05 de juliol 2016

L'espai L'Esperit del Japó es reforça amb noves activitats

L'espai L'Esperit del Japó, dedicat a la cultura, tradicions i espiritualitat japoneses, creix en activitats. Atès que un dels eixos del certamen és la literatura japonesa, en aquest espai hi tindran lloc diverses activitats relacionades amb ella, com ara l'exposició. Aquest espai, ubicat a la planta superior del Palau 2, està coordinat per María Sánchez i compta amb el suport a les seves activitats del Consolat General del Japó a Barcelona i de Fundación Japón. També cal destacar la col·laboració de l'Escola Macrobiòtica de Catalunya (ESMACA), Casa Àsia, Cine Asia i de les associacions Chado Raku, Wa Rei Ryu, Shoshinkan i Espai Daruma. També participen en les activitats reconeguts escriptors, artistes i professors, tant japonesos com espanyols. En aquest recinte també es trobaran els estands de les institucions i entitats col·laboradores.


L'Espai de Lectura s'incorpora aquest any al programa del certamen. Funcionarà com a biblioteca i mangateka i s’hi podran llegir llibres d'autors japonesos, a més de mangas de diferents gèneres i èpoques, i hi haurà persones que podran orientar el visitant. En aquest espai es realitzaran contacontes tradicionals japonesos, anomenats kamishibai, a càrrec de la Cònsol General en funcions Akiko Sagano (en japonès) i de Natàlia Mazarredo (en castellà o català) del Consolat General del Japó a Barcelona.

La Sala d'Actes 2 albergarà les conferències i taules rodones sobre literatura, cultura, tradicions i espiritualitat japonesa. Podem avançar que hi haurà trobades amb les escriptores Mitsuyo Kakuta i Banana Yoshimoto, que estaran presents al saló gràcies a la col·laboració de Fundación Japón. A més, gràcies a la col·laboració del Consolat General del Japó se celebrarà una conferència sobre Haruki Murakami a càrrec d'Albert Nolla, traductor al català d'aquest autor. El dissabte i el diumenge a la tarda es farà la cerimònia del te en aquest espai, a càrrec de l'associació Chado Raku.

El Taller de Japonisme desenvoluparà un ampli i variat programa d'activitats centrades en diverses manifestacions culturals i artístiques japoneses. La reconeguda ceramista japonesa Chisato Kuroki realitzarà tallers d'iniciació oberts al públic. Aquesta artista desenvolupa una extensa activitat creativa que inclou peces utilitàries, escultures de ceràmica i instal·lacions experimentals. També hi haurà tallers de Sumi-e, un art de pintura tradicional oriental que significa "tinta i pintura", a càrrec de l'artista Kaoru Hirose. Es realitza amb tinta negra, aigua, paper i pinzells, i permet plasmar diferents nivells de llum, foscor, volum i perspectiva. Es tracta d’un art delicat que també convida a la meditació i ens ajuda a desenvolupar la sensibilitat artística i espiritual mentre gaudim de la pintura. La creadora Consuelo Hojas realitzarà un taller de mandales elaborats amb diferents llanes.

Aquest espai també acollirà un taller de Haiku, un tipus de poesia japonesa de poemes breus, a càrrec de Shigeku Suzuki, traductora i antiga professora de la Universitat Autònoma de Barcelona. L'Espai Daruma desenvoluparà tallers introductoris a l'escriptura japonesa, amb especial atenció als katakana, que és un dels dos sil·labaris emprats. Aquest taller consta d'una part lectiva i una altra part participativa en la qual els assistents proven a escriure el seu nom en japonès. Per participar en les activitats dels tallers de japonisme caldrà apuntar-se directament en aquest espai.

Les activitats del Taller de macrobiòtica estan a càrrec de l'Escola Macrobiòtica de Catalunya (ESMACA). La macrobiòtica és una filosofia que va néixer al Japó de mà de George Oshawa, i el seu principi bàsic resideix en el principi "Som el que mengem" i que depèn de l'elecció dels aliments i com els vam preparar podem portar una vida més saludable i feliç. Els cereals i altres gramínies són el seu aliment de base, sota forma de gra o de farina. ESMACA vol donar un enfocament modern, fresc i innovador a una filosofia cada vegada més present en la nostra societat. Es realitzaran tallers de cuina pràctics, showcookings, concursos i classes magistrals. Una de les novetats serà una activitat anomenada "laboratori de macrobiòtica" on els assistents podran descobrir els seus secrets. Els interessats a participar en les activitats del taller de macrobiòtica s'hauran d'apuntar in situ.

L'Espai de Kimono torna al Saló del Manga de Barcelona aquest any de la mà de Minna No Kimono. El kimono és el vestit tradicional japonès, que arribà via Xina al segle VII. Va ser la peça d'ús comú fins als primers anys de la postguerra. El terme japonès mono significa 'cosa' i ki prové de kiru, 'vestir, portar posat'. En aquest espai hi haurà una exposició de diferents tipus de kimonos i també un photocall amb horaris per als visitants. A més, es realitzaran demostracions sobre el kimono, la seva confecció, varietats i història al taller de japonisme, on es mostrarà el pas a pas de com posar-se aquesta vestimenta.

La Sala de Meditació és un espai tranquil i relaxat on l'assistent podrà trobar-se a si mateix, guiat per mestres de tècniques japoneses i orientals de meditació. La sala compta amb un programa de meditacions amb els seus horaris perquè els assistents puguin apuntar-s’hi al mateix lloc.

La Sala de Te és un espai de degustació gratuïta d'aquesta infusió, feta a partir de les fulles de la planta Camellia sinensis o arbust del te. Després de recol·lectar-les, s'esterilitzen escalfant-les diversos minuts al vapor i després s'enrotllen i s'assequen, i en alguns casos també es torren. Segons el tractament que es doni al seu procés d'elaboració, obtindrem te verd (sense fermentar) de sabor més astringent, amb poca teïna, molt diürètic i un antioxidant natural. Aquesta infusió forma part de la idiosincràsia de la societat japonesa, que té en la cerimònia del te una de les seves manifestacions de refinament cultural. Aquest any hi haurà degustacions de diferents tipus de te japonès. Per accedir a la Sala de Te cal apuntar-s’hi allà mateix, el mateix dia.

L’Espai de moviment és una altra de les novetats que incorpora la programació de L'Esperit del Japó. S'hi realitzaran activitats per practicar la meditació en moviment a càrrec de Techu Toledo, com el Qi Jong que són unes tècniques que comprenen la ment, la respiració i l'exercici físic per a aconseguir un major benestar. També es realitzaran exhibicions de diferents arts marcials japoneses com l'Aikido, el Nihon Juntutsu, el Kenpo i el Kobudo a càrrec de les associacions Wa Rei Ryu i Shoshinkan.

L'Espai de Jocs Japonesos se situa dins de les activitats que realitza L'Esperit del Japó a la planta superior del Palau 2. Aquest espai està dedicat als jocs tradicionals japonesos com el Shogi (popularment conegut com escacs japonesos, és un joc d'estratègia per a dos jugadors), el Go (joc de tauler estratègic per a dos jugadors que s'alternen en torns col·locant pedres cadascun d'un color -blanc o negre- sobre les interseccions buides d'un tauler i l'objectiu del qual és envoltar amb aquestes pedres una àrea més gran que l'oponent) i el Mahjong (un joc de solitari on el jugador és reptat a eliminar totes les peces del tauler). També es realitzaran exhibicions i competicions de jocs de rol japonesos.


Font: Ficomic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada