07 de juliol 2009

Mor el guionista i dibuixant Alfons Figueras

El guionista i dibuixant Alfons Figueras i Fontanals ha mort avui a l'edat de 86 anys. Figueras, que va néixer a Vilanova i la Geltrú el 15 d'octubre del 1922, va ser el creador de personatges com Aspirino i Colodión i Topolino, el último héroe.

Figueras, creador de Mr.Hyde, una vinyeta que l'Avui va publicar des del 1987 fins al 2006, va conectar amb el món del còmic gràcies a Salvador Mestres. Durant la guerra civil va treballar per diverses publicacions i els anys 40, per les editorials Marc, Bruguera i Hispano Americana. En aquesta última va publicar a la revista Leyendas Infantiles, on, entre altres coses, s'ocupava de calcar pàgines a color dels clàssics nord-americans (Flash Gordon, Tarzan, Terry and the Pirates, etc), per poder imprimir-les després en blanc i negre. Fent aquesta feina va coincidir amb altres famosos dibuixants com Juan García Iranzo.

Entre 1946 i 194,7 publica diverses sèries de còmic realista, com Mysto (revista Chicos, 1946), Mr. Radar (revista El Coyote, 1947) i El Hombre Eléctrico (també a El Coyote, aquest mateix any). Després d'aquestes publicacions, abandona definitivament l'estil realista per centrar-se en la historieta humorística.

Entre 1948 i 1956, realitzà mig centenar de sèries diferents per a setmanaris humorístics. El 1956 va marxar a Veneçuela, on va viure durant dotze anys, per treballar en uns estudis de dibuixos animats. En tornar, va crear els seus personatges més reconeguts: Aspirino i Colodión (1967), Harry Cawallo (1968), Topolino, el último héroe (1968), Cine Locuras (1969), Don Terrible Buñuelos (1975).


El 1988 col·labora a la revista TBO d'Edicions B amb noves sèries, com Fortunato o Historias extraordinarias, i aquest mateix any obté el Gran Premi del Saló Internacional del Còmic de Barcelona.

L'historieta del Senyor Canons va ser creada per Alfons Figueras al març de 1979 per Jordi, d'editorial Bruguera. El Patito Editorial ha publicat Estampas Malignas amb els dibuixos que Alfons Figueres va realitzar als anys 70 per a revistes de terror.

Font: Avui

1 comentari: