27 de març 2008

Orn. Història Universal #1 i #2

Orn. Història Universal #1 Herdez
Quim Bou
Dolmen Editorial

En aquesta ocasió Orn acompanyarà a Aconis, un mussol que viatja buscant documentació històrica de diferents països i regions d'aquest univers, el que ens permetrà conèixer millor el món on es desenvolupa l'acció, al mateix temps que gaudim de les aventures dels nostres protagonistes.

Sens dubte el primer pas del treball de més envergadura escomès fins ara per Quim Bou, un autor premiat amb el Premi Popular del Saló de Barcelona al Millor Guió per la seva obra Oro Rojo, així com amb un dels premis de Diario de Avisos pel seu treball Haciendo Café.

Ambició és el que es respira en aquest àlbum. Ambició d'un autor que ha trobat un personatge amb el que és capaç d'embarcar-se en les més agosarades aventures, i ambició d'una editorial que aposta per una edició de qualitat europea en espanyol i català. Probablement molts de vosaltres, si sou afeccionats al còmic, conegueu Quim Bou o us sona el nom d'ORN. Les edicions erràtiques de Dude, mal que bé, van servir per gestar el personatge i fer madurar l'autor en tots els sentits. No van acomplir probablement l'objectiu d'arribar al públic que tocava, i és aquí on entra aquest Història Universal.

Es tracta d'una nova oportunitat per conèixer el món d'aquest gos rodamón de la mà d'un Quim Bou com mai havíem vist, a tot color (ho demanava a crits), i amb un gran domini de la narració gràfica i el guió. Es nota que té tota la història al cap i que vol explicar-la com és degut, tenint cura dels detalls i el ritme, sense perdre de vista aquell to d'aventura costumista que el distingeix. Només cal fullejar un poc aquest còmic per veure el treball de fons del qual és fruït, des del dibuix detallista fins la composició de pàgina. Clar, evidentment no dic que estem davant d'una obra mestra, però no hi ha dubte que es respira una estima pel treball no gens comú en un còmic d'entreteniment.

Potser per això, s'ha de reconèixer, l'habilitat de l'autor per combinar una trama d'aventures amb la voluntat d'ensenyar aquell univers propi és certament notable i digna d'elogi. Per la meva banda només puc recomanar la seva lectura, feliç de poder-ho fer al marge de filies culturals, i amb l'esperança que aquest projecte arribe a bon port.


Orn. Història Universal #2 L'Illa Formiga
Quim Bou
Dolmen Editorial

Quim Bou segueix poc a poc forjant el seu univers personal i aquest segon lliurament de l'Orn en format àlbum en tapa dura n'és la prova. El dibuix segueix essent molt acurat, cada vegada més, mentre que narrativament parlant es nota que fa temps que té les idees ben clares i molt a dir. En aquesta ocasió, seguint un poc la tècnica que va emprar Neil Gaiman a "The Sandman: El fin de los mundos", els nàufrags es reuneixen a la vora del foc per contar històries. Històries "universals" d'un món que és el veritable protagonista d'una sèrie que segueix per bon camí. M'hi trobarà de nou al pròxim lliurament. Per cert, tot un luxe poder llegir-la en català.

Marc Pastor i Sanz

Quim Bou al wiki
Orn. Història Universal al wiki

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada