14 de maig 2018

"Revolta en el còmic" al MACBA

Revolta en el còmic, comissariat per Francesc Ruiz, del 18 al 19 de maig al MACBA


https://pbs.twimg.com/media/DcsJYA_XUAM3Tq0.jpgUn troià apocalíptic acampa dos dies al museu per celebrar el potencial emancipador del còmic i l’autoedició, i hi desplega un conjunt de petites estructures o microinstitucions que defineixen, en gran part, l’escena del còmic i el fanzine independent de Barcelona. Una comunitat oberta i autònoma on convergeixen difusió, distribució, producció i investigació.

Acompanyant-les, un grup d’autors d’unes obres que, malgrat que puguin tenir l’origen en el llenguatge de la historieta, se’n desprenen tangencialment per abraçar altres disciplines i discórrer entre els espais de l’art contemporani, la performance, la música o la poesia; des de la dissensió, on el que és personal pesa molt, el comentari polític es manifesta i la crítica institucional s’afegeix a l’experimentació estètica.

El conjunt assenyala la manera en què certes pràctiques constitueixen una resistència enfront d’un cert tipus de consum. Hi ha llocs, fora de la boira de la cultura digital, des d’on es produeixen nous imaginaris i es cultiven altres sensibilitats, es recuperen de l’oblit procediments i històries i se subverteix el cànon sense por. Són llocs de trobada on es comparteixen sabers, entre la nostàlgia analògica i la pulsió del desig de fer.

Aquest programa es desplega dins del marc del Dia i Nit dels museus.

PROGRAMA
DIVENDRES 18 DE 11 A 19.30 h I DISSABTE 19 DE 19 A 01 h

EXPOSICIÓ
Fatbottom, Gutter Fest, Máquina Total, CCCCC, Efrén Álvarez, Mery Cuesta, Conxita Herrero & María el Problema, Ilan Manouach, Irkus M. Zeberio, Un Faulduo i Martín Vitaliti.

ACTIVITATS
Divendres 18
- Lloc: Espai Taller
16 a 19.30 h. Andrea Ganuza. Cómic Mal. Taller de còmic experimental. Places limitades. Amb inscripció prèvia.
- Lloc: Atri del MACBA
16.30 h. Lectura de còmics amb Gabri Molist
17.30 h. CCCCC. Presentació del projecte
18.30 h. Ilan Manouach i Francesc Ruiz. Conversa en anglès sense traducció simultània.

Dissabte 19
Lloc: Atri del MACBA
16.30 h. Lectura de còmics amb Marta Cartu
17.30 h. Fatbottom + Máquina Total. Conversa
18.30 h. Gutter Fest. Presentació del festival
19.30 h. Tronco. Concert
20.30 h. Un Faulduo. Performance
21.30 h. Cuesta/Vitaliti Drum Duo. Concert
22.30 h. Tuareg + Pablo Taladro. Concert
23.30 h. Mirena Ossorno DJ

EXPOSICIÓ
Fatbottom
A uns 300 metres del MACBA, al carrer Lluna 10, hi trobareu aquesta llibreria especialitzada en còmic independent. Fatbottom és el centre neuràlgic i el punt de reunió de tota una escena que inclou el Gutter, Máquina Total i el CCCCC. Un fragment de la llibreria ha estat trasplantat a l'Atri del Museu conjuntament amb una selecció de còmics i fanzines autoeditats.

Gutter Fest
Comunitats temporals com el Gutter són les que inspiren un esdeveniment com Revolta en el còmic. El principal festival dedicat a l’autoedició i la microedició de Barcelona se celebrarà el 26 i el 27 de maig a Hangar. Una xerrada, publicacions i una retrospectiva dels curts que elaboren cada any com a promoció ens acosten, a manera de jornada prèvia, als continguts d’aquesta nova edició.

Máquina Total
El paradís de l’autoedició! La impremta que dirigeixen Pablo Taladro i Irkus M. Zeberio s’ha instal·lat al MACBA, on ofereix els seus serveis i reedita algunes de les seves últimes produccions i best-sellers. Riso, serigrafia, impressió digital en tirades curtes, samarretes, pòsters, fanzines, flyers... Tot el que cal per al món d’avui!

CCCCC (Centre de Conservació i Comunicació del Còmic Contemporani)
Ubicat a la sala d’exposicions de tan sols 3 m2 de la llibreria Fatbottom, el CCCCC du a terme una tasca de rescat, investigació i comissariat entorn de la historieta. La seva última exposició, Negros Rojos, que es reconstrueix per a aquesta ocasió, aprofundeix en la gènesi i la història del llibre per acolorir dels Black Panthers.

Efrén Álvarez
Entre la sàtira política, la caricatura, la faula moral i l’humor escatològic, els murals d’Efrén Álvarez disseccionen, per mitjà de diagrames molt elaborats, el context sociopolític actual. Les seves obres s’acompanyen de fanzines autoeditats, amb claus i informació complementària, cosa que afavoreix una altra mena de circulació i lectura del seu treball.

Mery Cuesta
La seva pràctica fusiona còmic i crítica d’art. El seu llibre La Rue del Percebe de la cultura y la niebla de la cultura digital, del qual s’exposen un conjunt d’imatges, és un còmic-assaig que reflexiona sobre el nou paradigma digital alhora que constitueix un exercici irònic i mordaç de crítica institucional.

Conxita Herrero & María el Problema
Produeixen compulsivament fanzines de text on bolquen les seves reflexions i emocions d’una manera crua i directa. Retolades a mà en el cas de Conxita o mitjançant collage en el cas de María, aquestes petites publicacions creen un espai únic que uneix poesia, cal·ligrafia, paper i tòner. Aquesta és la primera vegada que traslladen de manera conjunta aquesta pràctica textual a l’arquitectura d’un museu.

Ilan Manouach
Els détournements d’Ilan Manouach són sofisticades operacions que mostren el racisme implícit d’algunes de les obres més populars de la història del còmic. Alguns exemples de la seva obra i una xerrada amb ell ens permetran aprofundir en la trilogia formada per les seves versions de Maus d’Art Spiegelman, Els barrufets negres de Peyo i Tintín al Congo d’Hergé.

Irkus M. Zeberio
Autor de la imatge de Revolta en el còmic, les seves visions al·lucinades toquen tant qüestions filosòfiques i transcendentals com s’acosten a conflictes contemporanis com la crisi grega o la guerra a Síria, que reconverteix en noves mitologies.

Un Faulduo
El col·lectiu argentí Un Faulduo pren la historieta com un llenguatge d’experimentació, en tensiona els límits i la fa dialogar amb altres arts, com la performance. Aquest és el format que posen en pràctica dins de Revolta en el còmic. Un Faulduo també participa amb una selecció dels seus treballs entorn d’Oscar Masotta en l’exposició que el MACBA dedica actualment a aquest intel·lectual argentí.

Martín Vitaliti
Conegut pels seus collages i instal·lacions on deconstrueix l’espai/temps de la historieta, Martín Vitaliti presenta un vídeo inèdit que documenta desenes de protestes en diversos llocs del món. Els manifestants, disfressats de superherois de còmic, s’apropien i curtcircuiten un producte de la cultura popular, provocant al seu torn lectures ideològiques contradictòries.

ACTIVITATS
Andrea Ganuza. Taller de còmic
El treball d’Andrea Ganuza se situa entre l’art contemporani i el còmic, l’activisme de l’autoedició i el fanzine. Els seus tallers de còmic experimental ofereixen el marc i les eines necessàries perquè els qui no s’han plantejat mai de dibuixar es llancin a fer-ho. El divendres 18 de maig, de 16 a 19.30 h, imparteix un nou taller.

Lectura de còmics amb Marta Cartu i Gabri Molist
Convidem a Marta Cartu, autora de Un tumor muy guay i a Gabri Molist autor de Doomed, a llegir en veu alta els seus còmics mentre els visualitzem en pantalla gran, en un doble exercici d'exposició i traducció, on una cosa que fem en la intimitat, llegir còmics, es transforma en un acte públic.

CONCERTS
Tronco
Tronco és la banda formada per Conxita Herrero i el seu germà Fermí. Es defineixen com una banda de punk i cançó de protesta que assaja a casa i es debat entre el romanticisme i el feminisme. Les lletres enllacen amb la pràctica textual de Conxita, que podem veure desplegada pel museu.

Cuesta/Vitaliti Drum Duo
A part del seu interès pel còmic, Mery Cuesta i Martín Vitaliti també comparteixen el fet de ser bateries de les seves bandes respectives. Fruit d’aquesta coincidència, han decidit presentar aquesta proposta experimental, en la qual interpreten tires i pàgines de còmic com si es tractés de partitures rítmiques.

Tuareg + Pablo Taladro
Directament des del Sàhara, la banda de surf rock desplega les seves enèrgiques guitarres acompanyats d’una sessió de serigrafia en viu de la mà de Pablo Taladro de Máquina Total.

Mirena Ossorno DJ
Fundadora del femzine Bulbasaur, grafista i autora del còmic Sensación de vivir editat per Fulgencio Pimentel. Acostuma a preparar eclèctiques sessions de música en les quals s’acosta sense prejudicis a gèneres diversos. Li hem demanat que en prepari una pensant en Revolta en el còmic.Contacte
Programes públics
macba@macba.cat
Tel: 93 481 33 68


Informació aportada per Jaume Tugores 

Font: MACBA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada