13 de maig 2018

Es va presentar “De terra o mar”, un còmic educatiu sobre el mar i els fons marins

S’ha creat en el projecte «El mar a fons», que duu a terme l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa”. Es va presentar a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), el passat dimarts 8 de maig a les 19.00, en un acte obert. Es va regalar un exemplar del còmic a tots els assistents. 

Imatge del cómic

“De terra o de mar. Un viatge per descobrir i conèixer els oceans amb la imaginació” és un llibre educatiu, en format de còmic, que persegueix fomentar l’interès pel coneixement del món marí, per a promoure i motivar-ne la conservació, així com la perdurabilitat dels recursos.

El llibre forma part dels recursos educatius del projecte “El mar a fons”, que duu a terme els científics de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa”, i que es va presentar el passat dimarts 8 a la tarda a l’Institut d’Estudis Catalans. 

El còmic narra un viatge imaginari de dos joves que viatgen i visiten indrets de tot el planeta mentre expliquen analogies, semblances i coincidències entre el món marí i el terrestre. Així, els joves descobreixen que, igual que a la terra, en el mar també hi han animals herbívors. I que hi ha boscos marins, dels quals depenen molts peixos i crustacis, de la mateixa forma que ocells, mamífers i insectes depenen dels boscos terrestres. 

L'objectiu del còmic és contribuir al coneixement dels oceans com a pas essencial per motivar la seva conservació. Tal com explica Josep Maria Gili, professor d’investigació del CSIC i director del projecte, “durant segles els humans hem necessitat els oceans per sobreviure, ara els oceans ens necessiten a nosaltres. Per ajudar eficaçment, cal entendre el que són i com funcionen”. 

Però, afegeix Josep M Gili, “els éssers humans, com a animals terrestres, no podem visitar fàcilment el medi marí si no és mitjançant tecnologies i equipaments que no són accessibles a tothom”. En aquest sentit, “l’ús de les analogies, similituds o semblances entre terra i mar, permeten conèixer i entendre aquests ecosistemes de manera indirecta però eficaç”. 

El còmic ha estat dirigit per en Josep-Maria Gili i Begoña Vendrell, i il•lustrat per en Magí Marcé. Són també autors Jordi Grinyó, Stefano Ambroso, Rebeca Zapata, Janire Salazar, Laura Peral, Andreu Santín, Patricia Cabrera, Ariadna Martínez, Maria Montseny i Guillem Corbera.

El còmic està adreçat a tot tipus de públic, i especialment al món educatiu, amb l’objectiu que el coneixement sobre l’oceà comenci a formar part habitual dels recursos dins l’aula.

Part del contingut està inspirat en el joc ‘De terra o de mar’, desenvolupat pel mateix equip i disponible al web del projecte. Els científics volen que l’obra tingui continuïtat a través de la participació del públic, i que esdevingui un projecte que incrementi la cooperació entre el món científic, el món educatiu i la societat en general. 

El llibre s’edita en català, castellà i anglès. La primera edició és gratuïta i se’n poden demanar exemplars a l’adreça electrònica elmarafons@icm.csic.es. També es pot descarregar en format PDF del web elmarafons.icm.csic.es en les pròximes setmanes.


Informació aportada per Jaume Tugores 

Font: CSIC 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada