14 de febrer 2023

Novetats de febrer de Barcelona Llibres (Aj. de Barcelona): Històries de la Model i Rebel·lió. La vaga de lloguers de 1931

Com a novetat de febrer de Barcelona Llibres (Ajuntament de Barcelona) amb la col·laboració i coordinació editorial de Crític ens arriba Històries de la Model, que reivindica la memòria de la coneguda presó barcelonina, amb guió del periodista Jordi de Miguel i els dibuixos de Susanna Martín.

A més a més, el dilluns 27 de febrer a les 6 de la tarda, es presentarà en un acte obert al públic a la sala d’actes de la Model.

Actualitzem l'entrada amb una segona novetat: Rebel·lió. La vaga de lloguers de 1931, de Francisco Sánchez i Ana Purna.


  A la venda el 22 de febrer!



Històries de la Model
, de Jordi de Miguel i Susanna Martín
Rústic - 16 x 22,7 cm - 96 pàgines - Color
ISBN: 978-84-9156-453-9
15 €

Es pot condensar la turbulenta història d'una presó centenària com la Model de Barcelona? A través del testimoni d'expresos i dels seus familiars, el còmic fa un recorregut exhaustiu per l'evolució d'un centre penitenciari que, malgrat que es va inaugurar el 1904 com a paradigma de la modernitat, aviat es va convertir en una icona de la repressió política i social. L'autoritarisme, les tortures i els motins hi han estat presents al llarg de tot el segle XX, però també la solidaritat entre els presos i les lluites polítiques socials han tingut lloc entre les seves parets.

El periodista Jordi de Miguel i l'historiador César Lorenzo recorren les galeries de la presó Model i recuperen la seva història a través de la veu de quatre homes i dones que van passar-hi en diferents etapes: l'advocat August Gil Matamala, els expresos polítics Anna Sallés i Josep Ferrándiz, i l'exmembre de la Coordinadora de Presos en Lucha (COPEL) “Jordi”.


Rebel·lió. La vaga de lloguers de 1931
, de Francisco Sánchez i Ana Purna
Rústic - 16 x 22,7 cm - 92 pàgines - B/N
ISBN: 978-84-9156-452-2
15 €

Barcelona 1931, l'any que milers de famílies obreres van deixar de pagar el lloguer. Amb motiu de l'Exposició Universal del 1929, Barcelona va rebre l'arribada massiva de mà d'obra. La ciutat va passar a doblar la població, amb el consegüent problema d'habitatge. Amb el final de l'Exposició, una crisi cruel va deixar els obrers sense feina. Davant la incapacitat de pagar el preu abusiu dels lloguers van arribar els desnonaments i la revolta als barris obrers. Barcelona va viure així la primera reivindicació històrica per aconseguir unes condicions dignes en l'habitatge.



Fonts:  La Model - Jordi de Miguel, Critíc Twitter i Web, i Todos Tus Libros
Rebel·lió - Casa del llibre i Todos tus libros

Informació aportada per Jaume Tugores

1 comentari: