30 d’abril 2022

L'ARA convoca la tercera edició del Premi de Còmic en Català

L'Editorial Finestres se suma al projecte i publicarà un volum amb les millors historietes presentades


Després de l'excel·lent acollida de les dues primeres edicions, l'ARA torna a convocar el Premi de Còmic en Català del diari amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del departament de Cultura de la Generalitat. En aquesta tercera edició es podran presentar fins al 31 d'agost historietes curtes de no-ficció en llengua catalana d'una extensió mínima de vuit pàgines i màxima de catorze. Hi haurà un premi a l'obra guanyadora de 10.000 euros i un premi a l'obra finalista de 1.500 euros. Les bases i el calendari de la convocatòria es poden consultar a la web premicomic.ara.cat.

El Premi ARA de Còmic en Català va néixer per impulsar la creació d'historieta original i en català en àmbits del còmic adult en què la llengua estava poc representada. En aquest sentit, la iniciativa ha estimulat la producció de còmic periodístic, biogràfic, autobiogràfic i assagístic en llengua catalana: entre les dues convocatòries del premi hem rebut més de 200 historietes inèdites d'aquests gèneres. En paral·lel, el Premi ARA de Còmic ha contribuït al petit boom del mercat del còmic adult en català que ha experimentat els dos últims anys una petita revolució d'iniciatives editorials: la col·lecció de novel·la gràfica en català Doble Tinta, de Pagès Editors; la revista de còmic d'avantguarda Forn de Calç, nominada als premis d'Angulema i de Comic Barcelona, i la nova editorial de còmic en català Finestres, que també convoca un premi de novel·la gràfica en català.

Precisament, Editorial Finestres i l'ARA sumaran forces i seran col·laboradors en el Premi ARA de Còmic en Català. Montserrat Terrones, directora de l'editorial, serà un dels membres del jurat del premi i Editorial Finestres s'encarregarà de l'edició del volum recopilatori de les millors obres de la tercera edició del guardó, que apareixerà al llarg del 2023. “El premi de l'ARA és una de les poques apostes actuals que tenen com a fi la promoció, la difusió i el foment del còmic en llengua catalana, uns objectius que estan alineats amb els d'Editorial Finestres –apunta Terrones–. Nosaltres ens fixem en la ficció i la novel·la gràfica, però ens sembla natural remar junts amb l'ARA”.

A la tardor torna 'Vinyetari'

Abans, a la tardor d'aquest 2022, Norma Editorial publicarà el segon volum de Vinyetari, la recopilació de les millors obres rebudes en la segona edició del Premi ARA de Còmic en Català, que va guanyar Luis Pérez Ortiz amb la historieta Cuelgamuros, que documentava les condicions de vida dels treballadors que van participar en la construcció del Valle de los Caídos. El volum també inclourà, entre d'altres, la historieta finalista del premi, L'art de la guerra, del periodista John Carlin i el dibuixant Oriol Malet, que gira al voltant de les tècniques de desinformació de l’emissora clandestina Radio Venceremos, que la guerrilla del Salvador va utilitzar durant els anys 80 contra l'exèrcit del país.


Font: Ara, per Xavi Serra

Informació aportada per Jaume Tugores

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada