13 d’abril 2009

Crisi de vendes en el mercat del còmic

El conegut especialista, col·leccionista i editor Joan Navarro parla en el seu bloc de la crisi econòmica que també toca de ple al món del còmic a casa nostra.

Aquest primer trimestre de 2009 ha estat la catàstrofe per a tots. Les vendes han caigut en picat. Les llibreries més importants han batut records negatius de vendes. I els tancaments, EREs i acomiadaments ens envolten.

Una estimació optimista seria d'un descens de vendes entorn del 25%. Una conseqüència immediata és la caiguda de les reposicions. Les llibreries no poden arriscar i concentren les seves compres en les vendes segures: la novetat. Vendes que si no es produeixen sempre permeten una devolució immediata, el que ens portarà a un nou problema: la reducció del temps d'exposició de qualsevol novetat de dubtosa venda. I al nostre voltant la situació és pitjor.

En els últims mesos han tancat la nostra empresa de logística Edilog, la distribuïdora de grans superfícies " Mes és Mas" i han arrossegat en la seva caiguda a la històrica distribuïdora catalana "Pròleg", del mateix grup. La nostra impremta ja ha fet un expedient de regulació d'ocupació, eliminat el torn de nit i enviat a casa a la meitat de la seva plantilla, per falta de feina i dels impagats. Els acomiadaments per ajustar plantilles excedides comencen a produir-se en editorials, llibreries i distribuïdores.

S'anul·len viatges a fires internacionals, o es redueixen a la mínima expressió. Ajustem tarifes amb tots els nostres proveïdors i ens passem el dia buscant solucions. Ara vindran dos mesos relativament bons: abril i maig. Pel dia del Llibre i el Saló del Còmic de Barcelona. Suposo que tots tornarem a treure una tona de novetats i és possible que es produeixi un efímer moment de remuntada. Però i després? Què passarà a partir de juny, quan les devolucions ens inundin el magatzem i es torni a reduir la publicació de novetats?

Cal agafar el toro per les banyes i entre tots llançar per la borda el que havíem aconseguit en els últims anys. Tots hem d'estar per la tasca. I tant de bo sapiguem fer-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada