31 de desembre 2017

2017: Manga en català

Enguany per novè cop, ja torna a tocar la meva revisió i valoració de com li ha anat el manga en català aquest any. Les anteriors les podeu llegir aquí: 2009, 2010*, 2011*, 2012*,  2013*, 2014*, 2015*, 2016* (* Enllaç de ComiCat).

El passat 2016 va ser un any de continuacions i una finalització. Per part de Panini Comics vam tenir la continuació de Bleach amb dos volums més, el 46 i el 47. Per part de Planeta Cómic vam tenir la finalització de Naruto amb la publicació dels volums 71 i 72, sent aquest el darrer. Respecte Bola de drac Color vam tenir la finalització de la saga dels Androides i en Cell amb els darrers quatre volums (del 3 al 6) i iniciant-se la saga d'en Majin Boo amb els seus dos primer volums. I per acabar, es van publicar dos volums més de Bola de drac SD, el 2n i 3r.

Toca parlar de com ha anat aquest 2017.

Començant per Bleach, havent-se publicat el volum 48, Panini Comics n'ha cancel·lat l'edició. Certament ja es veia a venir, dos volums a l'any ja indicaven que la cosa no anava bé, afortunadament, ho han cancel·lat al final de la saga de la Batalla de Karakura, marcant també el final de la primera meitat del manga.
Seguint amb l'edició en Color de Bola de drac, s'ha finalitzat la saga d'en Majin Boo amb els seus quatre últims volums i s'ha iniciat la Saga Origen amb els seus 4 primers volums.

S'ha estrenat Bola de drac Super. Aquest ho ha fet en dos formats diferents. Primer es van publicar 5 números en format comic book, com a continuació de les Sèries Blanca i Vermella. Aquests números corresponen al contingut del primer volum el qual aquest s'ha publicat a la tardor.

Respecte Bola de drac SD enguany no s'ha publicat cap volum.

També tot i que no sigui manga mencionar els Anime Comics de Bola de drac que s'han publicat, els quals no els tinc en compte en realitzar els gràfics i a la llista els poso en parèntesi. D'aquests s'han publicat: Lluita entre guerrers de força il·limitada, Batalla al límit! Els Tres Grans Supersaiyans, i La Resurrecció de F. A més a més també s'ha publicat el tercer Compendi de Bola de drac, sent la segona part de la guia d'animació.

Així ha anant doncs aquest 2017:
 • Gener: Bola de drac Color Saga del Majin Boo vol. 3
 • Febrer: Bola de drac Color Saga del Majin Boo vol. 4
 • Març: Bola de drac Color Saga del Majin Boo vol. 5 i Bola de drac Super núm. 1 (Comic book)
 • Abril: Bola de drac Color Saga del Majin Boo vol. 6, Bola de drac Super núm. 2 (Comic book) / (Anime Comic: Dragon ball Z Lluita entre guerrers de força il·limitada)
 • Maig: Bleach vol. 48, Bola de drac Color Saga Origen vol. 1, Bola de drac Super núm. 3 (Comic book)
 • Juny: Bola de drac Super núm. 4 (Comic book)
 • Juliol:  Bola de drac Color Saga Origen vol. 2, Bola de drac Super núm. 5 (Comic book)
 • Agost: (Anime Comic: Batalla al límit! Els Tres Grans Supersaiyans)
 • Setembre: Bola de drac Color Saga Origen vol. 3
 • Octubre: Bola de drac Super vol. 1 / (Anime Comic: Dragon ball Z La Resurrecció de F)
 • Novembre: Bola de drac Color Saga Origen vol. 4
 • Desembre: (Bola de drac Compendi vol. 3)
Un cop finalitzat el 2017, continuem amb 3 sèries de manga en curs: Bola de drac Color (24 de 32 i tancada), Bola de drac SD (3 de 4 i oberta), Bola de drac Super (Volums: 1 de 4 i oberta / Comic book: 5 de ? i oberta). I també tenim la cancel·lació de Bleach (48 de 74 i tancada).

Així doncs s'han publicat 10 volums i 5 comic books. Si no hi ha cap gir inesperat de guió, el manga en català a partir d'ara de cara a noves publicacions estarà limitat a Bola de drac.
 
I per aquest 2018?

Sobre Bola de drac Color, Aquest gener es publicarà el volum 5 i de cara al juliol, si es continua mantenint el ritme bimestral, sortirà el darrer volum de la saga Origen, el 8è, per tant de cara al setembre es començarà a publicar la saga del Gran Rei Dimoni Piccolo, on també s'inclou el 23è Gran Torneig de les Arts Marcials. Constant aquesta saga de 4 volums, s'espera que se'n publiquin 2 el 2018, i el dos restants el 2019. D'aquesta manera Bola de drac Color constarà de 32 volums, l'Edició Definitiva consta de 34 volums.

Sobre Bola de drac Super, tenint el permís de Japó per continuar el format comic book, se'n publicaran uns quants números més, i de cara a la tardor/Saló del Manga de Barcelona, el segon volum, si es fa igual que aquest 2017

Respecte Bola de drac SD, de moment no hi ha res previst.

Sobre els Anime Comics de les pel·lícules de Dragon ball Z, aquests s'aniran alternant amb la publicació de Bola de drac Color. De cara al febrer, s'espera la publicació de El renaixement de la Fusió!.
 
Pel quart Compendi de Bola de drac, com ha passat amb el tercer volum, el podem esperar per finals d'any.


Visualització gràfica del manga en català.

L'any passat vaig ampliar l'apartat dels gràfics. A part del gràfic del altres anys i de les web Listado Manga, Tebeosfera i ComiCat, he buscat tot el manga en català editat des de que es va començar a publicar, el 1992 amb al sèrie blanca de Bola de drac. Per aquests nous gràfics no tinc en compte el cas especial de Tonda Haneko del 1968. Anem un per un amb la seva corresponent explicació:

Primer de tot poso el gràfic doble on el de barres mostra el número de sèries de manga en català estrenades per any (eix ordenades esquerre) i el gràfic de línia mostra l'increment de sèries de manga en català al llarg dels anys (eix ordenades dret). Així doncs havent-hi l'estrena enguany de Bola de drac Super, en dos formats diferents, augmentem a 23 mangues en català publicats. 


El segon gràfic mostra el número de volums de manga en català publicats des del 2004 fins enguany, i el tercer gràfic mostra el número de llançaments per editorial.Fou l'any 2004 que es va començar a publicar manga en volums, començant per els dos primers volums de Detectiu Conan dels vuit que ha publicat Planeta. El 2005 s'estrenaria Glénat/EDT amb Inu-yasha. El 2006 ens va arribar l'Edició Defintiva de Bola de drac, alhora que Glénat aniria ampliant el seu catàleg. El clímax el vam tenir l'any 2007 amb 69 volums publicats de 9 sèries diferents, una de les quals fou el volum únic de Barri Llunyà d'Edicions de Ponent, i a partir d'aquí, en anant tancant sèries i espaiant periodicitats, començaria el declivi de llançaments fins al 2012 amb la fi de Glénat/EDT amb el manga en català; Cinturó Negre amb 19 volums de 29, va quedar inacabada. A partir del 2013, amb Planeta i Panini, heretant Naruto i Bleach respectivament i continuant-les, i amb la primera editorial publicant noves edicions de Bola de drac, amb un lleuger puja i baixa, ens hem mantingut de mitjana per al voltant dels 10 volums anuals, enguany amb justament amb 10 volums, 9 de Planeta i 1 de Panini, amb el qual s'ha cancel·lat l'edició de Bleach

El quart i darrer gràfic ve a ser el segon però afegint-hi el manga en català publicat en format comic book (incloent-hi format àlbum), que tal com ja sabem comença el 1992 amb Bola de drac. Sobre la Sèrie Blanca el fet que tingués periodicitat setmanal possiblement hi haig alguns números que els hagi comptat en un mes i correspongui en un de contigu (anterior o posterior), i això pugui afectar erròniament al comput anual tot i que lleugerament. Per la Sèrie Vermella també iniciada al 1992 en principi no hi hauria d'haver-hi cap error. Tot i això, la diferència entre sèries no es mostra al gràfic.
  
Del 1992 al 1997 tenim la publicació de Bola de drac, Sèries Blanca i Vermella, 211 números en total,  i també  els 15 números de Doraemon. Del 2001 al 2004 hi ha Shin-chan, del qual se'n va publicar 71 números. Enguany s'ha recuperat el format de Comic Book amb Bola de drac Super, publicant-se 5 números.


Finalment desitjar-vos una bona entrada al 2018 i que tingueu un magnífic any.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada