15 de març 2014

La crisi en el món del còmic, EDT.

El passat dia 8 de març el director editorial de EDT Joan Navarro, donava una conferència en el Saló Internacional de Granada. En aquesta xarrada parlava dels problemes de l'editorial per tirar endavant el seu projecte empresarial.

Entre les causes de les dificultats destacava: l'excessiu nombre de treballadors (15-16) que hi havia a l'editorial quan es va comprar l'empresa a Glénat França ja fa dos anys, la crisi, el tancament de llibreries i la pèrdua de la llicencia per publicar els mangas de Shueisha. Aquesta línia representava el 50% del total de vendes d'EDT.

Navarro va proposar durant la conferència com a pla per sortir de la crisi profunda de l'editorial editar clàssics de la historieta espanyola (Blasco, Ortiz, Bermejo). Sembla que les seves darreres novetats editades com  Hombre de OrtizSargento Gorila  de  Hazañas Bélicas  y La voz que no cesa s'han venut bé. El problema de continuïtat per EDT son els deutes que ha generat l'editorial i un immens estoc de còmics (870.000) que estan pagats i que s'han de convertir de mica en mica en líquid per l'empresa.

EDT (i l'antiga Glénat) han fet molt per al còmic en català i per al còmic en general. Des de ComiCat sols podem desitjar que els lectors trobin adients els productes de l'editorial i els comprin. Desitgem que la situació de l'empresa millori en els sis mesos vinents, en bé dels seus treballadors i del món del còmic a casa nostre.

Jordi Riera

2 comentaris:

  1. És cert que en els darrers temps EDT no ha tingut l'actitud desitjable de caire els clients, cosa que això es contraproduent, i més tenint en compte el que li ha passat en els darrers 2 anys, perdre el suport de Glénat França i per rematar-ho la pèrdua de les llicencies de Shueisha.

    Però aquests dos anys d'EDT no ens han de fer oblidar la bona trajectòria que ha tingut com a Glénat España, sent una o la pionera del mercat del manga, mercat d'aquest gènere el format tankobon i el sentit de lectura oriental, i grans i grans autors del país del sol naixent.

    I jo en termes generals els hi agraeixo molt la tasca en publicar còmic en català especialment la iniciativa d'editar manga en català, que potser no ha anat com es volia, però qui no s'arrisca no pisca.

    Caldrà veure que passarà amb l'única sèrie oberta i hivernant de manga en català que té, Cinturó negre. Jo espero, l'esperança és l'única cosa que mai es perd, en l'editorial que sigui la podem veure completa.

    Al llarg d'aquests propers mesos anirem veient cap a on anirà el rumb d'Editores de Tebeos, esperant que en surti bé del tempesta en que es trobi, arribi a bon port i que continuí amb la seva tasca, la de publicar còmics sigui amb la dimensió que sigui.

    ResponElimina
  2. Realment sap molt greu. Crec que ens han donat moltes alegries (col·leccions penjades a banda). Espero que se'n surtin i els tornem a tenir en forma! (I malauradament els qui vulguem Yawara completa haurem de fer campanya a altres editorials! Planeta? Norma?)
    :-/

    ResponElimina