05 de novembre 2019

Crònica del 25 Manga Barcelona 1a part: Divendres

Del dijous 31 al diumenge 3 de novembre, va tenir lloc el 25 Manga Barcelona, que com el seu germà gran també ha actualitzat el nom, repartint-se les seves activitats entre quatre palaus i la plaça Univers, i amb una assistència de més 152.000 visitants, així doncs anant batent rècords.
 

Enguany hi hem anat el divendres 1 i el diumenge 3, i entrant-hi amb acreditació. Aquesta primera part de la crònica, està dedicada a l'estructuració del saló com també a alguna de les xerrades on vam assistir el divendres. Una segona i darrera part estarà dedicada al diumenge. 

Amb acreditació, s'entrava directament al Palau 1. En aquest palau hi havia diverses botigues de marxandatge, els espais Dance Stage i Bunka Stage on tenien lloc diverses activitats, entre elles musicals. Destacar-ne dos espais, el de Tamashii Nations, on es podia contemplar una selecció de les seves millors figures del món del manga i anime i el de Dragon Ball World Adventure, espai dedicat amb exclusivitat al gran univers que és l'obra creada per l'Akira Toriyama. També podíem trobar un photocall de la pel·lícula One Piece Estampida, la qual el diumenge se'n va fer una estrena i oficialment arriba als cinemes el 15 de novembre, la qual ens arribarà en català.
 
Sortint a la plaça Univers hi havia la infraestructura de l'escenari, el qual semblava molt més gran que en anteriors ocasions, on s'hi han celebrat diferents actes, entre musicals i cosplay. Des de la plaça, es podia accedir als Palaus 1, 2, 4 i 5. Justament el divendres a la tarda vam veure breument un dels grups d'idols amb més reconeixement al Japó, i en gran part de planeta, les AKB48.
Al Palau 5,  al llarg de les seves diverses sales i l'Auditori a les plantes superiors, era on es feien les projeccions, diverses conferències, les trobades amb autors com també les presentacions editorials. Concretament la Sala 6, seria una sala que va visitar força.  Continuant en aquest palau hi havia els espais de Soft Combat Experience i la Fanzone, a més també hi trobàvem l'exposició commemorativa Manga Revival, dedicada a les 25 edicions d'aquest Saló del Manga que no ha parat de créixer i que ha trepitjat tres seus: L'Estació de França, La Farga de l'Hospitalet i l'actual Fira de Montjuïc.

Al Palau 4, al llarg dels seus  nivells inferiors era on tenien lloc els tallers de cosplay, manga i anime, combinant-ho amb exposicions De la Farga a la Fira, on es recorda els treballs exposats de l'Escola Joso, d'ençà que col·labora amb l'esdeveniment, i per altra banda, Els traços de Khamsin dedicat al manga espanyol A través de Khamsin, creat per Marta Salmons i Misha Sampedro, publicat per Norma Editorial.
Al Palau 2 era on hi havia el gruix de llibreries i altres botigues de marxandatge com els estands de les editorials.

Des de la plaça Univers, no s'hi entrava per l'accés central sinó per un accés al costat d'aquest. Així entrant ens trobàvem amb el Shin Shan Square, un espai que recreava a escala real el saló de la casa de la família Nohara, on podies fer-t'hi fotos, a part de fer-s'hi altres activitats. A la part central hi havia, l'espai Nihongo Experience on es podia aprofundir en aspectes de la llengua japonesa. També a tocar, hi trobàvem l'exposició dedicada al manga Blue Period de Tsubasa Yamaguchi. Anant cap a l'esquerra hi havia l'Artist Alley i la Zona Fanzines. També hi havia una petita mostra de l'exposició Osamu Tezuka. El déu del manga, situada al Museu Nacional d'Art de Catalunya, la qual vam visitar el diumenge.  Just al costat hi havia l'estand d'Ooso Comics, amb tot el seu catàleg de manga, havent-hi les seves dues últimes novetats amb edicions en català: el volum únic de Mazinger Otome Taisen i el primer volum de Cutie Honey 90's.
L'ala esquerra del Palau 2 estava ocupada per més botigues, i l'ala dreta hi havia la Zona Nintendo.


A l'ala posterior de la planta baixa del Palau 2 era on hi havia les dites grans editorials: com Planeta, Norma, Ivrea, ECC, o d'altres considerades mitjanes com Panini o Milky Way. També hi havia la distribuïdora d'anime Selecta Vision, i els estands de El Corte Inglés i l'Fnac. Planeta Cómic per exemple tenia dos estands, el seu propi i un altre per la seva nova revista Planeta Manga, on tenien lloc les signatures dels seus autors. Així a l'estand de Planeta Cómic, tot just entrar ens trobàvem amb les últimes i diverses novetats de Bola de drac com el volum 4 de Bola de drac Super o bé l'spin-off dedicat a en  Yamcha. En aquesta part també hi havia el Manga Sport, tot promocionant els Jocs Olímpics de Tòquio de 2010 i el Manga Kids amb l'espai Doraemon Square.Tant voltar, el temps anava passant i a les 12 vam tornar cap a la sala 6 del Palau 5, per assistir a la conferència "Posant veu a l'anime: el doblatge a Catalunya", la qual anava a càrrec d'en Marc Zanni, en  Joan Sanz i en Carles Lladó i moderada per DAC i Marc Godoy (Magori Art). Una conferència on es va repassar la història del doblatge de l'anime en català a TV3, qui durant molt de temps en fou un gran motor. Alhora que es van mencionar diferents anècdotes que s'han trobat els actors de doblatge al llarg de la seva carrera i també es va promocionar el llibre La sèrie de la teva vida Z, que ve a ser una continuació en format còmic del llibre publicat fa uns anys per Norma Editorial. De tot el que es va dir hi va haver una frase d'en Marc Zanni que va destacar per sobre de tot, no recordo ben bé les paraules però era semblant: "TV3 va crear la criatura (l'anime en català), i després la va matar". Sense dubte unes paraules dures però totalment encertades. La desaparició del Canal 3XL, va suposar un cop baix, mortal, a l'anime en la nostra llengua. Actualment és Detectiu Conan, una de les poques sèries o quasi l'única que n'arriben nous episodis. Per cert, la sala estava ben plena.     


Sortint de la conferència, ja era  l'hora de dinar. Un podia anar a la plaça Univers als foodtrucks i restaurant que hi havia o bé anar  al pis superior del Palau 2, on enguany hi havia l'espai dedicat a la restauració japonesa i l'espai Nihon Ryori, el taller de cuina japonesa.Després de dinar va tocar anar altre cop a la sala 6 del Palau 5 on a les 14:30 tenia lloc la presentació de novetats d'Ooso Comics, i la qual des del Twitter de ComiCat en vam fer un seguiment i difusió, i que en podeu llegir la notícia en aquest mateix blog. Després de repassar el seu catàleg i les novetats que van treure per aquest Manga Barcelona, van anunciar la seva nova llicència, Dororon Enma-kun, d'en Go Nagai, una obra de 1973 molt coneguda al Japó però no tant a l'estranger i que trauran en dos volums i també tindrà edició en català. També podeu seguir la presentació en castellà al vídeo que pujat per Ramen Para Dos al seu canal de Youtube.Acabada la presentació vam fer una darrera volta, i així amb la feina feta el divendres va tocar anar-se'n. Diumenge tocaria tornar-hi, tot visitant al matí l'exposició d'Osamu Tezuka al Museu Nacional d'Art de Catalunya i a la tarda participant en la taula rodona sobre el manga en català també a la sala 6. Així la segona i darrera part de la crònica estarà dedicada al diumenge.


Text i fotografies de Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada