22 de febrer 2008

Barcelona a trenc d'alba

Barcelona a trenc d'alba
Alfonso Font i Juan Antonio de Blas
Ediciones Glénat

Col·lecció Lavínia

48 pàgines, tapa dura, color
12 €


Quatre cadàvers apareguts en el port no era un fet especialment destacable en una època convulsa repleta d’enfrontaments entre grups anarquistes i els pistolers de la patronal. Però en aquesta ocasió el periodista Pere Marsé (abans Juan/Joan Camblor, antic company d’armes de Pancho Villa) estirarà el fil del que semblava un altercat més per trobar-se amb una intrincada trama tant criminal com política, en la qual participen personatges com Buenaventura Durruti, Antonio Escobar o Lluís Companys.

Barcelona a trenc d'alba és un còmic que destil·la novel·la negra pels quatre cantons. I a més és gènere negre propi, ambientat a la Barcelona pre-Guerra Civil, un dels moments històrics més efervescents de la ciutat, en plena crisi del pistolerisme, just abans del cop d'estat de Primo de Rivera. Europa acabava de sortir de la Primera Guerra Mundial i ja s'estava preparant el terreny per la següent. En aquesta Barcelona convivien personatges cabdals per a la història del país com Durruti o Companys, i en aquesta Barcelona els teus ideals et podien portar directe a la fosa amb un tret al cap.

En aquesta atmosfera inquietant ens introdueixen Alfonso Font i Juan Antonio de Blas de la mà de Glénat dins la Col·lecció Lavínia. La història d'intriga en què es veu implicat el periodista Pere Marsé està escrita correctament per de Blas, però és la narrativa i el dibuix d'Alfonso Font el que la fa realment atractiva. En Font és un geni, i juntament amb en Bernet, és un dels mestres de la narració gràfica a Catalunya, sense competidors al gènere negre, i amb pocs competidors en d'altres gèneres. Val molt la pena.

Javier del Campo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada