31 de desembre 2019

2019: Manga en català

Enguany per onzè cop, ja torna a tocar la meva revisió i valoració de com li ha anat el manga en català aquest any. Les anteriors les podeu llegir aquí: 2009, 2010*, 2011*, 2012*,  2013*, 2014*, 2015*, 2016*, 2017*, 2018* (* Enllaç de ComiCat).

El passat 2018 va ser un any de continuacions i dues estrenes.

Començant  amb Planeta Cómic, de Bola de drac Color, es va finalitzar la saga Origen amb els seus quatre últims volums i es va iniciar la Saga Satanàs Cor Petit (Gran Reis dels Dimonis Piccolo) amb el seu primer volum, dels quatre que consta. Respecte Bola de drac Super, es va continuat amb el format  comic book, sortint-ne 10 números més, i per altra banda també va sortir el segon volum. Respecte Bola de drac SD enguany no se'n va publicar cap volum.

També tot i que no sigui manga mencionar els Anime Comics de Bola de drac que es van publicar, els quals no els tinc en compte en realitzar els gràfics i a la llista els poso en parèntesi. D'aquests es van publicar: El renaixement de la fusió! i Garlic Júnior Immortal. A més a més també es va publicar el quart i últim Compendi de Bola de drac.

A part de les continuacions també, hi van haver dues estrenes. La primera ve per part d'Ooso Comics, estrenant-se al món del manga, amb Mazinger Angels, una obra de l'univers creat per en Go Nagai, i del qual en va publicar els tres primers volums dels 4 que té.

I l'altra estrena és un volum únic publicat per Ara Llibres, que es tracta de l'adaptació manga de La màgia de l'ordre, de la coneguda Marie Kondo, de la qual l'editorial n'ha publicat altres llibres seus.
 
Finalment també mencionar La mort de Sòcrates,  un còmic d'estil manga, de l'autor barceloní d'origen japonès Jun Matsuura, publicat per Herder Editorial. Aquest com que no es tracta d'un manga tampoc el vaig tenir en compte a les estadístiques. 

Toca parlar de com ha anat aquest 2019.

Començant  amb Planeta Cómic, amb la finalització la saga Saga Satanàs Cor Petit (Gran Rei dels Dimonis Piccolo) amb els seus tres últims volums, hem completat la col·lecció de Bola de drac Color.

Respecte Bola de drac Super, s'ha continuat amb el format  comic book, sortint-ne 11 números més, i per altra banda també ha sortit el tercer i quart volum. 

Per altra banda també hi ha hagut dues estrenes relacionades amb Bola de drac: El primer volum de Super Dragon Ball Heroes: Missió al món demoníac obscur! i el volum únic Bola de drac Spin-off: Aquella vegada que em vaig reencarnar i era en Yamcha.

Respecte Bola de drac SD enguany no s'ha publicat cap volum.

També de tot i que no sigui manga mencionar  l'Anime Comics de Bola de drac que s'ha publicat, El més fort del món, el qual no tinc en compte en realitzar els gràfics i a la llista el poso en parèntesi.  A més a més també s'ha publicat el la novel·la de la pel·lícula Bola de drac Super: Broly.

Passem a Ooso Comics, qui ha tret 6 volums. Per una banda ha finalitzat Mazinger Angels amb el seu quart volum, i per altra banda ha estrenat 5 noves sèries. Així tenim els volums únics de Cutie Honey. The Legend, Mazinger Otome i la seva continuació Mazinger Otome Taisen, i a més tenim els primers volums de Dynamic Heroes i de Cutie Honey 90's, de 4 i 2 volums respectivament.

Així ha anant doncs aquest 2018:
 • Gener: Bola de drac Color Saga Satanàs Cor Petit vol. 2 i Cutie Honey. The Legend / (Anime Comic: Dragon ball Z El més fort del món)
 • Febrer: Bola de drac Super núm. 16 (Comic book)
 • Març: Bola de drac Color Saga Satanàs Cor Petit vol. 3 i Bola de drac Super núm. 17 (Comic book)
 • Abril: Bola de drac Super vol. 3, Bola de drac Super núm. 18 (Comic book) i Mazinger Otome
 • Maig: Bola de drac Color Saga Satanàs Cor Petit vol. 4, Bola de drac Super núm. 19 (Comic book) i Super Dragon Ball Heroes: Missió al món demoníac obscur! vol. 1
 • Juny: Bola de drac Super núm. 20 (Comic book) i Mazinger Angels vol. 4
 • Juliol:  Bola de drac Super núm. 21 (Comic book)
 • Agost:
 • Setembre: Bola de drac Super núm. 22 (Comic book) i Dynamic Heroes vol. 1
 • Octubre: Bola de drac Super núm. 23 i 24 (Comic book), Bola de drac Super vol. 4, Bola de drac Spin-off: Aquella vegada que em vaig reencarnar i era en Yamcha, Mazinger Otome Taisen i Cutie Honey 90's vol. 1 / (Novel·la: Dragon ball Super: Broly )
 • Novembre: Bola de drac Super núms. 25 i 26 (Comic book) (El núm. 26 sent novetat de desembre) 
 • Desembre: 
Un cop finalitzat el 2018, tenim quatre sèries de manga en curs: Bola de drac Super (Volums: 4 d'11 i oberta / Comic book: 26 de ? i oberta), Bola de drac SD (3 de 6 i oberta), Dynamic Heroes (1 de 4 i tancada) i Cutie Honey 90's (1 de 2 i tancada). 

Així doncs enguany s'han publicat 13 volums i 11 comic-books. Un increment de 3 i 1 respectivament, respecte l'any passat. Per editorials són 7 volums per part de Planeta i 6 volums per part d'Ooso. El 11 comic-books són tots de Planeta.

I per aquest 2020?

Començant per Planeta Cómic, sobre Bola de drac Super, per l'edició en format comic book, ja tenim previstos els números 27 i 28, pel gener i febrer, respectivament, i per l'edició en volums, s'espera que s'augmenti el ritme i que com a mínim en surtin tres volums més, de moment el cinquè està programat pel març.

Respecte Bola de drac SD, s'espera que el quart volum surti el juliol.

S'espera que per l'any que ve, ens arribin com a mínim dos nous volums de Detectiu Conan. Que traurien nous volums ja ho van dir per aquest 2018, cosa que al final no ha passat. En principi haurien de sortir el febrer i l'abril segons van dir, però de moment a Listado Manga, el febrer no hi consta pas cap volum.

Respecte a Animes Comics, el febrer sortirà Son Goku el superguerrer, i també s'espera que surti el de Bola de drac Super: Broly.

I ja acabant amb Ooso Comics, primer de tot com novetat del gener tenim la publicació del segon volum de Dynamic Heroes, tot esperant que els dos últims volums surtin durant la resta de l'any. Per altra banda també hi haurà la publicació del segon i darrer volum de Cutie Honey 90's, i finalment també haurien de sortir els dos volums de Dororon Enma-kun. Així doncs estem parlant d'un total de 6 volums, que és el que han tret aquest 2019. Veurem al llarg de l'any 2020 quines noves llicències ens portarà l'editorial de Prades.

Visualització gràfica del manga en català.

Tot seguit anem amb l'apartat dels gràfics. Primer de tot poso el gràfic doble on el de barres mostra el nombre de sèries de manga en català estrenades per any (eix ordenades esquerre) i el gràfic de línia mostra l'increment de sèries de manga en català al llarg dels anys (eix ordenades dret). Així doncs havent-hi enguany 7 estrenes (Cutie Honey, Mazinger Otome, Super Dragon Ball Heroes, Dynamic Heroes, Bola de drac Spin-off: Yamcha, Mazinger Otome Taisen i Cutie Honey 90's), s'augmenta a 32 mangues en català publicats. 


El segon gràfic mostra el nombre de volums de manga en català publicats des del 2004 fins enguany, i el tercer gràfic mostra el nombre de llançaments per editorial.Fou l'any 2004 que es va començar a publicar manga en volums, començant pels dos primers volums de Detectiu Conan dels vuit que ha publicat Planeta. El 2005 s'estrenaria Glénat/EDT amb Inu-yasha. El 2006 ens va arribar l'Edició Definitiva de Bola de drac, alhora que Glénat aniria ampliant el seu catàleg. El clímax el vam tenir l'any 2007 amb 69 volums publicats de 9 sèries diferents, una de les quals fou el volum únic de Barri Llunyà d'Edicions de Ponent, i a partir d'aquí, en anant tancant sèries i espaiant periodicitats, començaria el declivi de llançaments fins al 2012 amb la fi de Glénat/EDT amb el manga en català; Cinturó Negre amb 19 volums de 29, va quedar inacabada. A partir del 2013, amb Planeta i Panini, heretant Naruto i Bleach respectivament, tot continuant-los, en el cas de Naruto fins al final, el 2016; i en el cas de Bleach cancel·lant-la el 2017, al volum 48 inclòs. A més amb Planeta tot publicant noves edicions i mangues de Bola de drac, i amb l'arribada d'Ooso Comics tot apostant pel manga en català, ens hem mantingut al voltant dels 10 volums anuals. Enguany justament han estat 13 volums els publicats, 7 de Planeta i 6 d'Ooso.

El quart i darrer gràfic ve a ser el segon però afegint-hi el manga en català publicat en format comic book (incloent-hi el format àlbum), que tal com ja sabem comença el 1992 amb Bola de drac. Sobre la Sèrie Blanca el fet que tingués periodicitat setmanal possiblement hi hagi alguns números que els hagi comptat en un mes i correspongui en un de contigu (anterior o posterior), això pugui afectar erròniament al còmput anual tot i que lleugerament. Per la Sèrie Vermella també iniciada el 1992 en principi no hi hauria d'haver cap error. Tot i això, la diferència entre sèries no es mostra al gràfic.
  
Del 1992 al 1997 tenim la publicació de Bola de drac, Sèries Blanca i Vermella, 211 números en total, i també els 15 números de Doraemon. Del 2001 al 2004 hi ha Shin-chan, del qual se'n va publicar 71 números. Des de l'any 2017, s'ha recuperat el format de Comic Book amb Bola de drac Super, havent-se publicant-se 5 números, el 2017; 10 números, el 2016, i 11 números, enguany.  


Finalment desitjar-vos una bona entrada el 2020 i que tingueu un magnífic any.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada