16 de maig 2014

Miguel Gallardo, Paco Roca i Clara Soriano, distingits amb els premis del 32 Saló del Còmic de Barcelona

Un nom clau del còmic i la il·lustració de les últimes dècades és Miguel Gallardo, creador del mític Makoki i autor de Un largo silencio i Maria i jo, entre altres obres . Els professionals del còmic han votat per concedir-li el Gran Premi del Saló, en reconeixement a la seva trajectòria professional. Paco Roca ha guanyat el premi a la Millor Obra d'Autor Espanyol per Los surcos del azar (Astiberri), mentre Clara Soriano, autora de Colmado Sánchez (¡Caramba! Còmics), ha guanyat el Premi Autor Revelació, patrocinat per la Fundació Divina Pastora

El libro de los insectos humanos d'Osamu Tezuka (Astiberri) ha estat escollida com a millor Obra d'Autor Estranger. Arròs Negre ha guanyat el premi al Millor Fanzine, mentre Papel estrujado, de Nadar (Astiberri) ha obtingut el reconeixement a la Millor Obra per Votació Popular.

0167-img-3215.jpg

La dotació econòmica del Gran Premi del Saló, en reconeixement a la trajectòria de més de 25 anys, i el premi a la Millor Obra d'Autor Espanyol és de, respectivament , 10.000 euros, mentre que el premi al Millor Fanzine és de 1.500 euros. El Premi a l'Autor Revelació té 3.000 euros, gràcies al patrocini de la Fundació Divina Pastora. La categories a la Millor Obra d'Autor Estranger i el premi a la Millor Obra per Votació Popular no tenen dotació econòmica.

El dissabte 17 de maig a les 13:00 i a la sala contigua a premsa (Pavelló 2, 1a planta), es realitzarà la roda de premsa amb la presència dels premiats i els seus editors.

Gran Premi del Saló del 2014

Miguel Gallardo

Miguel Gallardo (Lleida, 1955) és un clàssic del còmic underground espanyol dels 80, creador, entre molts personatges, del mític Makoki, representant del costat més salvatge de la vida, el lumpen, el sexe, les drogues i el rock'n'roll, un inadaptat social fugit del manicomi, que fins i tot va tenir la seva pròpia cançó a la Movida. Ja en els 90 i a principis del segle XXI, Gallardo va desenvolupar noves facetes creatives i va començar a dedicar-se al còmic autobiogràfic, publicant, amb èxit, novel·les gràfiques de la talla d’Un largo silencio i la guardonada María i jo, basada en la seva relació amb la seva filla Maria. A més, Miguel Gallardo és reconegut internacionalment com il·lustrador, sent un autor que ha publicat en diversos diaris i revistes.

Millor Obra d'Autor Estranger publicada a Espanya el 2013

El libro de los insectos humanos, d'Osamu Tezuka (Astiberri Ediciones). Heus aquí una obra del que s'entén per la vessant més èpica d'Osamu Tezuka, considerat el "pare del manga". Aquest viatge pel món de l'art, l'entreteniment, el crim, la política i els negocis també conté un profund missatge sobre les trampes i els carrerons sense sortida de la societat moderna. La seva protagonista, Toshiko Tomura està considerada com un geni, una moderna Da Vinci. Amb poc més de 20 anys, és una actriu de renom internacional, futura arquitecte i està a punt de rebre el premi literari més important del Japó. Les seves activitats es reflecteixen en els titulars dels diaris i inspiren programes de ràdio i televisió. Però aquest geni i aquest rostre angelical amaguen nombrosos misteris, que el periodista Aokusa està disposat a revelar.

Millor Obra d'Autor Espanyol publicada a Espanya el 2013

Los surcos del azar, de Paco Roca (Astiberri Ediciones)

Mitjançant els records de Miguel Ruiz, republicà espanyol exiliat a França, Paco Roca reconstrueix la història de La Nueve, una companyia a les ordres del capità Dronne integrada a la segona divisió blindada del general Leclerc, i formada majoritàriament per republicans espanyols. La majoria dels homes que componien La Nueve tenien menys de 20 anys quan el 1936 van agafar les armes per primera vegada per defensar la República espanyola. Ningú sabia llavors que els supervivents ja no les abandonarien fins a vuit anys després, i que en la nit del 24 agost 1944 serien els primers a entrar a París. Els carros de combat portaven, al morro i en els flancs, noms sorprenents: Madrid, Don Quichotte, Guadalajara, Ebro o Guernica. Els soldats s'anomenaven Granell, Camps, Fàbregas, Royo, Pujol... Ells encapçalaren la desfilada de la victòria del dia 26 pels Camps Elisis. No obstant això, no aconseguiran la seva fita de veure Espanya lliure del franquisme.

Autor Revelació Espanyol el 2013

Clara Soriano per Colmado Sánchez (¡Caramba! Cómics )

Clara Soriano porta diversos anys publicant tires i històries curtes gairebé exclusivament a internet (Caniculadas, El Estafador) excepte excepcions (El Jueves). Ara fa el salt al paper amb Colmado Sánchez, un tros d'univers en el qual conviuen chonis, avis, hipsters, famílies-com-Déu-mana i solitaris incauts, en una barreja tan poc coherent com la vida mateixa. Colmado Sánchez retrata un matí qualsevol en un comerç de barri, un negoci en què tenen de tot menys del que no hi ha.

Millor Fanzine Espanyol el 2013

Arròs Negre

Mitjançant de les seves sempre variades històries, dotades d'un sentit de l'humor surrealista i catòdic, macarra i gamberro, amb referents culturals de la dècada passada i la següent, els integrants d'Arròs Negre cuinen per al públic un fanzine en què col·laboren dibuixants tan prometedors com Miguel Ángel Giner Bou i Cristina Durán, Carlos Ortin, Boke Bazán, Laura Castelló, Rosa Deltoro, Ada Diez, David Heras, María Herreros, Cachete Jack i Gerard Miquel, de vegades amb portades d'autèntics mestres com Paco Roca.

Millor Obra per votació popular

Papel estrujado, de Nadar (Astiberri Ediciones)

Javi té 16 anys, ha deixat l'institut i s'ha convertit en una sort de sicari ben remunerat al que li demanen tot tipus de feines els mateixos estudiants: venjances, recuperar objectes robats, trencar algun nas... Fins que un dia tot canvia. 
Font: Ficomic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada