13 d’abril 2009

Orn: Història Universal # 3 Berserker

Orn: Història Universal # 3 Berserker
Quim Bou
Dolmen Editorial
56 pàgines
14 €

La tornada a terra ferma no suposa per a l’Orn ni molt menys el final de les seves aventures. En aquesta ocasió descobrirà, en companyia de l’Aconis, que visitar la torre d’un mag és una mica més complicat del que originalment havien previst. Per sort, l’Orn guarda un secret, un secret que no sempre aconsegueix controlar...

Després del breu descans de l’Orn i companyia a l’anterior àlbum de la saga, centrat en recuperar diferents històries d’aquest món fantàstic creat per Quim Bou, en aquest tercer àlbum l’acció serà un dels punts forts d’aquesta aventura que posarà a prova aquesta peculiar germandat formada per animals de diferents espècies. La torre del mag serà l’escenari escollit en aquesta ocasió i, precisament, la màgia cobrarà molta importància en el desenvolupament d’aquesta nova aventura.

Narrativament, Quim Bou aconsegueix acostar aquest món fantàstic al lector gràcies a la inclusió de breus fragments d’esdeveniments succeïts en el passat (proper o llunyà), fet que dóna coherència i riquesa a l’univers creat. Si el número anterior centrava bona part del seu desenvolupament en aquesta tasca de coherència argumental dotant d’història a aquest món creat a partir de la narració de diferents relats, en aquesta ocasió Quim Bou recorre a l’ús d’un antic pergamí llegit pels protagonistes de la història actual. Aquest recurs, utilitzat al començament i al final de l’àlbum, enriqueix la narració i el desenvolupament de la història present que no és fruit d’una creació espontània sinó que es presenta, a ulls del lector, com un món en el qual ja s’han desenvolupat moltes històries, les conseqüències de les quals pateixen els actuals protagonistes.

Argumentalment, en aquest tercer número cobra importància l’acció, amb un Orn més violent que mai (obligat per les circumstàncies adverses) i amb la presència de la màgia com un element més d’aquest món. Gràficament, les vinyetes es donen la mà amb el desenvolupament de la història i la complementen perfectament en tot moment. Dos bons exemples poden ser, d’una banda, la decisió presa per l’Orn quan es troba tancat a la torre (amb una resolució espectacular) i, per l’altra, moments abans, amb l’ús del conjur per part de la guardiana de la torre, amb la màgia com a protagonista, com queda clar en l’ús de les vinyetes que en fa l’artista.

No cal oblidar les espectaculars vistes detallades que ens ofereix Quim Bou de determinats escenaris d’aquest món així com tampoc l’escena que ocupa la part central de l’àlbum, realment esplèndida, amb la presència d’un convidat molt especial. Ens trobem davant d’un projecte molt ambiciós (recordem que no som ni a la meitat de la història), ben planificat i magníficament executat i que és tot un exercici de realització tècnica, tant pel que fa a la història i al seu desenvolupament com a la part gràfica. Ja espero amb candeletes l’aparició del quart àlbum.

Nightwing80

Quim Bou al wiki
Orn: Història Universal al wiki

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada