10 de març 2012

Mor a París el gran dibuixant Jean Giraud (Moebius)

El dibuixant francès Jean Giraud, conegut com Moebius a mor a París als 73 anys. Una de les seves obres més conegudes es la saga d' El Incal (editada en català per Glénat), fruit de la col·laboració amb el guionista Alejandro Jodorovsky als anys 80,. El creador gràfic del còmic sobre el "tinent Blueberry", va firmar bona part de la seva obra amb el pseudònim de Gir. Va treballar en algunes de les revistes més importants de França i va col·laborar també amb el món del cinema.

Creador d'un univers molt personal, Moebius va començar en l'adolescència a consagrarse a la seva passió. El dibuixant, nascut el 8 de maig de 1938 a Nogent-sur-Marne, als afores de París, ha deixat un extens llegat d'obres relacionades amb el món del "western", un univers particular pel qual sentia una veritable atracció i que va ser el responsable de llançar-lo a la fama internacional després de col·laborar amb Jean-Michel Charlier en la saga de "Blueberry". L'afició i la influència d'aquesta visió li venia, segurament, de la seva gran vinculació amb Mèxic, on va viure la seva mare i on va passar  algunes etapes de la seva vida.

Provinent d'una família modesta, Jean Giraud va publicar amb tot just 15 anys els primers dibuixos. Amb els anys, a finals dels 60, el dibuixant va abandonar el realisme del "western" per consagrar-se a una obra més fantàstica i relacionada amb la ciència ficció. Va ser en aquest moment quan va adoptar el pseudònim de Moebius i quan va començar una prolífica col·laboració amb el cinema que va durar anys. Així, es va fer present en la concepció dels personatges de pel·lícules tan conegudes com "Alien", de Ridley Scott, "The fifth element", de Luc Besson, o "Abyss", de James Cameron, entre altres.

Entre el realisme i la imaginació, Moebius va tenir temps de dibuixar-se a si mateix, com mostra la sèrie d'àlbums que va editar sobre la seva pròpia vida sota el títol "Inside Moebius".

Nomenat "millor artista gràfic de França" els anys 90, Moebius tenia la insígnia de les Arts i les Lletres que el 1985 li va atorgar el president François Mitterrand. Molt admirat al seu país, el març passat va tancar a París una gran exposició consagrada a la seva obra. Molts podem recordar la seva presència  l'any 2009 al Saló del Còmic de Barcelona. Jean Giraud ha mort després d'una llarga malaltia, podeu accedir a la seva web oficial aquí. A YouTube podeu trobar diversos videos sobre el gran creador que ens ha deixat.

5 comentaris:

  1. Una llàstima, i reconec que a banda de L'Incal (editat en català d'una manera bastant millorable per Glénat) no he llegit res més d'aquest gran del còmic. Suposo que la seva mort motivarà el meu interès en la seva figura i repararé aquesta mancança.

    Per cert, a banda de l'esmentada obra en tenim res més, en català?

    ResponElimina
  2. Hola...
    Sí, és una llàstima no tenir "El Tinent Blueberry"... Tot un clàssic dels còmics. No crec que arribés a les vendes d'en Tintín o l'Astèrix, però no crec que fos cap bogeria editar-lo en català.

    ResponElimina
  3. Molts del àlbums editats en català s'havien publicat prèviament a Cavall Fort o Tretzevents. Es el cas de Patrulla de Castors, per el mateix guionista que Blueberry. El Tinent no devia agradar als editors en català.
    Ara, ho veig difícil, Norma en un Saló regalava exemplars de Blueberry amb l'entrada.
    Es una llastima, es un dels millors còmics clàssics sobre el far west.

    ResponElimina
  4. I parlant del mestre, encara que sigui en castellà em sabríeu dir si recomaneu "Arzak" i si l'edició de 2011 de Norma és de l'obra clàssica o de les noves històries que va dibuixar fa poc? És que a la web no queda gens clar.

    ResponElimina