14 de març 2014

Jo, René Tardi, presoner de guerra a l'Stalag IIB

Jo, René Tardi, presoner de guerra a l'Stalag IIB 
Jacques Tardi
Ed. Fanbooks 
Àlbum tapa dura, 192 pàgines, b/n
24 €

Jacques Tardi no solament és un autor de reconegut prestigi i un cronista de la convulsa història recent d'Europa, sinó que abans de res és un pacifista militant. Des de la clàssica “La guerra de las trincheras”, vàries han sigut les obres en les quals ha retratat l'horror i l'absurd de la Primera Guerra Mundial, origen de tots els mals. Però en aquesta ocasió ha decidit acostar-se a la Segona a través de l'experiència que son pare va deixar escrita en tres quaderns abans de morir. En ells relata l'inici de la guerra i els cinc anys que va passar com a presoner dels nazis en el camp d'Stalag IIB.

El cert és que paga la pena acostar-se a aquest autor i a la seua concepció de la novel·la gràfica. Un té la sensació d'estar veient un àlbum de fotos mentre el protagonista de les mateixes li va explicant allò ocorregut. El seu llenguatge del còmic s'acosta més al del documental que al de les pel·lícules d'acció, la qual cosa permet que ens fixem més en els detalls del dibuix, i marca un ritme que convida a la reflexió.

La seua lectura ens convida a prestar molta atenció, doncs el guió és d'allò més detallat i permet fer-nos una idea tant l'horror viscut com de l'enginy humà amb el qual alguns el van combatre per a eixir-ne si més no, vius. En suma, es tracta d'un exercici de memòria històrica i d'afirmació de principis pacifistes i antifeixistes que, potser per resultar tan amé com interessant, va merèixer el Premi del Públic al Festival de Angoulême, i l'oportunitat de ser editat en català (i espanyol).
 
Marc Pastor i Sanz (Per Tutatis!)
Publicat originalment a Le Monde Diplomatique en español

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada