31 de desembre 2023

2023: Manga en català

Enguany per catorzè cop, ja torna a tocar la meva revisió i valoració de com li ha anat el manga en català aquest any. Les anteriors les podeu llegir aquí: 20092010*, 2011*, 2012*,  2013*, 2014*, 2015*, 2016*, 2017*, 2018*, 2019*, 2020*, 2021*, 2022*. (* Enllaç de ComiCat).

Comencem tot repassant el passat 2022, que fou un any de naixements i sorpreses, un any que va marcar el panorama del manga en català.

Comencem amb la nova editorial nascuda el 2022, que es va anunciar el passat 40 Comic Barcelona i que va publicar els seus primers títols al 28 Manga Barcelona d'aquell any. Parlem de Kaji Manga, segell de manga en català del Grup Enciclopèdia Catalana, sent els seus dos primers títols, els primers volums de Dodoma i Grendel.  Sense dubte fou tota una sorpresa quan es va fer pública el seu naixement.

El juny va arribar el moment d'una de les grans editorials. Norma Editorial va anunciar la seva línia de manga en català. Feia anys que hi estaven treballant, per fer finalment el pas. El juliol, van començar amb Tokyo Revengers, llançant els seus dos primers volums, havent sortit un total de 6 volums.

El setembre, va estrenar Chainsaw Man i Jujutsu Kaisen. La guerra màgica, havent-ne publicat aquest any tres volums de cada sèrie, sent un de Jujutsu Kaisen, la preqüela, per tant, 1 + 2. L'octubre es va estrenar Guardians de la nit (Kimetsu no yaiba) amb dos volums publicats.

Passem a Ooso Comics, que va treure quatre volums, una disminució de dos volums respecte de l'any anterior. Va publicar el volum únic de Himitsu Sentai Gorenger, va publicar els dos primers volums de X- Venture. El cos en crisi i va publicar el primer de Getter Robot.
 
I acabem amb Planeta Cómic. Respecte Bola de drac Super, s'ha continuat amb el format comic book, sortint-ne vint-i-un números més i, per altra banda, també van sortir dels volums catorze al disset, quatre en total. En ambdós casos es va disminuir el ritme de publicació, ja que s'atrapava el que es publicava al Japó. 

D'altres sèries derivades de Bola de drac, es va publicar el sisè volum de Bola de drac SD, i de les sèries de Super Dragon Ball Heroes, es va finalitzar Missió al món demoníac obscur amb el seu tercer volum i va estrenar i finalitzar Missió a l'Univers amb els seus dos volums.

També de tot i que no sigui manga, mencionar els anime comics que va publicar: el segon i tercer volum de Dragon ball GT: Saga dels Dracs Malignes, tot finalitzant-la, els quals no tinc en compte en realitzar els gràfics i a la llista el poso entre parèntesis. 

Tampoc es va publicar cap volum de Detectiu Conan.

I posem punt final amb les seves dues grans estrenes. Per una banda, es va publicar tota sencera, l'Edició Definitiva de Dr. Slump amb els seus 15 volums, que van començar a publicar el març, amb dos volums per mes, i també seguint aquesta periodicitat i començant també el març, van publicar 14 volums de My Hero Academia. Això sí en alguns mesos no hi van sortir volums.

Toca parlar de com ha anat aquest 2023.
 
Aquest 2023 ha estat any de naixements i sorpreses, un any que marcarà el panorama del manga en català.
 
Comencem amb l'editorial que havia de portar nous aires en el panorama del manga en català, i així ho va ser durant el primer mig any, però a partir de l'estiu van arribar les males notícies. Kaji Manga, amb ganes de ser un segell de referència s'ha vist afectat pels problemes econòmics del Grup Enciclopèdia Catalana, de qui forma part. Va haver de frenar la seva activitat, tot i que continua treballant per la seva estabilitat i pel seu pla de llançament per tornar a arrencar amb força de cara el 2024. Així ha publicat els volums dos i tres de Dodoma i Grendel, respectivament, tot finalitzant-los. Ha publicat els tres volums de Joc d'heroïnes, també finalitzant-la, ha publicat també els tres primers volums (de set) d'Orange, i finalment també el volum únic d'Un estiu a Tsurumaki.

Seguim amb Norma Editorial que ha finalitzat la sèrie amb la qual es va estrenar amb el manga en català. De Tokyo Revengers, n'ha publicat deu volums més, sent el setzè el darrer.

De Chainsaw Man, n'ha publicat nou volums, amb els quals ha finalitzat el primer arc argumental i ha començat el seu segon arc. Del seu autor, en Tatsuki Fujimoto, també ha publicat els seus volums únics Look Back i Goodbye Eri, en doble format, en rústica i en cartoné.

De Jujutsu Kaisen. La guerra màgica i de Guardians de la nit (Kimetsu no yaiba), n'ha publicat per cada sèrie un total de dotze volums.

I acabem amb les estrenes de sèries. De la Black Edition de Death Note n'ha publicat dos volums, de l'Edició Col·leccionista de Neon Genesis Evangelion n'ha publicat tres volums, i acabant l'any ha estrenat l'Edició Col·leccionista d'Atac als titans i Cardcaptor Sakura, recuperant aquest shôjo clàssic, amb els volums número 1, respectivament.

Passem a Ooso Comics, qui ha tret sis volums. Així de les sèries X-Venture amb finalitzat El cos en crisi amb el seu volum 3, i ha estrenat Primal Power amb el seu volum 1. També ha finalitzat Getter Robot, amb el seu volum número 2.  Ha completat també Mega Man Megamix, amb els seus dos volums, i ha iniciat el shôjo Silverday. Un conte de fades de Divendres de plata. És l'editorial de la constància, però que amb aquest darrer títol com també amb Mega Man ha obert nous camins.

Continuem amb Planeta Cómic. Respecte Bola de drac Super, s'ha continuat amb el format comic book, sortint-ne nou números més i, per altra banda, també de l'edició en volums n'han sortit dos. En ambdós casos s'han disminuït molt el ritme de publicació, ja que s'atrapa el que està publicat al Japó. 

D'altres sèries derivades de Bola de drac, s'ha publicat el setè i vuitè volum de Bola de drac SD, i de Super Dragon Ball Heroes, s'han publicat els dos primers volums Missió Big Bang!!!.

També de tot i que no sigui manga, mencionar l'anime comics que s'ha publicat: El primer volum de la Saga del Superguerrer: Les Forces Especials d'en Ginew de la sèrie Dragon Ball Z

D'altres sèries en curs, de Detectiu Conan, s'ha reprès la publicació amb quatre volums, i de My Hero Academia n'ha publicat vint-i-dos volums.

I anant a les sèries que s'han estrenat enguany, tenim Haikyû!! amb set volums, One Piece (edició 3 en 1) amb 4 volums, i Ranma 1/2 amb el seu primer volum.

I acabem amb les editorials que s'han estrenat enguany amb el manga en català.

En primer lloc, tenim Fandogamia Editorial la darrera entrar-hi, tot publicant aquest desembre la seva obra més coneguda, el volum únic La meva experiència lesbiana amb la solitud.

En segon lloc, tenim Panini Manga, que ha publicat els quatre primers volums de l'edició Maximum de Berserk i els tres que hi ha de Prodigiosa: Les aventures de Ladybug i Gat Noir.

I, en tercer lloc, tenim el grup editorial Penguin Random House. Per part del segell Distrito Manga, s'ha publicat sis volums de Wind Breaker, i des del segell Salamandra Graphic s'ha publicat El viatge de Shuna.

I menciono també un altre anime-comic que tampoc tinc en compte, Ronia. La filla de bandoler publicat per Kókinos.

Així ha anant aquest 2023 per mesos:
 • Gener: Bola de drac Super núm. 90 (Comic book), Bola de drac Super vol. 18, Detectiu Conan vol. 11, My Hero Academia vols. 15 i 16, Chainsaw Man vol. 4, Guardians de la nit vol. 3, Jujutsu Kaisen vol. 3
 • Febrer: Bola de drac Super núms. 91 i 92 (Comic book), My Hero Academia vols. 17 i 18, Chainsaw Man vol. 5, Guardians de la nit vol. 4, Jujutsu Kaisen vol. 4, Tokyo Revengers vol. 7, Look Back edicions rústica i cartoné (Estrenes), Dodoma vol. 2, Grendel vol. 2 i X-Venture. El cos en crisi vol. 3 (Final)
 • Març: Bola de drac Super núms. 93 i 94 (Comic book), Bola de drac SD vol. 7, My Hero Academia vols. 19 i 20, Chainsaw Man vol. 6, Guardians de la nit vol. 5, Jujutsu Kaisen vol. 5, Tokyo Revengers vol. 8, Neon Genesis Evangelion vol. 1 (Estrena), Wind Breaker vols. 1 i 2 (Estrena),  Dodoma vol. 3 (Final), Grendel vol. 3 (Final), Joc d'heroïnes vol. 1 (Estrena) i Orange vol. 1 (Estrena)
 • Abril: Bola de drac Super núm. 95 (Comic book), Bola de drac Super vol. 19, Detectiu Conan vol. 12, My Hero Academia vols. 21 i 22, Haikyû!! vol. 1 (Estrena), One Piece vol. 1 (Estrena), Chainsaw Man vol. 7, Guardians de la nit vol. 6, Jujutsu Kaisen vol. 6, Tokyo Revengers vol. 9 i Goodbye Eri edicions rústica i cartoné (Estrenes)
 • Maig: Haikyû!! vol. 2, Super Dragon Ball Heroes: Missió Big Bang vol. 1 (Estrena), My Hero Academia vols. 23 i 24, Wind Breaker vol. 3, Prodigiosa Ladybug i Gat Noir vol. 1 (Estrena), Chainsaw Man vol. 8, Guardians de la nit vol. 7, Jujutsu Kaisen vol. 7, Tokyo Revengers vol. 10, Joc d'heroïnes vol. 2 i Orange vol. 2, i Getter Robot vol. 2 (Final)
 • Juny: Haikyû!! vol. 3, My Hero Academia vols. 25 i 26, One Piece vol. 2, Berserk 1 (Estrena), Chainsaw Man vol. 9, Guardians de la nit vol. 8, Jujutsu Kaisen vol. 8, Tokyo Revengers vol. 11, Neon Genesis Evangelion vol. 2, Joc d'heroïnes vol. 3 (Final) i Orange vol. 2
 • Juliol:  Bola de Drac SD vol. 8, Detectiu Conan vol. 13, Haikyû!! vol. 4, My Hero Academia vols. 27 a 30, Wind Breaker vol. 4, Chainsaw Man vol. 10, Guardians de la nit vol. 9, Jujutsu Kaisen vol. 9, Tokyo Revengers vol. 12 i Death Note vol. 1 (Estrena)
 • Agost: Chainsaw Man vol. 11, Guardians de la nit vol. 10, Jujutsu Kaisen vol. 10, Tokyo Revengers vol. 13, Mega Man Megamix vol. 1 (Estrena), Berserk vol. 2 i Prodigiosa Lady But i Gat Noir vol. 2
 • Setembre: Bola de drac Super núm. 96 (Comic book), Haikyû!! vol. 5, My Hero Academia vols. 31 i 32, One Piece vol. 3, Super Dragon Ball Heroes: Missió Big Bang vol. 2, Guardians de la nit vol. 11, Jujutsu Kaisen vol. 11, Tokyo Revengers vol. 14, Un estiu a Tsurumaki i X-Ventures Primal Power vol. 1 (Estrena)
 • Octubre: Bola de drac Super núm.  97 (Comic book), Detectiu Conan vol. 14, Haikyû!! vol. 6, My Hero Academia vols. 33 i 34, Ranma 1/2 vol. 1 (Estrena), Chainsaw Man vol. 12, Jujutsu Kaisen vol. 12 i Guardians de la nit vol. 12, Beserk 3, Wind Breaker vol. 5 i El viatge de Shuna (Estrena) / (Anime comic: Ronia, la filla del bandoler)
 • Novembre: Bola de drac Super núm. 98 (Comic book), Haikyû!! vol. 7, My Hero Academia vols. 35 i 36, Death Note vol. 2, Guardians de la nit vol. 13, Jujutsu Kaisen vol. 13, Neon Genesis Evangelion vol. 3, Tokyo Revengers vol. 15, Atac als titans vol. 1, Prodigiosa Lady But i Gat Noir vol. 3 i Mega Man Megamix vol. 2 (Final)
 • Desembre: One Piece vol. 4, Berserk vol. 4, Wind Breaker vol. 6, Cardcaptor Sakura vol. 1 (Estrena), Guardians de la nit vol. 14, Jujutsu Kaisen vol. 14, Tokyo Revengers vol. 16 (Final), La meva experiència lesbiana amb la solitud (Estrena), Silverday vol. 1 (Estrena) / (Anime comic: DBZ Saga Superguerrer. Forces Especials d'en Ginew vol. 1)

Un cop finalitzat el 2022, tenim 22 sèries de manga en curs: Wind Breaker (6 de 15, oberta) Orange (3 de 7, tancada), Atac als titans (1 d'11, tancada), Cardcaptor Sakura (1 de 9, tancada), Chainsaw Man (12 de 16, oberta), Death Note (2 de 6, tancada) Guardians de la nit (14 de 23, tancada), Jujutsu Kaisen (1 + 14 de 25, oberta), Neon Genesis Evangelion (3 de 7, tancada), X-Venture Primal Power (1 de 35, oberta), Silverday (1 de 3, tancada), Berserk (4 de 21, oberta), Prodigiosa Ladybug i Gat Noir (3 de ?, oberta),  Bola de drac Super (Volums: 19 de 22, oberta / Comic book: 98 de ?, oberta), Bola de drac SD (8 de 9, oberta), Super Dragon Ball Heroes Missió Big Bang (2 de 3, tancada),  Detectiu Conan (14 de 104, oberta), Haikyû!! (7 de 45 tancada) My Hero Academia (14 de 36 i oberta), One Piece (4 de 36, oberta), Ranma 1/2 (1 de 19, tancada). Hi ha hagut vint-i-tres estrenes en total (Fandogamia, 1; Distrito, 1; Kaji, 3; Norma, 8, Ooso, 3; Panini, 2; Planeta, 4; Salamandra Graphic, 1) i set sèries que s'han finalitzat.

Així doncs, enguany s'han publicat 130 volums i 9 comic-books. Un augment de 73 volums i un decrement de 12 comic books, respecte de l'any passat.  Per editorials són: Fandogamia, 1 volum, Distrito Manga, 6, Kaji Manga, 11 volums; Norma Editorial, 54, volums; Ooso, 6 volums; Panini, 7 volums, Planeta,  44 volums, i Salamandra Graphic, 1 volum. Els 9 comic-books són tots de Planeta. 

Així doncs, hi ha relleu al capdavant, i Norma s'emporta la primera posició, amb Planeta, en segon lloc, i completa el podi Kaji. Unes posicions, que segurament de cara l'any que ve canviïn, ja que depèn, si es publiquen volums o sèries, si aquestes són curtes o llargues, i la seva periodicitat.

Tot i que l'apartat gràfic és el darrer que mostro, toca posar el gràfic de formatgets mostrant la distribució de volums publicats d'aquestes quatre editorials, per percentatges.

I per aquest 2024?

Ja hem vist que aquest 2023, el manga en català ha fet una important crescuda, tant en títols publicats, siguin sèries o volums únics, com respecte el número de volums. De cara aquest 2024, no sabem com anirà el creixement, ja que dependrà tal com he dit, de si arriben volums o sèries, si aquestes són curtes o llargues, i la seva periodicitat,  però en tot cas serà diversificada editorialment, com també respecte a gèneres, i per això faré un breu repàs de les noves llicències que es van desvelar al 29 Manga Barcelona, i repassant aquelles, anunciades prèviament, però que no s'ha publicat enguany. I afegeixo que si aquest any han estat 8 editorials que han publicat manga en català, l'any que ve ens mourem al voltant entre 8 i 9. Vegem-ho.

Començant amb Ooso Comics, s'espera que de cara el gener es publiqui el primer volum de la nova sèrie d'X-Venture, Dinosaur Kingdom, a més d'anar publicant Primal Power, Silverday i l'anunciada Kamen Rider Black, en una edició de tres volums dobles.

Per part Distrito Manga, ens mantindrem a Wind Breaker, el setè volum el març, sense cap altre títol anunciat. Del grup Penguin Random House, tot i que no sigui manga, des del segell Rerservoir Books ens arribarà Herba, el primer manhwa, còmic coreà, en català. 

Una nova editorial s'estrenarà amb el manga en català. ECC Edciones va confirmar títol i autor: Gyo de Junji Ito, el mestre del terror. Serà un volum únic en format kanzenban flexibook i s'espera la seva sortida pel juliol

L'editorial valenciana Fandogamia tot just ha llançat el seu primer títol en català, per tant, és molt aviat per anunciar-ne d'altres.

Per part de Norma Editorial, ens mantindrem amb les set sèries que té en curs, Chainsaw Man (el gener el volum 13), Guardians de la nit, Jujutsu Kaisen
Death Note, Evangelion, Atac als titans i Cardcaptor Sakura aquestes últimes quatre estrenades aquest 2023, per anar creixent, i sabem que tenen un títol nou sobre la taula que li falta al confirmació final, així ho van dir al saló del manga.

Per part de Panini ens mantindrem amb l'edició Maximum de Berserk, el cinquè pel febrer, a més de nous volums que puguin sortir de Prodigiosa: Les aventures de Ladybug i Gat Noir, ja que de moment no tenim nous títols anunciats.

Continuant amb Planeta Cómic, actualment són les següents les sèries en català al seu catàleg, per resumir-ho ràpidament:  Bola de drac i les seves sèries derivades, Naruto, Detectiu Conan, Dr. Slump, My Hero Academia, i les noves Haikyû!!, One Piece i Ranma 1/2. Aquestes vuit se n'hi han d'afegir tres més, una nova edició 3 en 1 de Naruto, la sèrie de 5 volums d'Adolf i el volum únic Uzumaki també de Junji Ito.

A més de la continuació dels anime comics de Dragon Ball Z, amb  la saga del Superguerrer, el segon pel febrer, i el de Dragon Ball Super: Super Hero.

Anant a les seves sèries en curs, sobre Bola de drac Super, per l'edició en format comic book, ja tenim previstos dels números 99 i 100, pel gener i febrer. Per l'edició en volums, tenim previst el 20è volum pel gener. Per Bola de drac SD, el novè pel març.

De Haikyû!!, els volums 8 i 9 per gener i març, de My Hero Academia, tenim previst el volum 37 pel gener, de gener a març, dos volums per mes, de Detectiu Conan, el 15è pel gener, de One Piece els volums 5 i 6 pel gener i març, i per Ranma 1/2, el segon volum pel febrer.

Però la gran sorpresa d'aquest 29 Manga Barcelona, fou Kitsune Manga anunciant la primera part d'El ratolí de la biblioteca, de 7 volums i Trigun (2 volums) i la seva continuació Trigun Maximum (7 volums dobles) de Yashuhiro Nightow.

I acabem amb Kaji Manga, que és la gran incògnita i que esperem que torni com més aviat millor. A part d'Orange, que tenen oberta, també han anunciat els següents títols: Kijin Gentosho (3 volums, oberta), Badducks (4 volums, tancada), Gokufushudou. Un yakuza de sa casa (13 volums, oberta) i Mina soko nite (3 volums, tancada).

Però ves per on, aquest 2024, potser s'hi sumi una nova editorial, que aquest desembre mitjançant X (Twitter) va mostrar la seva intenció, parlo de Símbol Editors.

Així doncs, vist tot l'anunciat, aquest 2024 es podrien arribar a estrenar 13 títols, que sumant-hi les 22 sèries en curs del 2023, acabaríem l'any, havent-se publicat uns 35 títols diferents, algunes completant-se.

No hi ha cap dubte que estem vivint una nova era del manga en català, ja superant la que fou la millor època de Glénat, i que segurament ara entrarem en una fase de consolidació, però com he vist sempre hi poden haver sorpreses, evidentment cercant la sostenibilitat, i amb això crec que hi ajuda el fet que tinguem sèries de volum únic, majoritàriament de curtes i algunes poques llargues. Entre març, Sant Jordi i el 41 Comic Barcelona ens arribaran molts dels primers números d'aquestes noves sèries.

Visualització gràfica del manga en català.

Tot seguit anem amb l'apartat dels gràfics. Primer de tot poso el gràfic doble on el de barres mostra el nombre de sèries de manga en català estrenades per any (eix ordenades esquerre) i el gràfic de línia mostra l'increment de sèries de manga en català al llarg dels anys (eix ordenades dret). Així doncs, havent-hi enguany vint-i-tres estrenes, s'augmenta a seixanta-nou mangues en català publicats. Respecte als anys anteriors, ja el 2022, hi vaig treure del gràfic, la publicació de Tonda Haneko de 1968 a Cavall Fort.El segon gràfic mostra el nombre de volums de manga en català publicats des del 2004 fins a enguany, i el tercer gràfic mostra el nombre de llançaments per editorial.
Fou l'any 2004 que es va començar a publicar manga en volums, començant pels dos primers volums de Detectiu Conan dels deu que ha publicat Planeta. El 2005 s'estrenaria Glénat/EDT amb Inu-yasha. El 2006 ens va arribar l'Edició Definitiva de Bola de drac, alhora que Glénat aniria ampliant el seu catàleg. Un primer clímax el vam tenir l'any 2007 amb 69 volums publicats de 9 sèries diferents, una de les quals fou el volum únic de Barri Llunyà d'Edicions de Ponent, i a partir d'aquí, en anant tancant sèries i espaiant periodicitats, començaria el declivi de llançaments fins al 2012 amb la fi de Glénat/EDT amb el manga en català; Cinturó Negre amb 19 volums de 29, va quedar inacabada. A partir del 2013, tenim Planeta i Panini, heretant Naruto i Bleach respectivament, tot continuant-los, en el cas de Naruto fins al final, el 2016; i en el cas de Bleach cancel·lant-la el 2017, al volum 48 inclòs. A més amb Planeta tot publicant noves edicions i mangues de Bola de drac, i amb l'arribada d'Ooso Comics tot apostant pel manga en català, ens hem mantingut al voltant dels 10 volums anuals. L'any 2022 es van publicar 57 volums de 16 sèries diferents, emportant-se Planeta la primera posició amb Dr. Slump i My Hero Academia. Però enguany Norma ha estat la que s'ha posat al capdavant amb les sèries estrenades l'any passat: Tokyo Revengers, Chainsaw Man, Jujutsu Kaisen i Guardians de la nit, i les estrenades enguany com Death Note, Eveangelion, Atac als titans i Cardcaptor Sakura, destacar el retorn de Panini, l'estrena de Distrito i Fandogamia i com sempre la constància d'Ooso. Com a punt especial, tenim la hivernació de Kaji, però, així i tot, ha pujat al podi en tercera posició.

El quart i darrer gràfic ve a ser el segon, però afegint-hi el manga en català publicat en format comic book (incloent-hi el format àlbum), que tal com ja sabem comença el 1992 amb Bola de drac. Sobre la Sèrie Blanca el fet que tingués periodicitat setmanal possiblement hi ha alguns números que els hagi comptat en un mes i correspongui en un de contigu (anterior o posterior), això pugui afectar erròniament el còmput anual tot i que lleugerament. Per la Sèrie Vermella també iniciada el 1992 en principi no hi hauria d'haver cap error. Tot i això, la diferència entre sèries no es mostra al gràfic.
  
Del 1992 al 1997 tenim la publicació de Bola de drac, Sèries Blanca i Vermella, 211 números en total, i també els 15 números de Doraemon. Del 2001 al 2004 hi ha Shin-chan, del qual se'n va publicar 71 números. Des de l'any 2017, s'ha recuperat el format de Comic Book amb Bola de drac Super, havent-se publicat 5 números, el 2017; 10 números, el 2018, 11 números, el 2019, 16 números, el 2020, 26 números, el 2021, i 21 números, el 2022, i 9 números enguany.  
Finalment, desitjar-vos una bona entrada el 2024, el qual serà un gran any pel manga en català, tot marcant una nova fita.


Nota informativa: A part dels fulls de càlcul on recopilo totes les dades, per realitzar aquest reportatge, també he tingut en compte ComiCat, on col·laboro i on aquesta valoració també s'hi publica, i també Listado Manga, un portal molt útil.


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada