12 de desembre 2024

Novetat de desembre d'Amaníaco: "Julio Ribera. Memòries des de l'exili", amb presentació

Com a novetat de desembre, Amaníaco treu Julio Ribera. Memòries des de l'exili de Julio Ribera, el qual aquest divendres 13 de desembre a les 18:30 h es presentarà a la llibreria Jaimes de Barcelona (carrer de València, 318). 

 

A la venda a partir de la setmana vinent!


Rústic cosit amb solapes - 180 pàgines - 21 x 29 mm - Color
ISBN: 978-84-127724-9-4
36 €

Julio Ribera, nascut a Barcelona l’any 1927, va ser un dibuixant, i també músic, que va exiliar-se l’any 1954 a França on va triomfar com a autor de còmics.

En els seus començaments abans de fer-se autor de còmics, va ser també músic de jazz tocant al quartet Be Boop.

L’any 1954, fart de la dictadura de Franco, va exiliar-se juntament amb la seva dona a França, a París, on va començar a col·laborar en revistes juvenils com Zorro o Bayard. Més endavant va entrar al diari France Soir i, l’any 1965, a la revista Pilote que acabava de muntar el guionista Goscinny. Allà va ser on crea la sèrie Dracurella.

Però no és fins al 1974 quan, juntament amb el guionista Christian Godard, crea la seva sèrie més coneguda: El vagabund dels llimbs.

L’any 2004 comença a dibuixar el que serà la seva última obra, una sèrie autobiogràfica de tres àlbums que ara publiquem recopilats en aquesta edició completament inèdita al nostre país, i que a França va publicar l’editorial Bamboo.

El primer dels àlbums recull la infantesa de Julio Ribera, com va viure la Guerra Civil i la mort de la seva germana petita Montserrat. El segon ens parla de la seva adolescència en temps de la dictadura, de com la seva afició al jazz el porta a tocar la bateria juntament amb en Tete Montoliu i els seus principis com a dibuixant a Barcelona fins que, el mateix dia del seu casament, marxa a l’exili a França buscant la llibertat que aquí no hi havia.

Finalment, l’últim àlbum ens explica com, de mica en mica, es va fer un nom com a autor a França, on va coincidir amb altres dibuixants espanyols, com Manfred Sommer, que havien marxat també d’Espanya buscant un futur millor. També ens parla de la situació dels autors a França i la lluita pel reconeixement dels seus drets laborals.

Tot això ho podreu llegir en aquest llibre que, per desig del mateix autor, va voler que aquesta obra plena d’anècdotes i que repassa la seva trajectòria, es publiqués aquí en català


 Font: Amaníaco

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada