29 de desembre 2020

Josep

Títol: Josep
Títol original: Josep
Autors:
Aurel (Direcció i autor gràfic), Jean-Louis Milesi (Guió), Audrey Rebmann (Adaptació i compaginació).
Traducció de
: Joan-Lluís Lluís
Col·lecció
: Il·lustrada
Publicat per:
Símbol Editors, desembre 2020
Format:
Cartoné - 152 pàgines - 19 x 26,5 cm - Color
Preu:
22 €


 
 



 
A principis de desembre es va estrenar als cinemes la pel·lícula d'animació Josep, del director Aurel i amb guió d'en Jean-Louis Milesi. La pel·lícula la qual està sent multipremiada no ha arribat pas sola, si no acompanyada de la seva adaptació en format novel·la gràfica a càrrec de n'Audrey Rebmann.  La seva edició catalana ha anat a càrrec de Símbol Editors, sent aquest el seu tercer còmic i amb traducció d'en Joan-Lluís Lluís.
 
Passat i present es barregen per explicar-nos una història sobre els refugiats republicans espanyols i catalans que havent travessat els Pirineus fugint del franquisme anàvem a parar als camps de concentració que l'estat francès tenia a pobles del Rosselló com Sant Cebrià i Argelers. Aquests camps de concentració foren un segon infern pels qui anaven a parar: fam, malalties i fred eren el pa de cada dia, i el que a molts els comportava la mort. Les condicions eren molt dures. 
 
El febrer de 1939, en un d'aquests camps hi va anar a parar en Josep Bartolí, lluitador antifranquista i dibuixant, on a pesar de les penúries del lloc va fer amistat amb  altres refugiats, intentant entre ells portar-ho de la millor manera possible. Però farà una amistat especial, i aquesta serà amb un dels gendarmes, un que serà la cara amable dels seus, on tot i complir ordres, veurà que el que està passant i fent no hauria de passar i no ho hauria de fer. L'amistat entre ells dos serà essencial per en Josep però també pel gendarme.
 
Josep és un breu reflex de les dures experiències que va haver de passar en Josep Bartolí i Guiu (Barcelona 1910 - Nova York 1995) als camps de concentració de l'estat francès, explicat d'una manera molt pròxima i amb un dibuix que sense dubte atrau, però també ens mostra el seu futur, un futur que malgrat tot és de vida i esperança. M'hauria agradat veure la pel·lícula abans de llegir el còmic, però les circumstàncies actuals ho han impedit. Com he dit és una pel·lícula que ha rebut molts premis, i segurament en deurà rebre d'altres. Una magnífica obra per conèixer aquest període fosc de la nostra història, que molts i molts van patir.  Agrair doncs a Símbol Editors que ens hagi portat la seva adaptació a còmic i així haver-la pogut gaudir en aquest format.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada