07 de juliol 2009

La porta entre els mons


Les aventures imaginàries del jove Verne: La porta entre els mons
Jorge García / Pedro Rodríguez
Glénat
56 pàgines
12 €

Un adolescent Jules Verne viu la seva primera gran aventura amb el seu germà Paul i la seva cosina Caroline. El 31 d’octubre del 1837, vigília de Tots Sants, parteixen els tres en el Lady Rowena. El que a simple vista no és més que una excursió tardoral, es complica en una experiència que ultrapassa la realitat i els porta al món màgic dels somnis i les aventures oníriques.

S’ha utilitzat sovint la imatge de la literatura com a riu (o font) que ofereix moltes possibilitats als artistes que en saben treure profit. Aquest àlbum pot ser un bon exemple d’aquest ús de la literatura com a font de creació. En aquest cas, a més, per partida doble. D’una banda, la història pren com a base un personatge real, ben conegut del món de les lletres, com és l’escriptor Jules Verne, tot un visionari. Per l’altra, s’utilitza el coneixement de la seva literatura per a convertir-lo en personatge de ficció, tot jugant amb aquesta barreja de realitat i ficció (tot i que, en aquest cas, més aviat parlaríem de somni). El resultat és una història deliciosa, molt ben travada (a nivell de guió i de dibuix) i que ens demostra que la literatura pot servir-se d’ella mateixa per oferir noves visions i obrir nous camins.

La història agafa com a personatge al jove Verne i el fa protagonista d’una aventura amb un alt contingut oníric, que juga amb diferents elements. Les referències literàries són, ens uns casos, molt evidents. En d’altres, demanen la complicitat del lector. Argumentalment, Jorge García juga amb el recurs del viatge entre dos mons i s’utilitza el recurs del somni com a element d’unió entre ambdós. El que comença com un joc infantil perpetrat per la imaginació del jove escriptor (viatjar amb un petit veler, el Lady Rowena, a l’illa de Robinson Crusoe), deriva en una aventura onírica que portarà al protagonista a viure en primera persona el seu propi futur. El mitjancer entre els dos mons és, en aquest cas, un fantasma (en Víctor Sambain), protagonista d’una trista història de nàufrags. Ell serà qui mostrarà a Verne el camí que el durà a través de la porta entre els mons.

Gràficament, Pedro Rodríguez juga amb un ventall de colors més aviat apagats que lliguen perfectament amb el to general de l’àlbum. Aquesta gama de colors s’accentua en el cas dels flashbacks, en un recurs força corrent, en aquests casos, però no per això menys efectiu. Les expressions dels personatges transmeten les emocions que pateixen en cada moment, acostant-se així als lectors, i els paisatges formen part important de l’ambient oníric que es respira en aquesta història.

El joc entre realitat i ficció de la història arriba a incloure, fins i tot, als mateixos creadors de l’àlbum. Això és el que trobem al relat “Un estrany esdeveniment”, que serveix d’encertat epíleg a la història. En aquest relat, guionista i dibuixant es converteixen en matèria de ficció i, seguint amb l’homenatge a Jules Verne, utilitzen el viatge en el temps per a conèixer al protagonista de la història. És ell mateix qui explicarà, sorprès, la trobada amb dos estranys personatges que diuen venir del futur i que han viatjat a la seva època per tal de documentar-se per poder fer, precisament, l’obra que el lector té a les mans. Aquest joc final, farcit de referències literàries i cinematogràfiques i amb la constant presència de l’humor, exemplifica perfectament l’esperit de l’obra, que no és altra que homenatjar a un escriptor realment únic.

Amb aquest àlbum, Jorge García i Pedro Rodríguez van guanyar el 1r Premi Josep Coll d’àlbum de còmic convocat per l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC) i Glénat s’ha encarregat de publicar-lo en una doble edició, en català i castellà, amb motiu del Saló del Còmic de Barcelona. El títol genèric de l’àlbum, Les aventures imaginàries del jove Verne ens fa pensar en l’inici d’una saga protagonitzada per l’encarnació jove d’aquest escriptor, més enllà d’aquesta primerenca aventura (La porta entre els mons). Esperem, sincerament, que sigui així. Material literari que es pugui utilitzar com a base n’hi ha i de molt bona qualitat.

Nightwing80

La porta entre els mons al wiki

1 comentari:

  1. Va ser una de les compres que vaig fer al Saló de Barna. Em va encantar, guió, dibuix i història final. Un 10. Tinc moltes ganes de llegir la resta. Quin nivell.

    ResponElimina