

2012: Manga en català

Ja fa un tres anys que en acabar l'any vigent,  faig una valoració sobre l'estat del manga en català. Publicat originalment al meu bloc Planeta Sigarra, també ho comparteixo a ComiCat per tots el seus lectors i lectores. Les anteriors valoracions les podeu llegir a aquí: 2009, 2010, 2011* (*Fou publicat també a ComiCat).

Acabàvem l'any 2011, anunciant que els preus de manga en català de Glénat de cara al 2012 pujarien, ara bé finalment això no va passar. Però sí que han passat d'altres coses, una de molt important. Una primera cosa és el canvi de nom d'Ediciones Glénat España pel d'Editores de Tebeos (EDT), amb la conseqüència més visible als toms del canvi de logotip. Ara bé això fins aquí irrellevant. La notícia dramàtica i afectant dràsticament a EDT i en el cas que ens ocupa, el manga en català ens va arribar a mitjans de setembre. EDT perdia totes les llicencies de Shueisha, passant algunes a altres editorials, i d'altres perdent-se a l'oblit. En el nostre cas, les sèries afectades són Naruto, Bleach i Kimagure Orange Road. Les dues primeres passant a 2 altres editorials i KOR doncs malauradament sense futur. Abans de parlar del futur immediat, o sigui aquest 2013 acabat d'estrena, parlem de les periodicitats i de quan s'ha posat a la venda els tres manga, 2 dels quals, fins fa "quatre dies" d'EDT.

Començàvem l'any anunciat les periodicitats de Bleach, Cinturó Negre i Naruto.

- De Cinturó Negre  n'han sortit 2 toms. El 18 a l'abril i el 19 a l'octubre. Pel desembre, per sorpresa es va anunciar el 20è, però s'ha retardat fins al gener de 2013
- De Bleach, n'havien de sortir 3, però amb el "Cas Shueisha", finalment només 2, el 39 al març i el 40 al juliol. A l'octubre hauria d'haver sortit el 41è. 
- Naruto mantenia la seva bimestralitat: 51 al febrer, 52 a l'abril, 53 al juny, 54 a l'agost. A l'octubre i al desembre haurien d'haver sortit el 55 i el 56 respectivament.

Tot però no són males noticies, n'hi ha una de bona, i és una novetat, diguem-ho així. És la publicació de l'Edició 20 aniversari de Bola de drac a mans de Planeta DeAgostini Cómics.
  • Gener: ----------------------------
  • Febrer: Naruto #51
  • Març: Bleach #39
  • Abril: Cinturó Negre #18, Naruto #52
  • Maig: ----------------------------
  • Juny:  Naruto #53
  • Juliol: Bleach #40
  • Agost: Naruto #54
  • Setembre: ----------------------
  • Octubre: Cinturó Negre #19
  • Novembre: Bola de drac Edició 20è aniversari
  • Desembre. -----------------------

Així doncs, un cop finalitzat el 2012 ens quedem amb 3 sèries obertes: Bleach (40 i Oberta), Cinturó Negre (19 de 29 toms) i Naruto (54 i Oberta).

 I de cara aquest any 2013, què?

Amb el "Cas Shueisha", KOR queda orfe, tot l'estoc que no es vengui o vagi a parar a altres mans, biblioteques, hospitals o el que sigui, abans del 30 de maig d'enguany haurà de ser destruït. 
Respecte Naruto, immediatament vam saber que havia anat a parar a mans de Planeta DeAgostini Cómics. La seva edició en castellà continuarà ja aquest gener amb un disseny i edició idèntica a la d'EDT, evidentment amb el canvi de logotip. Sobre quan continuarà l'edició en català, ara per ara no se sap res.
I la llicencia de Bleach, ha anat a parar a Panini Cómics. Ja sota les mans de Panini, l'edició en castellà va continuar amb el volum 51 al més de desembre, però per temes contractuals encara amb la marca d'EDT. Respecte l'edició en català, Panini també l'ha de continuar, ara bé no sé sap quan.
I respecte Cinturó Negre, l'únic manga en curs que li queda a EDT, tal com he dit anteriorment, el proper tom, el 20, ha de sortir aquest mes de gener, retardat del desembre de 2012. Respecte la periodicitat que tindrà, segons van dir al passat Saló del Manga, serà trimestral o bé quadrimestral.

Us deixo amb el gràfic que mostra l'evolució del manga en català fins aquest finalitzat any 2012. 

Ja veieu que comencem el 2013 amb moltes incerteses respecte el manga en català. Esperem que amb els propers temps les anem resolent. Tot i això, us desitjo que tingueu un Bon Any 2013!!!!

Llop Segarrenc - Planeta Sigarra

2 comentaris:

  1. La situació al final de 2012, principis de 2013, és lamentable: el manga en català ha pagat pel cas Shûeisha, i tot i que ens asseguren que algunes col·leccions continuaran, no se'ns diu quan i queda clar que si ho fan serà per obligacions contractuals, que no són cap garantia de bon tractament a aquestes col·leccions.

    Per altra banda que l'única editorial que apostava pel català (encara que duia temps sense posar-s'hi gaire) hagi rebut aquest cop econòmic tan brutal fa que ja puguem posar la mà al foc que el 2013 no veurem títols nous en la nostra llengua. Aquest any, doncs, tampoc.

    ResponElimina
  2. Hola,
    Jo també sóc del parer que el manga en català està en clar desavantatge respecte el manga en castellà. Crec que a molts de nosaltres ens agradaria trobar a les llibreries títols tan populars com One Piece, Saint Seiya, Ultimo, Fairy tail i un llarguíssim etcètera de volums traduïts a la nostra llengua.
    Però crec que el desavantatge no és únicament en suport paper. Darrerament, he estat buscant adreces d’Internet –blocs, llocs web,...- des d’on poder descarregar i llegir manga en català –crec que és una bona opció per conèixer manga alternatiu i accedir a autors menys coneguts-. Però la veritat és que només he estat capaç de descarregar manga en castellà. Si coneixeu algunes d’aquestes adreces que publiquen manga en català m’agradaria que ens les féssiu saber.
    Per cert, si a algú li interessa, sóc autor d’un manga en català que es titula 5H (5 HEROIS), un shonen de caràcter fantàstic i d’ambientació medieval que relata les aventures d’un noi anomenat Geck Tori i dels seus quatre companys. De moment, he enllestit el primer capítol –de 44 pàgines- i estic treballant en el segon –de 20 pàgines-. Aquest manga es pot llegir de manera completament gratuïta en la següent adreça:

    http://elblogdexavipech.blogspot.com.es/

    Espero que la informació us sigui d’utilitat i que el manga us agradi.
    Moltes gràcies per la vostra atenció i fins ben aviat!

    ResponElimina