08 de juny 2009

El Nord

El Nord
Miquel Àngel Bergés / Josep Maria Cazares
Pagès Editors
184 pàgines
18 €

Ludovic és un etern aspirant a escriptor, perdut en els meandres frikis dels seus pensaments. Nawal és una jove marroquina que ha emigrat a Espanya per buscar feina i fer-se una nova vida. El que fa coincidir aquestes dues vides és el fet de viure en el mateix carrer, el carrer del Nord, destí irònic d’unes persones que surten del sud africà anhelant arribar al nord europeu. Un carrer on la immigració arribada a la ciutat s’ha concentrat i ha creat una mena de “ciutat dins de la ciutat”.

Amb aquesta obra, Miquel Àngel Bergés i Josep Maria Cazares van guanyar el 6è Premi de Narrativa dins dels Premis Lleida (2007), convocats per l’Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida. Més enllà del reconeixement que sempre suposa un premi d’aquestes característiques, en aquest cas en concret cal sumar-hi el fet que ens trobem davant d’una obra que ha guanyat un premi de narrativa i que no es tracta d’una novel·la sinó d’un còmic. Així, en aquest cas, cal felicitar els autors per un doble motiu: pel premi i pel fet d’haver-lo guanyat amb un còmic, dignificant, d’aquesta manera, aquest art, tantes vegades menyspreat i qualificat de producte de menor qualitat davant, per exemple, de la novel·la.

Perfectament estructurat en onze capítols, El Nord ens transporta al carrer de Lleida que du aquest mateix nom i que s’ha convertit, irònicament, en la cruïlla entre els habitants de la capital lleidatana i els nouvinguts que arriben del sud d’Àfrica cercant, precisament, el nord europeu. Bona part del protagonisme de la història se l’enduu en Ludovic, un estudiós de la vida i l’obra d’Andrés Laguna, un autor del segle XVI que va viure uns època convulsa de canvis socials i polítics sota l’aixopluc de diferents religions. Els paral·lelismes entre l’època de Laguna i el present de Ludovic seran més que evidents. Una de les virtuts de la història narrada és precisament l’engranatge presentat entre els diferents personatges i les seves vides, barrejant passat i present i els continents implicats en els diferents conflictes. En aquest sentit, la lectura ens porta a endinsar-nos en el conflicte, arrossegat durant segles, del xoc entre diferents cultures. Els detalls de la història se centren en Ludovic i també en Nawal, una dona que pertany a aquesta onada de nouvinguts instal·lats al carrer del Nord i que han de refer la seva vida en un nou continent i una nova cultura. Però, més enllà d’aquests detalls concrets, la veu de la història la pren el conflicte entre les dues religions (i cultures), en un recorregut vital que arriba fins als nostres dies.

Diferents esdeveniments històrics d’aquests darrers anys formen el context en el qual es mouen els personatges. El detall d’un episodi concret succeït en un moment determinat s’enllaça amb un altre posterior en el temps, però no és fins al final de la història que el lector pot traçar aquesta línia que uneix totes les seqüències. En aquest sentit, cal destacar el treball de fons realitzat pels autors per dotar de coherència aquesta estructura així com la sensibilitat davant d’un tema (malauradament) polèmic.

El Nord ens transporta pels camins de la història fins als nostres dies amb un tema tan important avui dia com polèmic i obre al lector diferents vies tot mostrant que no tot és blanc o negre i que les coses no són, sovint, com semblen. Una lectura, sens dubte, gratificant i que demana la participació del lector.

1 comentari:

  1. Un còmic en català que guanya un premi literari. Increïble!!!
    Això són senyals de normalitat ,pel còmic i pel català.

    ResponElimina