Del divendres 3 al diumenge 5 de maig ha tingut lloc el 42è Comic Barcelona, que s’ha celebrat a la planta baixa del Palau 2, al Palau 5 i a
la Plaça Univers de Fira Montjuïc. L'assistència ha estat de vora 110.000 visitants,
una xifra similar a la de l'any passat que en consolida el nombre.
Enguany, hi hem tornat a ser en Marc "Llop Segarrenc", qui escriu aquestes línies, al llarg de dissabte i diumenge amb l'acreditació de ComiCat; en Pau "Gargotaire", el dissabte i també amb acreditació de ComiCat; així com d'altres companys com en Javier del Campo, que el va visitar el divendres, en Jordi Riera Pujal i l'Emili Samper, els quals van participar en dues xerrades diferents, dissabte i diumenge respectivament, les quals en parlem tot seguit:
Dissabte, a les 11 h, la sala còmic 4 va acollir la taula rodona Cent anys del naixement de Josep Coll, moderada per Antoni Guiral i amb la participació de Victoria Bermejo, Raquel Gu i Jordi Riera Pujal. Es va parlar de la genialitat i la modernor de Josep Coll com a autor de còmics (1924-1984). També es va recordar el fet que en una enquesta feta per la revista Rockdeluxe el març de 2021 entre gent del sector, Coll va quedar en el lloc número cinc en el llistat dels 100 millors còmics espanyols de tots els temps. Un dels comentaris va ser que s'hauria de traslladar el reconeixement que rep de dibuixants, autors i estudiosos als lectors habituals de còmic fent reedicions de la seva obra i publicant aspectes del seu treball poc coneguts com els dibuixos humorístics per a adults que va fer durant la seva carrera professional.
Diumenge, a les 16 h, la sala còmic 6 va acollir la taula rodona Estudis en Comicologia: Els llibres de teoria i divulgació del còmic en els temps del podcast, moderada per Cels Piñol i amb la participació d'Alejandro Martínez Viturtia, David Aliaga i Emili Samper. Es va parlar de la divulgació i dels estudis acadèmics sobre còmic posant especial èmfasi en la col·lecció Apuntes de cómic de l'Editorial Base, dirigida per Aliaga. Es van presentar els darrers volums publicats (Stan Lee y la gran novela americana de Viturtia) i es va anunciar el proper llançament, passat l'estiu, del volum que ha escrit Samper sobre còmic franco-belga.
Tant dissabte com diumenge, al Twitter de ComiCat, vaig crear dos fils fent una crònica en directe de la meva visita, a partir dels quals, posant-hi ordre, es redactarà aquesta crònica.
Entrant al Comic Barcelona pel Palau 5, per on entraven els acreditats, ens trobàvem les principals exposicions, totes elles ben interessants. En primer terme hi havia les d'El nostre Ibáñez, dedicada justament Francisco Ibáñez, mort el juliol de l'any passat, així com la de Trinti Tinturé, encantadora de vinyetes, guardonada amb el Gran Premi del saló, que també ens va deixar a principis d'aquest any.
Al
Palau 5 també hi era el lloc on acostumen a realitzar-se les presentacions
editorials, les conferències i les projeccions cinematogràfiques a
l'auditori. En sortir d'aquest, accedíem a la Plaça Univers, on hi havia
els Food Trucks. En travessar-la, s'accedia al Palau 2, on hi havia els
estands editorials, la zona Comic Kids i la zona Nintendo, entre
d'altres.
El còmic en català present al 42 Comic Barcelona
Parlarem ara del còmic en català que ens vam anar trobant tot voltant pel Saló, en gran mesura format per novetats recents.
Començant a la part anterior del Palau 2, a l'estand anomenat Astèrix, del grup editorial Anaya, hi podíem trobar diferents obres dels seus diversos segells
editorials. Ens referim a les aventures del famós gal, ara acompanyat de la sèrie de l'Ideàfix (Salvat-Bruixola), Males Bèsties i Llegendari (Barcanova), i Les Sisters o el manga europeu (Hachette) entre d'altres.
També hi vam trobar l'estand Bang i Mamut, referents del còmic infantil en català.
Una editorial que s'ha estrenat enguany és Garbuix Books amb Els Dinodocus. Els egipcis i L'evolució de la vida.
A l'estand de l'Editorial Finestres hi vam trobar el seu catàleg de còmic en català, que va creixent mes rere mes. Cal destacar-ne la seva gran darrera novetat, els dos volums d'El que més m'agrada són els monstres, però també mencionar El rei dels cargols, Premi Finestres de Còmic en Català 2023.
I un autor que s'ha estrenat amb la publicació de còmics en físic i en català, però que compta amb una llarga trajectòria, és en Guillermo Martínez-Vela, que ens portava els quatre volums recopilatoris de Nena pija.
A la part posterior del Palau 2, a l'estand d'Abacus hi vam trobar Dodoma, Grendel, i Joc d'heroïnes, tres sèries tancades de tres volums, publicades per l'editorial Kaji Manga, de la qual seguim sense noticies sobre la seva adquisició justament per part de grup Abacus.
Entrant a Norma Editorial, cal destacar la seves darreres novetats de còmic en català: El déu salvatge i Un fosc mantell, com també el seu catàleg de manga en català. El seu segell Astronave també tenia un espai, on destacava Molly Wind, guardonat com a Millor Còmic Infantil i Juvenil en aquest saló.
A Planeta Cómic, comencem destacant les seves darreres novetats com From Hell, els volums 1 d'Adolf i de l'edició Jump Remix de Naruto, com també la seva sèrie infantil Mínor el salvatjot. També hi trobàvem seu catàleg de manga en català amb Bola de drac i sèries derivades, les completes Dr. Slump i l'edició normal de Naruto, i les que estan en curs com My Hero Academia, Detectiu Conan, Haikyû!!, One Piece i Ranma 1/2.
No ens podem oblidar de Panini Comics, que té en curs Berkserk en la seva edició Maximum, també Prodigiosa. Les aventures de Ladybug i Gat Noir, i també la seva estrena de Marvel en català amb Spider-man: Animals, reuniu-vos i Spider-man: Aventura quàntica!.
Llicències i novetats destacades per 2024 de còmic i manga en català
El dissabte vam començar amb la de Fandogamia Editorial. Preguntats sobre com estava la situació de La meva experiència lesbiana amb la solitud, en Pedro F. Medina, va comentar que ha venut més o menys la meitat de la tirada, durant aquests cinc mesos que està a la venda. No és un èxit però tampoc és un fracàs. Porta pocs mesos al mercat, i ha de ser una porta d'entrada per anar ampliant el catàleg. A la seva autora, Kabi Nagata, la tindran en compte de cara a futures publicacions. També va demanar perdó pels erros de traducció que hi ha a l'obra.
A la presentació de Panini Comics, el seu responsable, l'Alejandro M. Viturtia, en lloc de fer una presentació de novetats i de futurs llançaments va parlar de les darreres novetats que havien tret. Va lloar la sèrie Spider-man de Mike Maihack que podem gaudir en català, i de la qual ja tenim disponibles dos dels tres volums que tindrà, tot dient que és una bona manera de conèixer aquest superheroi en uns bones aventures i des d'una perspectiva molt juvenil.
Preguntats per com anava la línia en català va comentar que està funcionant a poc a poc, que s'ha d'anar consolidant i que en cas d'ampliar-la es decantarien per Marvel, com sembla que hi estan treballant, enlloc del manga, tot i que Berserk funciona prou bé. El còmic japonès té un funcionament diferent, i sembla que és més fàcil poder ampliar per la via Marvel. Va argumentar que com que la població està avesada a llegir Marvel en castellà el còmic infantil podria ser la millor manera de fer-hi entrar nous lectors.
Després tocava el torn de les editorials balears sota el paraigües de l'Institut d'Estudis Baleàrics, però es va anular per un problema de comunicació segons els dos únics representats que es van presentar, i que no n'estaven al cas. Ens van demanar disculpes. Cal dir que les dues del migdia no és una hora gaire adequada per una presentació.
Continuant per Norma Editorial, primer van fer un repàs de les seves darreres novetats, que en català van mencionar El déu salvatge i Un fosc mantell. Entrant en els futurs llançaments de còmic europeu, van anunciar Adéu Birkenau, de JD Morvan, Matet, Efa, Cesc i Roger, que s'espera de cara a l'octubre.
A part d'això, durant la presentació van anunciar una nova llicència: Mega Man Gigamix, la continuació de Mega Man Megamix, davant del bona rebuda que ha tingut aquesta obra. Aquest nou títol constarà de tres volums.
Tot seguit van ser el torn de Distrito Editorial i Salamandra Graphic, dos segells del grup Penguin Random House. Tot just començar, el representant de Distrito, conscient que es preguntaria, va dir que Karekano, de la qual n'hem vist el seu anime en català, i Yamada-kun to Lv999 no Koi wo Suru, anunciades recentment en castellà, estaven treballant per portar-les en català. En cas que es puguin confirmar, serien simultànies les edicions en català i en castellà, si bé ara per ara no hi ha res segur. També van mencionar que Wind Breaker en català funciona bé i esperen que amb la recent estrena de l'anime es pugui enfortir.
I acabem amb la presentació editorial de Bang i Mamut. Desconeixem si mai havien fet presentacions al Saló del Còmic, però els darrers anys segur que no. Van començar fent un repàs del que han publicat recentment, i com a novetat van anunciar La casa nova d'Hug (títol en català no confirmat de La casa nueva de Hugo, en castellà), que es publicarà aquest juny.
Com prou bé sabem, el món de la vinyeta també serveix per parlar de l'actualitat política, econòmica i social d'una societat. Còmic Barcelona està dedicat fonamentalment a l'entreteniment i a les històries de ficció, però, podem recordar una edició que es va dedicar una exposició de dibuixos internacionals dedicats a Donald Trump (35è Saló del Comic de 2017) amb un gran èxit de públic. Aquest any un petit recull d'humor gràfic internacional sobre el tema de Gaza per exemple, o qualsevol tema que preocupi a la societat, no hauria estat gens malament.
Ficomic ha fet una bona feina en general, que creiem que ha estat recompensada pel gran nombre de visitants, amb una xifra semblant a la de l'any passat. Així mateix, cal dir que tot i les 110.000 persones visitants, es podia caminar sense aglomeracions, tot facilitant el gaudi de l'esdeveniment.
Aquesta ha estat la nostra aventura en aquest 42é Comic Barcelona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada