14 de febrer 2023

Novetat de febrer d'Astiberri: María la Jabalina

Aquest febrer, des d'Astiberri ens arriba un nou còmic del tàndem Cristina Durán i Miguel Ángel Giner Bou: María la Jabalina.

 
A la venda el 23 de febrer!

 
María la Jabalina,  de Cristina Durán i Miguel Ángel Giner Bou
Col·lecció Sillón Orejero
A partir de 6 anys
Cartoné - 175 pàgines - 19 x 26 cm - Color
ISBN: 978-84-18909-66-5
25 €


María Pérez Lacruz, coneguda com a María la Jabalina, va ser l'última dona assassinada pel franquisme a la Comunitat Valenciana. En 1942, amb tan sols 25 anys, va ser afusellada en El Terrer, el tristament conegut mur de Paterna (València). La jove anarquista de les Joventuts Llibertàries que va créixer al voltant de la fàbrica del Port de Sagunt, on es respirava l’ambient de la lluita obrera. Amb tan sols 18 anys va tindre el valor d’allistar-se com a miliciana en la Columna de Ferro, on va exercir com a infermera. Durant la repressió de la postguerra va ser delatada, detinguda i acusada injustament de delictes que mai podia haver comés.

Cristina Durán i Miguel Ángel Giner Bou, guanyadors del Premi Nacional del Còmic per El dia 3 (Astiberri, 2018), reviven una de les moltes històries silenciades de dones que van lluitar per la pau i la llibertat i, a més, es fan ressò del desig més profund de la mare de la Jabalina: que una injustícia tan gran mai caiga en l’oblit.

Aquest còmic s’ha realitzat gràcies a la iniciativa i suport de la Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica de l’Ajuntament de Sagunt i es publica tant en castellà com en valencià.“Les ferides no es curen soles simplement evitant parlar d’elles. Es tanquen amb la reflexió, el debat, amb els relats… i amb les vinyetes, com han fet en aquest còmic Cristina i Miguel Ángel. María la Jabalina és un magnífic exercici de Memòria que dona veu a una part de la nostra història”.

Paco Roca
 
 
Font: Astiberri

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada