17 d’abril 2019

Nou llibre: "Enric Sió. El dibuixant que va trencar motlles"

Enric Sió, Jordi Riera

Enric Sió va néixer a Badalona el 5 d’abril de 1942. Estudiant d’economia i belles arts, arribà a parlar cinc llengües i va exercir d’il·lustrador, humorista gràfic, teòric, fotògraf, cineasta publicitari, editor i creador de mons propis en l’anomenat novè art. La seva faceta més coneguda és com a autor de còmics, un creador perfeccionista i innovador reconegut internacionalment. Va ser un pioner, que explorant, va saber obrir nous camins expressius en el llenguatge del còmic. Parlem d’un intel·lectual de personalitat complexa, que tenia la necessitat permanent d’empaitar la llibertat personal i col·lectiva i exercia d’amant perseverant de l’heterodòxia. Un home que ja de jove es va allistar al reduït exèrcit dels estetes, un grup que adora i busca la bellesa tant en la seva vida privada com professional. (...)

Moltes de les iniciatives culturals de Sió es van avançar a la seva època i no va acabar rebent tot el reconeixement públic que es mereixien. El toc d’hermetisme i d’elitisme d’algunes de les seves obres més ambicioses demanen un esforç al lector, que no està a l’abast de tothom. El fet de deixar de dibuixar còmics als 42 anys i una mort prematura amb només 56 anys han contribuït a un cert oblit de la seva figura. (...)

El jove Enric Sió, sorgit d’una postguerra castradora i enaltidora de la mediocritat, es va afegir amb entusiasme als anys seixanta a l’esclat jovenívol, colorista i experimentador de l’època. Va començar a trencar motlles fent proves amb el dibuix, el color i la narrativa com pocs ho havien fet. Inconformista amb la realitat social i política, i creador tossudament individualista, va deixar petja en els diversos mitjans en què col·laborà. (...)
(Pròleg del llibre)

Enric Sió. El dibuixant que va trencar motlles, edita: Museu de Badalona, 2019, autor: Jordi Riera Pujal, col·laboradors literaris: Andreu Martín, Antoni Guiral, Esteban Maroto, Jaume Capdevila, Jaume Casas, Jaume Vidal, Josep Maria Beà, Julià de Jòdar, Marika Vila i Vicent Sanchis, 216 pàgines, PVP: 22,90€, ISBN: 978-84-88758-56-9

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada