31 de desembre 2021

2021: Manga en català

Enguany per tretzè cop, ja torna a tocar la meva revisió i valoració de com li ha anat el manga en català aquest any. Les anteriors les podeu llegir aquí: Les anteriors les podeu llegir aquí: 2009, 2010*, 2011*, 2012*,  2013*, 2014*, 2015*, 2016*, 2017*, 2018*, 2019*, 2020* (* Enllaç de ComiCat).


El passat 2020 va estar marcat per la pandèmia de la covid-19, que va comportar que les editorials haguessin de modificar els seus plans editorials, sent els mesos de març i abril, els principals mesos afectats. 

Començant  amb Planeta Cómic, respecte Bola de drac Super, es va continuar amb el format comic book, sortint-ne setze números més, i per altra banda també van sortir els volums cinquè, sisè i setè. En ambdós casos es va augmentar el ritme de publicació.  

Per altra banda també vam tenir el segon volum de Super Dragon Ball Heroes: Missió al món demoníac obscur! i també hi va haver el retorn Bola de drac SD amb el seu quart volum.

També de tot i que no sigui manga mencionar els dos animes comics que es van publicar: Bola de drac Z: Son Goku el superguerrer i Dragon ball Super: Broly.

Però el retorn més especial i esperat per part de Planeta va ser Detectiu Conan amb els volums 9 i 10.

Passem a Ooso Comics, qui va treure 3 volums. Per una banda va continuar Dynamic Heroes amb el seu segon volum, va finalitzar Cutie Honey 90's amb el seu segon volum i va estrenar Dororon Enma-kun amb el seu primer volum de dos que té.

Toca parlar de com ha anat aquest 2021.

Aquest any 2021 ha estat un any de creixement de manga en català, amb algunes llicències molt benvingudes.

Començant  amb Planeta Cómic, respecte Bola de drac Super, s'ha continuat amb el format comic book, sortint-ne vint-i-sis números més, i per altra banda també han sortit del volum vuitè al tretzè, sis en total. En ambdós casos s'ha augmentat el ritme de publicació.  

Per altra banda també tenim el cinquè volum de Bola de drac SD.

També de tot i que no sigui manga, mencionar l'anime comic que s'ha publicat: el primer volum de Dragon ball GT: Saga dels Dracs Malignes, el qual no tinc en compte en realitzar els gràfics i a la llista el poso entre parèntesis. 

Per altra banda no s'ha publicat cap volum de Detectiu Conan.
 
Finalment s'ha reeditat tota l'Edició Definitiva de Bola de drac amb el nou logotip editorial i amb la nova traducció utilitzada a l'edició en color. Tractant-se d'una reedició d'un format ja existent tampoc no l'he tingut en compte a les dades, ni l'he posat a la llista de sota.

Passem a Ooso Comics, qui ha tret sis volums. Per una banda ha finalitzat Dynamic Heroes amb els volums tres i quatre, també ha finalitzat Dororon Enma-kun amb el seu segon volum, i ha estrenat i finalitzat Kamen Rider amb els seus tres volums. Amb aquesta darrera obra, l'editorial de Prades incorpora Shôtarô Ishinomori al seu catàleg.

Així ha anant doncs aquest 2021:
  • Gener: Bola de drac Super núms. 43 i 44 (Comic book) i Bola de drac Super vol. 8
  • Febrer: Bola de drac Super núms. 45 i 46 (Comic book)
  • Març: Bola de drac Super núms. 47 i 48 (Comic book) i Bola de drac Super vol. 9
  • Abril: Bola de drac Super núms. 49 i 50 (Comic book) i Dynamic Heroes vol. 3
  • Maig: Bola de drac Super núms. 51 i 52 (Comic book), Bola de drac Super vol. 10 i Kamen Rider vol. 1 (Estrena)
  • Juny: Bola de drac Super núms. 53 i 54 (Comic book)
  • Juliol:  Bola de drac Super núms. 55, 56, 57 i 58 (Comic book) (Els núms. 57 i 58 corresponen a novetats d'agost), Bola de drac Super vol. 11 i Dynamic Heroes vol. 4 (Últim)
  • Agost:
  • Setembre: Bola de drac Super núms. 59 i 60 (Comic book), Bola de drac Super vol. 12 i Kamen Rider vol. 2
  • Octubre: Bola de drac Super núm. 61, 62, 63 i 64 (Comic book), Bola de drac SD vol. 5 i Dororon Enma-kun vol. 2 (Últim) / (Anime Comic: Dragon ball GT: Saga dels Dracs Malignes vol. 1 )
  • Novembre: Bola de drac Super núms. 65 i 66 (Comic book) i Bola de drac Super vol. 13
  • Desembre: Bola de drac Super núms. 67 i 68 (Comic book) i Kamen Rider vol. 3 (Últim)

Un cop finalitzat el 2021, tenim quatre sèries de manga en curs: Bola de drac Super (Volums: 13 de 17 i oberta / Comic book: 68 de ? i oberta), Bola de drac SD (5 de 7 i oberta), Super Dragon Ball Heroes: Missió al món demoníac obscur! (2 de 3 i tancada) i Detectiu Conan (10 de 100 i oberta), que en principi n'aniran sortint més volums. 

Així doncs enguany s'han publicat 13 volums i 26 comic-books. Un augment de 3 volums i un increment de 10 comic books, respecte de l'any passat. Per editorials són 7 volums per part de Planeta i 6 volums per part d'Ooso. Els vint-i-sis comic-books són tots de Planeta.

I per aquest 2022?

De cara aquest 2022 serà un any que el manga en català farà una important crescuda, i per això faré un breu repàs del que les noves llicències que es van desvelar al 27 Manga Barcelona.

Començant amb Ooso Comics, s'espera que de cara el febrer es publiqui  Himitsu Sentai Gorenger de Shôtarô Ishinomori, en un volum únic de 300 pàgines. Però ens podem imaginar que hi ha altres coses guardades per anunciar i publicar durant la resta d'any.
 
Continuant amb Planeta Cómic, actualment són tres les sèries en català al seu catàleg per resumir-ho ràpidament:  Bola de drac i les seves sèries derivades, Naruto i Detectiu Conan. I si ens ho van mostar a la seva presentació de novetats, és per anunciar seguidament les obres que s'afegeixen al seu catàleg de manga en català: El shônen d'èxit My Hero Academia i el clàssic d'Akira Toriyama que finalment li ha arribat el torn: Dr. Slump en la seva Edició Definitva. La publicació d'aquestes dues noves obres començarà al març amb la públicació dels seus respectius primers dos volums.
 
De My Hero Academia se'n publicaran de dos a tres volums mensuals per atrapar l'edició en castellà. D'aquesta sèrie actualment se n'han publicat 32 al Japó, i en castellà 28, el darrer aquest setembre.

L'Edició Defintiva de Dr. Slump serà en rústica amb solapes, no pas amb sobrecobertes, en part per disminuir costos i també per diferenciar-la de l'edició en castellà, i amb una traducció fidel a la versió animada en català. Consta d'un total de 15 volums, i suposo que serà mensual, però sense saber quants volums per més, a part del març. 

I també es van anunciar dues obres les sèries Super Dragon Ball Heroes: Univers Mission i Univers Big Bang.

Anant a les seves sèries en curs, sobre Bola de drac Super, per l'edició en format comic book, ja tenim previstos dels números 69 al 74, pel gener a març, dos números per mes, i per l'edició en volums, tenim previstos ja els volums 14 i 15, pel gener i març. L'any que ve s'estrena la nova saga, la d'en Granola.

Respecte Bola de drac SD i Super Dragon Ball Heroes: Missió al món demoníac obscur! no hi ha notícies sobre els següents volums.

Respecte Detectiu Conan, van dir que sortirien nous volums.

I acabem amb una nova editorial amb un gran pes en la publicació de manga però que encara no ho ha fet en la nostra llengua i que aquest nou any possiblement s'animi a fer-ho, parlem de Norma Editorial, segons un reportatge a l'Ara.

Visualització gràfica del manga en català.

Tot seguit anem amb l'apartat dels gràfics. Primer de tot poso el gràfic doble on el de barres mostra el nombre de sèries de manga en català estrenades per any (eix ordenades esquerre) i el gràfic de línia mostra l'increment de sèries de manga en català al llarg dels anys (eix ordenades dret). Així doncs havent-hi enguany una estrena (Kamen Rider), s'augmenta a 34 mangues en català publicats.




El segon gràfic mostra el nombre de volums de manga en català publicats des del 2004 fins enguany, i el tercer gràfic mostra el nombre de llançaments per editorial.



Fou l'any 2004 que es va començar a publicar manga en volums, començant pels dos primers volums de Detectiu Conan dels deu que ha publicat Planeta. El 2005 s'estrenaria Glénat/EDT amb Inu-yasha. El 2006 ens va arribar l'Edició Definitiva de Bola de drac, alhora que Glénat aniria ampliant el seu catàleg. El clímax el vam tenir l'any 2007 amb 69 volums publicats de 9 sèries diferents, una de les quals fou el volum únic de Barri Llunyà d'Edicions de Ponent, i a partir d'aquí, en anant tancant sèries i espaiant periodicitats, començaria el declivi de llançaments fins al 2012 amb la fi de Glénat/EDT amb el manga en català; Cinturó Negre amb 19 volums de 29, va quedar inacabada. A partir del 2013, amb Planeta i Panini, heretant Naruto i Bleach respectivament, tot continuant-los, en el cas de Naruto fins al final, el 2016; i en el cas de Bleach cancel·lant-la el 2017, al volum 48 inclòs. A més amb Planeta tot publicant noves edicions i mangues de Bola de drac, i amb l'arribada d'Ooso Comics tot apostant pel manga en català, ens hem mantingut al voltant dels 10 volums anuals. Enguany justament han estat 13 volums els publicats, 7 de Planeta i 6 d'Ooso. Destacant enguany la publicació al complet de Kamen Rider de Shôtarô Ishinomori, el Rei del Manga, i la finalització de Dyanimc Heroes i Dororon Enma-kun.

El quart i darrer gràfic ve a ser el segon, però afegint-hi el manga en català publicat en format comic book (incloent-hi el format àlbum), que tal com ja sabem comença el 1992 amb Bola de drac. Sobre la Sèrie Blanca el fet que tingués periodicitat setmanal possiblement hi ha alguns números que els hagi comptat en un mes i correspongui en un de contigu (anterior o posterior), això pugui afectar erròniament al còmput anual tot i que lleugerament. Per la Sèrie Vermella també iniciada el 1992 en principi no hi hauria d'haver cap error. Tot i això, la diferència entre sèries no es mostra al gràfic.
  
Del 1992 al 1997 tenim la publicació de Bola de drac, Sèries Blanca i Vermella, 211 números en total, i també els 15 números de Doraemon. Del 2001 al 2004 hi ha Shin-chan, del qual se'n va publicar 71 números. Des de l'any 2017, s'ha recuperat el format de Comic Book amb Bola de drac Super, havent-se publicant-se 5 números, el 2017; 10 números, el 2018, 11 números, el 2019, 16 números, el 2020, i 26 números enguany.  




Finalment desitjar-vos una bona entrada el 2022, el qual serà un gran any pel manga en català.


Nota informativa: A part del fulls de calcul on recopilo totes dels dades, per realitzar aquest reportatge, també he tingut en compte ComiCat, on col·laboro i on aquesta valoració també s'hi publica, i també Listado Manga, un portal molt útil. 
 
 
 


 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada