07 de maig 2009

Cinturó Negre (Yawara!) #1

Cinturó Negre (Yawara!) #1
Naoki Urasawa
Glénat.cat
224 pàg, B/N
7,00€

Per començar diré que mai no vaig arribar a veure la sèrie de TV de Cinturó Negre, la qual no trobe que fos tan famosa com per canviar-li el nom al manga. I menys tenint en compte que l'original Yawara serveix després per fer jocs de paraules, cosa que no passa amb Ginger (a qui se li va acudir aquest?!). Potser amb una etiqueta hagués estat prou per aprofitar sinergies però bé, deixem-ho estar. Si he llegit aquest manga ha estat pel seu autor Naoki Urasawa, responsable de sèries tan mítiques com Monster o 20th Century Boys. Ara bé, aquest Cinturó Negre no té res a veure. Per començar, deixeu-me que repasse la definició de manga seinen, doncs em sembla que alguna cosa no encaixa. Voleu dir que açò no és simplement shonen? Jo el que he trobat és una sèrie prou divertida amb un enfocament i un tipus d'humor certament juvenil.

Tot i que encara no és aquell Urasawa genial que veuríem més endavant, trobem traces del seu estil i la seva factura més que notable. En especial m'agrada molt la seva narració gràfica neta i perfectament cronometrada, capaç d'explicar l'acció a tots els nivells. Quant al guió, la lectura resulta bastant agradable i aconsegueix fer-nos passar una bona estona amb quatre arguments ben plantejats i certa dosi d'originalitat. Tal i com manen els cànons del gènere (estic pensant en la mestra Rumiko Takahashi) els personatges es fan quotidians i són capaços de donar corda a la comèdia per ells mateixos. Evidentment, el pes de la història el porten la carismàtica protagonista i el cabut del seu avi però, la resta tampoc es queden curts. Com de costum, haurem de veure com evoluciona als següents lliuraments, doncs sospite que encara queda molt per desenvolupar.

En tot cas, Cinturó Negre és una lectura fresca que ens farà passar una bona estona i un manga fet amb molt d'ofici. No diré que és una lectura imprescindible (ni ho pretén) però sí ben recomanable. I francament, si heu de triar una sèrie d'aquesta mena per seguir, fora d'agrair tenir en compte el fet que Glénat la publique en una bona edició en català, no us sembla?

Marc Pastor i Sanz

Cinturó Negre al wiki
Naoki Urasawa al wiki

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada