15 de gener 2018

La mort de Guernica

Títol: La mort de Guernica
Títol original: La muerte de Guernica
Autors: José Pablo García (guió i il·lustracions) adaptant l'obra de Paul Preston
Traducció de: Jaume Aubareda Magriñá
Publicat per: Editorial Base, novembre 2017
Format:  Cartoné, 19 x 24 cm, 96 pàgines, Color
Preu: 18,9€


Després d'adaptar La Guerra Civil Espanyola de Paul Preston, José Pablo García va adaptant l'obra de l'hispanista anglès, traslladant en format vinyetes un dels moments més contundent i internacional d'aquest esdeveniment bèl·lic: la destrucció de la ciutat basca de Guernica (Gernika en basc) que tingué lloc el 26 d'abril de 1937.

La mort de Guernica es va publicar primer en castellà per Debate l'abril de 2017, coincidint amb el 80è aniversari de la tragèdia, i al novembre es va publicar en català per Base.

Al llarg del llibre repassarem la cronologia dels fets: abans, el dia funest i el després, com també tots els personatges implicats en aquella tragèdia, sent la població civil de la ciutat, la principal víctima del succés.

Amb la voluntat de dominar el nord peninsular per part del bàndol franquista, el País Basc era un dels llocs on hi havia més resistència. Guernica en cap cas era un objectiu militar important a priori a conquerir i a més estava allunyada del front de guerra, però tenia i té encara un simbolisme especial per al poble basc, el qual llavors com podia, resistia a les forces insurgents. Així doncs, amb la voluntat de terroritzar i desmoralitzar la resistència basca en especial la de la ciutat de Bilbao, l'exercit franquista amb la important col·laboració de la Legió Còndor alemanya i l'Aviació Legionària italiana, va preparar i es va coordinar per atacar i destruir aquesta ciutat emblemàtica i històrica del País Basc i en especial de Biscaia, on al costat del roure de la Casa de Juntes, antigament els Senyors de Biscaia hi juraven els furs. Això va ser el 26 d'abril de 1937, en un dilluns de mercat, durant la tarda, on al llarg de tres hores, els avions no van parar de bombardejar-la i metrallar la gent que intentava fugir camp a través. La massacre va ser total.
  
La destrucció de la ciutat va tenir un fort i important ressò internacional, per la presència d'una banda del capellà basc Alberto Onaindia que ho va presenciar tot com també la presència de quatre periodistes. Va ser sobre tot un d'ells, en George Steer, el qual seu article sobre sobre Guernica va donar la volta al món, tots i els esforços posteriors de la propaganda de Franco de mentir o manipular sobre les causes de la destrucció.

La destrucció de Guernica és un dels episodis de la Guerra Civil espanyola, que perdurarà a la memòria històrica en especial a la basca, i que en el seu moment va quedar immortalitzada en el famós quadre homònim de Pablo Picasso. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada