31 de desembre 2013

2013: Manga en català

I per cinquè any consecutiu, toca la meva revisió i valoració de com li ha anat el manga en català aquest any. Publicat originalment al meu bloc Planeta Sigarra, també ho comparteixo a ComiCat per tots el seus lectors i lectores. Les anteriors valoracions les podeu llegir a aquí: 2009, 2010, 2011*, 2012* (* Enllaç de ComiCat).

El passat 2012 va ser l'any d'apocalipsi a Editores de Tebeos, el que ve ser el mateix, la pèrdua de les llicencies de l'editorial Shueisha. Això va suposar que Planeta DeAgostini obtingués els drets de Naruto, Panini Comics els de Bleach i malauradament ningú va fer-se amb la llicencia de Kimagure Orange Road

Anem aquest ja acabat 2013. En un principi hom es preguntava què passaria amb les edicions en català de Naruto i Bleach, i també amb Cinturó Negre, amb un futur indeterminat i únic manga en català en curs d'EDT.

Comencem per Cinturó Negre, els seu 20 tom estava previst pel gener, malauradament s'ha anat retardant mes rere mes,  i quedant en una pausa indefinida. L'esperança del seu retorn semblava que havia d'arribar amb Saló del Manga, ja que es va anunciar que el 20è volum sortira al mes de desembre, arribant aquest mes però no ha estat així. Altre cop retardat fins aquest 2014 a punt de començar. També es va dir que a partir de llavors tindria tindria una periodicitat trimestral amb la voluntat d'acabar la sèrie, deixe-m'ho també una cosa indeterminada, indefinida. 
El que si que l'editorial va confirmar i així ha passat és una pujada de preus, en el cas de Cinturó Negre passant dels 7 al 7.95€, i els altres afectats: Fushigi Yûgi de 10 a 12€, i Inu-yasha, Love Hina i Sakura de 6.5 a 7.5€. 

Seguim per Naruto, el qual ha estat l'afortunat. Ara bé fins el març no vam saber res de la continuïtat de l'edició en català, que es quan Planeta DeAgostini en va anunciar el seu pla de publicació. Va retornar al juny amb dos volums cada mes, exceptuant a l'agost, atrapant l'edició en castellà al novembre coincidint amb el Saló del Manga. L'edició és igual a l'EDT/Glénat exceptuant logotips i pàgines de crèdits i altres pròpies de la nova editorial, amb un preu de 7.5€. 

Acabem per Bleach. Panini va anunciar el passat abril que el volum 41 sortiria el juny, i així va ser, podent continuar i acabar el dur i apassionant combat entre l'Ichigo Kurosaki i l'arrancar Ulquiorra. L'edició també és igual a l'EDT/Glénat exceptuant les característiques pròpies de la nova editorial, amb un preu de 7.5€.  Ara bé fins a dia d'avui no hi ha hagut noticies de nous toms.

Així ha anant doncs aquest 2013: 
  • Gener: ---------------------------
  • Febrer: --------------------------
  • Març: ----------------------------
  • Abril:-----------------------------
  • Maig:-----------------------------
  • Juny: Naruto #55 i #56, Bleach #41 
  • Juliol: Naruto #57 i #58
  • Agost: ----------------------------
  • Setembre: Naruto #59 i #60
  • Octubre: Naruto #61 i #62
  • Novembre: Naruto #63 i #64
  • Desembre. -----------------------
Així doncs, un cop finalitzat el 2013 continuem amb 3 sèries obertes: Bleach (41 i Oberta), Cinturó Negre (19 de 29 toms) i Naruto (64 i Oberta).

I per aquest 2014? 

Respecte Naruto, el volum 65 sortirà aquest gener de 2014. A patir d'aquest però la periodicitat serà irregular degut a que estem a tocar de l'edició japonesa (actualment volum 67). Respecte Cinturó Negre, esperem gaudir del seu volum 20 aquest gener de 2014. I sobre Bleach, doncs ara per ara, com he dit, no hi ha nous volums en un futur proper. 

Us deixo amb el gràfic que mostra l'evolució del manga en català fins aquest finalitzat any 2013. 



Acabo desitjant-vos que tingueu un Bon Any 2014!!!


Llop Segarrenc - Planeta Sigarra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada