31 de març 2017

EL Saló Internacional del Còmic de Barcelona guardona la prolífica trajectòria de Josep Maria Martín Saurí

El lliurament dels premis del 35 Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que ha tingut lloc aquest divendres 31 de març, ha reconegut la llarga dedicació al món de la historieta de Josep Maria Martín Saurí. Les votacions dels professionals han atorgat el Gran Premi del Saló al dibuixant català, que va néixer a Barcelona i ha vist publicats els seus dibuixos arreu d’Europa i també als Estats Units.


Les votacions dels professionals han fet recaure la resta de premis en Jaime Martín, que s’endú el premi a Millor Obra d’Autor/a Espanyol per Jamás tendré 20 años; Gabriel Hernández Walta i Tom King, Millor Obra Estrangera publicada a Espanya per La Visión; Paranoidland, que s’ha endut el premi a Millor Fanzine, i Javi Rey, que ha estat guardonat com a Millor Autor/Autora Espanyol Revelació.

Pel què fa al premi per votació popular a la Millor Obra publicada a Espanya el 2016, categoria que es decideix mitjançant una votació popular a través del web de FICOMIC, l’obra guanyadora és Fantasy West, de Carlos Díaz Correia i Jacobo Márquez, un còmic que els seus autors han aconseguit autoeditar gràcies a un crowdfunding. A la cerimònia s'han lliurat també dos premis honorífics als autors Hermann, José Muñoz, Juan Padrón y Carlos Sampayo. En aquest últim cas, ha sigut la filla de l’autor qui ha recollit el guardó.

La dotació econòmica del Gran Premi del Saló i el premi a la Millor Obra d'Autor Espanyol és de, respectivament, 10.000 euros, mentre que el premi al Millor Fanzine és de 1.500 euros. El Premi a l'Autor Revelació té 3.000 euros, gràcies al patrocini de la Fundació Divina Pastora. Les categories a la Millor Obra d'Autor Estranger, el premi a la Millor Obra per Votació Popular i els premis honorífics no tenen dotació econòmica.

L'objectiu dels premis és poder promocionar i recompensar els nostres autors, i reconèixer la tasca dels editors que aposten per ells. Els guardons també volen mostrar la riquesa i diversitat del còmic que s’ha publicat a Espanya en l’últim any, tenint en compte els joves valors i als fanzines.

Millor obra d’autor/a espanyol publicada a Espanya el 2016: Jamás tendré veinte años, de Jaime Martín (Norma Editorial)
Es van conèixer el 1936, durant el caos destructiu de la guerra civil espanyola: la Isabel és costurera, el Jaime és artiller a l’exèrcit republicà. S’estimen. Lluiten. Escapen de la mort. No obstant, quan cau la República, el Jaime i la Isabel estan en el bàndol perdedor i, de vegades, es més difícil sobreviure en la pau que en la guerra. Després de creure en un endemà millor, ¿com és possible callar sota una dictadura? Jaime Martín (Las guerras silenciosas, Sangre de barrio) ens ofereix la història real dels seus avis. Una història d’amor on el valor i la dignitat competeixen amb la tendresa i l’humor, l’alegria i la ràbia. La història d’una família, el destí de la qual està intrínsecament lligat al del seu país.

Millor obra d’autor estranger publicada a Espanya el 2016: La Visión, de Gabriel Hernández Walta i Tom King (Panini Cómics)
El guionista Tom King i Gabriel Hernández Walta van realitzar una sèrie de 12 números dedicada al sintezoide més famós de Marvel, La Visión, en la qual veuríem al personatge tractant de portar una vida completament normal i corrent. Una història plena de suspens i tragèdia que ha meravellat a multitud de lectors convertint-se en una de les sèries Marvel més aclamades.

Autor espanyol revelació espanyol del 2016: Javi Rey
Nascut a Brussel·les el 1982, de nacionalitat espanyola, Javi Rey es va formar com a il·lustrador i dibuixant a l’Escola Joso de Barcelona. Després de participar en el llibre col·lectiu Lovexpress (Kaleidoskope, 2007), comença la seva activitat professional en el món de l’animació independent, treballant per l’estudi Yanquipay durant la producció de la sèrie 240 el nen clònic (TV3, 2009), i també il·lustra llibres de text i fa storyboards per diverses agències de publicitat. El 2011 comença la seva col·laboració amb el guionista Frank Giroud a l’obra ¡Adelante! (Editions Dupuis, 2013-2014), un còmic ambientat en la Guerra de la Independència española, i després de col·laborar en el llibre col·lectiu Web Trip. Relats i Receptes (Planeta Cómic, 2015) publica a França, també amb Editions Dupuis, el seu segon còmic, que tracta sobre la creació del primer equip nacional de futbol algerià durant la guerra franco-algeriana (1954-1962). El 2016 publica l’adaptació al còmic de la novel·la Intemperie (Seix Barral, 2013) de l’escriptor Jesús Carrasco, editada per Planeta Cómic.

Millor fanzine espanyol del 2016: Paranoidland
Paranoidland és un fanzine de publicació bimestral que compta amb històries originals de diversos autors de còmics espanyols. Quatre històries principals publicades per entregues, i cada número compta amb històries autoconclusives i il·lustracions d’autors convidats. Sis números seran els necessaris per completar les diferents històries. Ni més, ni menys.

Gran Premi del Saló: Josep Maria Martín Saurí
Nascut a Barcelona el 1949, la seva trajectòria agafa embranzida a partir del 1973, quan dibuixa una historieta de vuit pàgines per a la revista Pulgarcito (Editorial Bruguera). A partir de 1975 comença a treballar amb editorials estrangeres, dibuixant primer històries romàntiques i més endavant de terror. Durant els anys 80 col·labora amb la revista Interviú i il·lustra per Bruguera les biografies d’Alexandre el Gran i Shakespeare. En aquesta dècada també conduirà la seva activitat professional cap als dibuixos animats, sense deixar de publicar tant a Espanya com a Europa i els Estats Units. A partir de 1994 comença a col·laborar amb Enrique Sánchez Abulí, publicant La mariposa y la llama, amb ACME a Itàlia i amb RBA a Espanya, i continuaran treballant plegats per a editorials italianes i franceses. A finals de la dècada dels noranta comença a treballar més amb productores de cinema i televisió, també en spots publicitaris i dibuixos animats. El 2007, aprofitant-ne el 25è aniversari, Norma reedita un dels seus àlbums emblemàtics, La Odisea, realitzat amb guió de Francisco Pérez Navarro.

Millor Obra per Votació Popular: Fantasy West de Carlos Díaz Correia i Jacobo Márquez
Fantasy West és un còmic ambientat al Far West americà de finals del segle XIX, amb la peculiaritat de que criatures fantàstiques com gegants, trolls o centaures conviuen amb indis i vaquers. Està escrit per Carlos Díaz Correia i dibuixat per Jacobo Márquez


Font: Ficomic web i nota de prema

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada