30 de desembre 2022

2022: Manga en català

Enguany per catorzè cop, ja torna a tocar la meva revisió i valoració de com li ha anat el manga en català aquest any. Les anteriors les podeu llegir aquí: 20092010*, 2011*, 2012*,  2013*, 2014*, 2015*, 2016*, 2017*, 2018*, 2019*, 2020*, 2021* (* Enllaç de ComiCat).


El passat 2021 va ser un any de creixement de manga en català, amb algunes llicències molt benvingudes.

Començant  amb Planeta Cómic, respecte Bola de drac Super, es va continuar amb el format comic book, sortint-ne vint-i-sis números més i, per altra banda, també van sortir del volum vuit al tretze, sis en total. En ambdós casos es va augmentar el ritme de publicació.  

Per altra banda, també vam tenir el cinquè volum de Bola de drac SD.

També tot i que no sigui manga, mencionar l'anime comic que es va publicar: el primer volum de Dragon ball GT: Saga dels Dracs Malignes. Recordo que els anime comics no els tinc en compte a l'hora de realitzar els gràfics.

Tampoc no es va publicar cap volum de Detectiu Conan.
 
Finalment, es va acabar de reeditar tota l'Edició Definitiva de Bola de drac amb el nou logotip editorial i amb la nova traducció utilitzada a l'edició en color. Tractant-se d'una reedició d'un format ja existent tampoc la vaig tenir en compte en la creació dels gràfics. 

Passem a Ooso Comics, qui va treure sis volums. Per una banda, va finalitzar Dynamic Heroes amb els volums tres i quatre, també va finalitzar Dororon Enma-kun amb el seu segon volum, i va estrenar i finalitzar Kamen Rider amb els seus tres volums. Amb aquesta darrera obra, l'editorial de Prades va incorporar Shôtarô Ishinomori al seu catàleg.

Toca parlar de com ha anat aquest 2022.
 
Aquest 2022 ha estat any de naixements i sorpreses, un any que marcarà el panorama del manga en català.

Comencem amb la nova editorial nascuda aquest any, que es va anunciar el passat 40 Comic Barcelona i que va publicar els seus primers títols al passat 28 Manga Barcelona. Parlem de Kaji Manga, segell de manga en català del Grup Enciclopèdia Catalana, sent els seus dos primers títols, els primers volums de Dodoma i Grendel.  Sense dubte tota una sorpresa quan es va fer pública el seu naixement.

El juny va arribar el moment d'una de les grans editorials. Norma Editorial va anunciar la seva línia de manga en català. Feia anys que hi estaven treballant, per fer finalment el pas. El juliol, van començar amb Tokyo Revengers, llançant els seus dos primers volums, havent sortit un total de 6 volums.

El setembre, va estrenar Chainsaw Man i Jujutsu Kaisen. La guerra màgica, havent-ne publicat aquest any 3 volums de cada sèrie, sent un de Jujutsu Kaisen, la preqüela, per tant, 1 + 2. L'octubre es va estrenar Guardians de la nit (Kimetsu no yaiba) amb dos volums publicats.

Passem a Ooso Comics, qui ha tret 4 volums, una disminució de 2 volums respecte de l'any anterior. Per una banda va publicar el volum únic de Himitsu Sentai Gorenger, ha publicat els dos primers volums de X- Venture. El Cos en crisi i ha publicat el primer de Getter Robot.
 
I acabem amb Planeta Cómic, respecte Bola de drac Super, s'ha continuat amb el format comic book, sortint-ne vint-i-un números més i, per altra banda, també han sortit dels volums catorze al disset, quatre en total. En ambdós casos s'han disminuït el ritme de publicació, ja que s'atrapa el que està publicat al Japó. 

D'altres sèries derivades de Bola de drac, s'ha publicat el sisè volum de Bola de drac SD, i de les sèries de Super Dragon Ball Heroes, s'ha finalitzat Missió al món demoníac obscur amb el seu tercer volum i s'ha estrenat i finalitzat Missió a l'Univers amb els seus dos volums.

També de tot i que no sigui manga, mencionar els anime comics que s'han publicat: el segon i tercer volum de Dragon ball GT: Saga dels Dracs Malignes, tot finalitzant-la, els quals no tinc en compte en realitzar els gràfics i a la llista el poso entre parèntesis. 

Tampoc no s'ha publicat cap volum de Detectiu Conan.

I posem punt final amb les seves dues grans estrenes. Per una banda, han publicat tota sencera, l'Edició Definitiva de Dr. Slump amb els seus 15 volums, que van començar a publicar el març, amb dos volums per mes, i també seguint aquesta periodicitat i començant també el març, han publicat 14 volums de My Hero Academia. Això sí en alguns mesos no hi van sortir volums.

Així ha anant aquest 2022 per mesos:
  • Gener: Bola de drac Super núms. 69 i 70 (Comic book) i Bola de drac Super vol. 14
  • Febrer: Bola de drac Super núms. 71 i 72 (Comic book) / (Anime Comic: Dragon ball GT: Saga dels Dracs Malignes vol. 2)
  • Març: Bola de drac Super núms. 73 i 74 (Comic book), Bola de drac Super vol. 15, Dr. Slump vols. 1 i 2 (Estrena) i My Hero Academia vols. 1 i 2 (Estrena)
  • Abril: Bola de drac Super núms. 75 i 76 (Comic book), Dr. Slump vols. 3 i 4, My Hero Academia vols. 3 i 4 i Himitsu Sentai Gorenger (Estrena, volum únic) / (Anime Comic: Dragon ball GT: Saga dels Dracs Malignes vol. 3)
  • Maig: Bola de drac Super núms. 77 i 78 (Comic book), Super Dragon Ball Heroes: Missió al món demoníac obscur vol. 3 (Últim), Dr. Slump vols. 5 i 6 i My Hero Academia vols. 5 i 6.
  • Juny: Bola de drac Super núms. 79 i 80 (Comic book), Bola de drac Super vol. 16, Dr. Slump vols. 7 i 8 i My Hero Academia vols. 7 i 8.
  • Juliol:  Bola de drac Super núms. 81, 82, 83 i 84 (Comic book) (Els núms. 83 i 84 corresponen a novetats d'agost), Super Dragon Ball Heroes Missió a l'Univers vol. 1 (Estrena), Dr. Slump 9 i 10 i Tokyo Revengers vols 1 i 2 (Estrena)
  • Agost: Tokyo Revengers vol. 3 i X-Venture El cos en crisi vol. 1
  • Setembre: Bola de drac Super núm. 85 (Comic book), Bola de drac Super vol. 17, Dr. Slump vols. 11 i 12, My Hero Academia  vols. 9 i 10, Tokyo Revengers 4, Chainsaw Man vol. 1 (Estrena) i Jujutsu Kaisen vol. 1 (Estrena)
  • Octubre: Bola de drac Super núms. 86 i 87 (Comic book), Bola de drac SD vol. 6, Dr. Slump vols. 13 i 14, My Hero Academia  vols. 11 i 12, Tokyo Revengers 5, Chainsaw Man vol. 2, Jujutsu Kaisen vol. 2 i Guardians de la nit vol. 1 (Estrena)
  • Novembre: Bola de drac Super núms. 88 i 89 (Comic book), Super Dragon Ball Heroes Missió a l'Univers vol. 2 (Últim), Dr. Slump vols. 15 (Últim), My Hero Academia  vols. 13 i 14, Chainsaw Man vol. 3, Jujutsu Kaisen vol. 0 i Guardians de la nit vol. 2 i Getter Robot vol. 1 (Estrena)
  • Desembre: Tokyo Revengers 6, X-Venture El cos en crisi vol. 2, Dodoma vol. 1 (Estrena) i Grendel vol. 1 (Estrena)

Un cop finalitzat el 2022, tenim 13 sèries de manga en curs: Dodoma (1 de 3, tancada), Grendel (1 de 3, tancada), Chainsaw Man (3 de 13, oberta), Guardians de la nit (2 de 23, oberta), Jujtusu Kaisen (1 + 2 de 21, oberta), Tokyo Revengers (6 de 16, tancada), X-Venture El cos en crisi (2 de 3, tancada), Getter Robot (1 de 2, tancada), Bola de drac Super (Volums: 17 de 19, oberta / Comic book: 89 de ?, oberta), Bola de drac SD (6 de 8, oberta),  Detectiu Conan (10 de 102, oberta) i My Hero Academia (14 de 36 i oberta). Hi ha hagut dotze estrenes en total (Kaji, 2; Norma, 4, Ooso, 3; i Planeta, 3) i tres sèrie que s'han finalitzat.

Així doncs, enguany s'han publicat 57 volums i 21 comic-books. Un augment de 44 volums i un decrement de 5 comic books, respecte de l'any passat.  Per editorials són: Kaji Manga, 2 volums; Norma Editorial, 14, volums; Ooso, 4 volums; i Planeta,  37 volums. Els vint-i-un comic-books són tots de Planeta. 

Així doncs Planeta s'emporta la primera posició, amb Norma, en segon lloc, i completa el podi Ooso, i la nova Kaji es queda el quart lloc. Unes posicions, que segurament de cara l'any que ve canviïn i s'escurcin les distàncies entre algunes d'elles. Tot i que l'apartat gràfic és el darrer, enguany m'estreno amb el gràfic de formatgets mostrant la distribució de volums publicats d'aquestes quatre editorials, per percentatges.




I per aquest 2023?

Ja hem vist que aquest 2022, el manga en català ha fet una important crescuda, de cara aquest 2023 no sabem com anirà el creixement, ja que dependrà de les periodicitats, però en tot cas serà molt diversificada editorialment, i per això faré un breu repàs de les noves llicències que es van desvelar al 28 Manga Barcelona, i repassant aquelles, anunciades prèviament, però que no s'ha publicat enguany. I afegir que si aquest any han estat quatre editorials que han publicat manga en català, l'any que ve en seran set. Vegem-ho.

Començant amb Ooso Comics, s'espera que de cara el primer trimestre publiqui el primer volum (de dos) de Megaman Megamix, el popular personatge de videojoc de Capcom. A part tocarà finalitzar Getter Robot i X-Venture. El cos en crisi

L'editorial valenciana Fandogamia va confirmar la publicació d'un dels seus grans èxits: Sabishisugite Lesbian Fuzoku Ni Ikimashita Report, que de manera provisional anomenem La meva experiència lesbiana amb la soledat

Recuperem una editorial. Panini torna a pujar al carro amb Miraculous: Les aventures de Ladybug i Cat Noir. De moment consta de 2 volums, i el primer sortirà el març. Veurem també si s'animen a continuar Bleach, que van heretar de Glénat/EDT, publicant-ne només 8 volums, tot completant la primera meitat del manga.

El novembre, Distrito Manga va anunciar que també s'animava a publicar manga en català, i ho faria amb Wind Breaker, una sèrie oberta de 10 volums, tot començant-la el març.

Norma Editorial, a part de les 4 que ja ha començat enguany, també d'anunciades tenim Look Back, un volum únic que sortirà en dos formats, volum normal i integral, que es publicaran el gener, juntament els següents volums de les sèries ja en curs i, per altra banda, la Black Edition de Death Note, que esperem per Sant Jordi. A aquestes sis, s'hi han d'afegir les dues noves llicències: l'Edició Col·leccionista de Neon Genesis Evangelion i Sayonara Eri, que també és un volum únic que també serà publicat en dos formats com Look Back.

Continuant amb Planeta Cómic, actualment són cinc les sèries en català al seu catàleg, per resumir-ho ràpidament:  Bola de drac i les seves sèries derivades, Naruto, Detectiu Conan i les noves Dr. Slump i My Hero Academia. Aquestes cinc se n'hi han d'afegir tres més: el clàssic Ranma 1/2, en edició kanzenban de 19 volums, el manga de voleibol Haikyû!!, sèrie tancada de 45 volums, veure'm si quan s'iniciï també sortirà amb dos volums per mes, sent un dels animes del moment al SX3, i per acabar l'edició 3 en 1 d'un dels mangues més llargs de la història, One Piece, que consta de 104 volums individuals, i que de moment correspondrien a 35 volums en la nostra edició.

També es va anunciar la continuació dels anime comics de Dragon Ball Z, amb la publicació de la saga d'en Freezer.

També van anunciar les edicions kanzenban d'Inuyasha i Yawara! (Cinturó Negre) en castellà, que esperem que Planeta també s'animi a publicar-les en català, on la primera tot que publicada sencera, no és fàcil de trobar, i la segona especialment pel fet que va quedar inconclusa i, per tant, seria molt d'agrair poder-la acabar en català tot i el canvi de format.

Anant a les seves sèries en curs, sobre Bola de drac Super, per l'edició en format comic book, ja tenim previstos dels números 90 al 94, pel gener a març, el gener un número; i febrer i març, dos números. Per l'edició en volums, tenim previst el 18è volum pel gener.

De My Hero Academia, tenim previstos els volums 15 al 20, de gener a març, dos volums per mes. Esperem la publicació de Super Dragon Ball Heroes: Big Bag Mission!, anunciada al 27 Manga Barcelona, que consta de 3 volums. I respecte Detectiu Conan, se n'espera la publicació de 5 volums més, sortint l'onzè aquest gener.

I acabem amb Kaji Manga, que van anunciar Heroines Game (El joc de les heroïnes), una sèrie tancada de tres volums, i Gokufushudou. Un yakuza de sa casa, una sèrie oberta de 10 volums. A aquestes s'hi han d'afegir ja anunciades però encara no s'han publicat cap volum: Orange (7 volums, tancada), Kijin Gentosho (3 volums, oberta) i Badducks (4 volums, tancada), a part de les dues sèries ja iniciades, Dodoma i Grendel

Així doncs, vist tot l'anunciat, aquest 2023 es podrien estrenar 17 títols, que sumant-hi les 13 sèries en curs del 2022, acabaríem el 2023, havent-se publicat 30 títols diferents, algunes completant-se.

No hi ha cap dubte que estem vivint una nova era del manga en català, tot acostant-nos a la millor època de Glénat, i que potser l'any que ve se superi i tot, tot dependrà de les periodicitats que puguin tenir especialment les sèries llargues, evidentment cercant la sostenibilitat , i amb això crec que hi ajuda el fet que tinguem sèries de volum únic, majoritàriament de curtes i algunes poques llargues. Entre març, Sant Jordi i el 41 Comic Barcelona ens arribaran molts dels primers números d'aquestes noves sèries.

Visualització gràfica del manga en català.

Tot seguit anem amb l'apartat dels gràfics. Primer de tot poso el gràfic doble on el de barres mostra el nombre de sèries de manga en català estrenades per any (eix ordenades esquerre) i el gràfic de línia mostra l'increment de sèries de manga en català al llarg dels anys (eix ordenades dret). Així doncs, havent-hi enguany dotze estrenes, s'augmenta a 46 mangues en català publicats. Respecte als anys anteriors, he tret del gràfic, la publicació de Tonda Haneko de 1968 a Cavall Fort.



El segon gràfic mostra el nombre de volums de manga en català publicats des del 2004 fins enguany, i el tercer gràfic mostra el nombre de llançaments per editorial.





Fou l'any 2004 que es va començar a publicar manga en volums, començant pels dos primers volums de Detectiu Conan dels deu que ha publicat Planeta. El 2005 s'estrenaria Glénat/EDT amb Inu-yasha. El 2006 ens va arribar l'Edició Definitiva de Bola de drac, alhora que Glénat aniria ampliant el seu catàleg. Un primer clímax el vam tenir l'any 2007 amb 69 volums publicats de 9 sèries diferents, una de les quals fou el volum únic de Barri Llunyà d'Edicions de Ponent, i a partir d'aquí, en anant tancant sèries i espaiant periodicitats, començaria el declivi de llançaments fins al 2012 amb la fi de Glénat/EDT amb el manga en català; Cinturó Negre amb 19 volums de 29, va quedar inacabada. A partir del 2013, tenim Planeta i Panini, heretant Naruto i Bleach respectivament, tot continuant-los, en el cas de Naruto fins al final, el 2016; i en el cas de Bleach cancel·lant-la el 2017, al volum 48 inclòs. A més amb Planeta tot publicant noves edicions i mangues de Bola de drac, i amb l'arribada d'Ooso Comics tot apostant pel manga en català, ens hem mantingut al voltant dels 10 volums anuals, l'any passat arribant justament als 13 volums publicats, 7 de Planeta i 6 d'Ooso. Enguany s'ha publicat 57 volums de 16 sèries diferents, i tal com he mencionat sent Planeta emportant-se el gran gruix amb Dr. Slump i My Hero Academia. Però hem de destacar també Ooso amb els seus clàssics Gorenger i Getter Robot, i la seva nova línia educativa Science Manga amb X-Venture, l'aterratge de Norma, començant amb Tokyo Revengers, Chainsaw Man, Jujutsu Kaisen i Guardians de la nit, i el naixement de Kaji amb Dodoma i Grendel.

El quart i darrer gràfic ve a ser el segon, però afegint-hi el manga en català publicat en format comic book (incloent-hi el format àlbum), que tal com ja sabem comença el 1992 amb Bola de drac. Sobre la Sèrie Blanca el fet que tingués periodicitat setmanal possiblement hi ha alguns números que els hagi comptat en un mes i correspongui en un de contigu (anterior o posterior), això pugui afectar erròniament al còmput anual tot i que lleugerament. Per la Sèrie Vermella també iniciada el 1992 en principi no hi hauria d'haver cap error. Tot i això, la diferència entre sèries no es mostra al gràfic.
  
Del 1992 al 1997 tenim la publicació de Bola de drac, Sèries Blanca i Vermella, 211 números en total, i també els 15 números de Doraemon. Del 2001 al 2004 hi ha Shin-chan, del qual se'n va publicar 71 números. Des de l'any 2017, s'ha recuperat el format de Comic Book amb Bola de drac Super, havent-se publicat 5 números, el 2017; 10 números, el 2018, 11 números, el 2019, 16 números, el 2020, 26 números, el 2021, i 21 números, enguany. 



Finalment desitjar-vos una bona entrada el 2023, el qual serà un gran any pel manga en català, tot marcant una nova fita.


Nota informativa: A part del fulls de calcul on recopilo totes dels dades, per realitzar aquest reportatge, també he tingut en compte ComiCat, on col·laboro i on aquesta valoració també s'hi publica, i també Listado Manga, un portal molt útil.




Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada