04 de juny 2009

Premi ComiCat 2009 al Millor Còmic


Aquest any hem decidit fer públics els guanyadors dels Premis ComiCat després del Saló, l'any passat vam mirar de fer-ho durant el Saló però era un infern, no es pot estar pensant en dos coses alhora. Així doncs i sense més preàmbuls comencem per el Millor Còmic del 2009.

Millor còmic editat (traduït o publicat originalment) en català l'any 2008:
L'Illa de la Mà de Quim Bou


L'Illa de la Mà de Quim Bou va representar per mi, en llegir-ho, un cop d'aire fresc. Una història curta i senzilla dins del marc d'aquest Continent de Môm que sembla existir al cap d'en Quim Bou i que ens permet visitar de tant en tant en les històries que des de fa una anys estan allà ambientades. De totes maneres no m'extendré massa en la crítica de L'Illa de la Mà doncs en Xavier Sala i en Marc Pastor ja van fer les seves en el seu moment. Només dir que coincideixo plenament amb ells en la qualitat del còmic i en el salt que aquest suposa en l'obra de Quim Bou. L'Illa de la Mà és la primera història del Continent de Môm que s'edita en català, prèviament havíem tingut oportunitat de llegir Corazón Negro, Oro Rojo i Ser Rey de la mà de la desapareguda Dude Comics. L'Illa de la Mà és també part de l'aposta de Dolmen per l'edició simultània d'obres en català i en castellà, camí que sembla ser que comencen a seguir altres editorials com Glénat, Planeta i en un futur proper Rossell. Poc més puc dir en favor d'aquest còmic i d'en Quim Bou que no s'hagi dit ja a ComiCat, només destacar que no som els únics que valorem la seva tasca, doncs Orn: Història Universal 2. L'Illa Formiga ha estat escollida com a Millor Obra en els premis populars del Saló d'Enguany, i els aficionats no s'equivoquen. El Premi ComiCat a L'Illa de la Mà és un reconeixement a la tasca de Quim Bou com a artista complert i a Dolmen Editorial per la seva aposta per l'edició de qualitat en català (per quan una web en català?).

A certa distància i en la segona posició trobem dos grans clàsics del còmic. Per una banda Sin City (Norma) de Frank Miller, una obra referent del còmic americà del 90 i que continua d'actualitat gràcies a les seves adaptacions cinematogràfiques. Per altra banda L'Incal (Glénat) de Moebius i Jodorowsky, una obra de referència del còmic europeu i mundial de la mà d'un dels millors dibuixants de tots els temps.

Tanca la classificació La Nissaga dels Metabarons (Glénat) de Juan Giménez i Alejandro Jodorowsky, un apèndix de L'Incal que va acabant tenint un caràcter propi, en bona part imbuït pels ferms dibuixos de Giménez.

1 comentari:

  1. El vostre premi fa que definitivament m'endinsi en l'obra del Quim Bou.
    Salutacions i enhorabona per la iniciativa dels premis.

    ResponElimina