04 de juliol 2016

La prestigiosa escriptora Banana Yoshimoto estarà al XXII Saló del Manga de Barcelona

La literatura japonesa tindrà un protagonisme majúscul en el XXII Saló del Manga de Barcelona amb un ampli programa d'activitats. Una bona prova d'això és que la popular escriptora Banana Yoshimoto, amb obra publicada en més de 30 països, entre ells Espanya, ha confirmat la seva participació en el certamen. Aquesta escriptora ve gràcies a la col·laboració amb la Fundación Japón.

© Fumiya Sawa
© Fumiya Sawa

Banana Yoshimoto (Tòquio, Japó. 1964) és el pseudònim de la novel·lista japonesa Mahoko Yoshimoto. El seu amor per la natura influeix en el seu nom artístic. De la seva admiració per les flors de la banana va extreure el pseudònim amb el qual se la coneix en el món: Banana. L'autora és filla de Takaaki Yoshimoto, reconegut filòsof de la dècada dels 60. A més, és germana de la mangaka Haruno Yoiko. Banana Yoshimoto es va graduar a la Universitat de Nihon, especialitzant-se en literatura. El seu primer treball, Kitchen (1988) va obtenir un èxit immediat després de la seva publicació. Va guanyar el Kaien Newcomer Writers Prize quan encara era una estudiant universitària, i un any després se li concedia per la mateixa obra el premi literari Izumi Kyoka. Aquesta obra li ha valgut més de seixanta edicions només al Japó i s'ha adaptat per la gran pantalla en dues ocasions.

Entre altres guardons, ha rebut a Itàlia el prestigiós Premi Scanno. Yoshimoto és autora d'una dilatada però exquisida obra composta d'assajos, novel·les com N.P. (1992), Amrita (1997) i Tsugumi (1994), i el llibre de relats Sueño profundo (1994). Banana Yoshimoto s'ha convertit en una de les veus més prestigioses de la literatura japonesa actual. En Records d'un carreró sense sortida (2011) l'autora aborda, amb l'estil que la caracteritza, temes com el desencant, l'amistat o l'amor, encarnats en personatges que busquen la força per seguir vivint a la plàcida quotidianitat dels llaços afectius. Totes aquestes obres han estat publicades al nostre país per Tusquets Editors. I a Un viaje llamado vida (Satori Ediciones, 2006), l'autora realitza un repàs personal i evocador de records que atresora en la seva memòria.

En totes les seves obres hi ha diversos elements en comú. El primer d'ells és que les protagonistes són dones. Un altre tema recurrent en les seves novel·les és la relació amb la mort. Yoshimoto admira cineastes espanyols com Alejandro Amenábar, Pedro Almodóvar o Juan Antonio Bayona. També es declara una amant de la cuina espanyola, i en particular de les tapes, "Podria alimentar-me a base de tapes tots els dies", afirma. Banana Yoshimoto és una de les representants de la literatura japonesa contemporània més coneguda fora del seu país. 


Font: Ficomic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada