06 de juliol 2016

Victus 1. Veni

Títol: Victus 1. Veni
Títol original: Victus 1. Veni   
Autors: Carles Santamaría (guió), Cesc F. Dalmases (dibuix), Marc Sintes (color)
Basat en la novel·la homònima d'Albert Sánchez Piñol
Traducció de: David Domínguez
Publicat per: Norma Editorial, abril de 2016
Format: Cartoné, 22x29.5 cm, 56 pàgines, Color
Preu: 17€







  
Victus, la novel·la d'Albert Sánchez Piñol sobre la Guerra de Successió Espanyola i el setge de Barcelona de 1714 es va publicar primer en castellà l'octubre de 2012, i a l'abril de 2013 es va publicar la seva edició en català. El maig de 2014, Norma Editorial va anunciar que de cara a la primavera de 2015 en publicaria la seva adaptació en còmic. Ara bé el projecte es va endarrerir i finalment el còmic ha sortit a aquest passat abril de 2016 amb un canvi a l'autoria, es manté en Carles Santamaría al guió, i entren en Cesc F. Dalmases i en Marc Sintes al dibuix i als colors respectivament, en lloc d'en José María Beroy.

El volum que s'ha publicat però no abasta tota la novel·la. L'adaptació es farà individualment per cada una de les tres parts de que consta la novel·la. Així doncs aquest primer volum adapta la primera part, Veni. Segons el llibreter de la llibreria on acostumo a comprar els còmics, s'espera que els  propers dos volums, Vidi i Victus, que completen la història, sortiran per Nadal d'enguany i per Sant Jordi de l'any que ve, respectivament. Esperem doncs que així sigui.

Victus és narrada ja per un casi centenari Martí Zuviría que de jove va viure la Guerra de Successió Espanyola i el seu punt culminant el setge de Barcelona de 1714. En aquesta primera part, Veni, ens situem a l'any 1705 quan el jove Martí viatja fins al castell de Bazoches, on comença una dura carrera per formar-se com a enginyer militar de la mà del gran enginyer Sébastien La Prestre de Vauban. Dos anys després, les circumstàncies portaran a en Martí a allistar-se a l'exèrcit francès per lluitar a la guerra que s'està donant Espanya. Només arribar, el jove Martí presenciarà la Batalla d'Almansa, on coneixerà en James Fitz-James Stuart, el famós Duc de Berwick, amb qui estableix una estranya relació. A partir d'aquí continuaran les seves peripècies pel conflicte bèl·lic, en el qual tindrà els primers contactes amb els Miquelets, combatents irregulars per que lluitaven per la causa austriacista.

En Carles Santamaría ha fet una gran feina en l'adaptació de la novel·la al còmic, ha sabut mantenir l'esperit de l'obra original, la qual és molt densa. I conjuntament al treball del guió, tenim la gran feina feta d'en Cesc F. Dalmases i en Marc Sintes, al dibuix i color. En conclusió ens trobem davant d'una gran adaptació de l'obra d'en Sánchez Piñol, i esperem i podem pensar que així succeirà en les dues següents parts.

Aquest primer volum s'inicia amb un pròleg amb dues parts d'Albert Sánchez Piñol. La primera fent referència al conflicte a Catalunya i l'altre al seu protagonista. A la part final del volum hi ha un dossier gràfic amb esbossos i il·lustracions dels personatges principals del volum. També destacar que si el títol de la novel·la en català és el blau, s'ha mantingut també amb el còmic.

Novel·la per La Campana, 2013, i còmic 1a part (Veni) per Norma, 2016

Llop Segarrenc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada