08 de novembre 2024

La cuirassa

 Títol: La cuirassa
Autora: Laura Reixach
Col·lecció: Llamps i tintes! núm. 3
Publicat per: Diputació de Girona, setembre de 2024
Format:
Rústic amb solapes - 20 x 30 cm - 87 pàg. - B/N i color
Preu:
14 €

 
 

 



 

 
 
El maig de 2021, la Diputació de Girona va anunciar que portaria a terme un concurs anual de novel·la gràfica en català, amb el nom de Llamps i tintes!, sent també el nom de la col·lecció, en el qual es valoraria que en els projectes, els personatges, escenaris o episodis de la història, real o imaginària tinguessin relació amb les comarques gironines, o que s'adaptessin al còmic obres d'escriptors o escriptores gironins.

Així, l'octubre de 2022, es va publicar El Bròfec, d'Adrià Pujol i Laia Baldevey, com a títol inaugural. El desembre de l'any següent es va publicar Somnis entre la boira de Lluís Recasens i Àngel Marí, primera obra guanyador del concurs. I així arribem aquest passat setembre de 2024, en què es va posar a la venda el tercer títol de la col·lecció, sent l'obra guanyadora La cuirassa de Laura Reixach.

Segurament un dels sobrenoms més coneguts de la literatura catalana és el de Víctor Català. Darrere hi ha l'escriptora Caterina Albert (L'Escala, 1869 - 1966). Per algú que va viure en uns temps on una dona es dediqués a la literatura no era gaire ben vist, la utilització d'un sobrenom era una cuirassa per protegir-se i així poder-s'hi dedicar.

Així La cuirassa ens presentarà aquells moments més rellevants de la vida de la Caterina Albert, començant pels Jocs Florals d'Olot de 1898, s'hi va presentar un monòleg cru que va agradar al jurat, però a pesar del seu contingut, que no s'esperaven era darrere hi havia una dona, la Caterina Albert. El rebombori que es va esdevenir, va comportar lloc que la Caterina cerqués un sobrenom masculí, i així va néixer, en Víctor Català. 

A partir d'aquí un desconegudíssim Víctor Català va irrompre en escena captivant amb la seva obra a moltíssima gent, entre ells en Joan Maragall. Així i tot, hi va haver les seves discrepàncies, ja que les obres de Víctor Català eren força fosques.

A pesar de tot, aquest desconegut autor va rebre el reconeixement del públic, i amb el temps va comportar que apareguessin rumors, que darrere d'aquell nom hi havia una dona, la Caterina Albert. I finalment va arribar aquell dia que es va treure la cuirassa i es va mostrar davant del gran públic tal com era.

Això és un petit tast de què ens mostra aquest còmic sobre aquesta escriptora pionera de la nostra literatura, que en aquells temps es va haver d'amagar darrer un nom masculí. Justament la presència masculina hi serà molt present, com el mencionat Joan Maragall. Principalment, serà des d'una perspectiva de personatges masculins que seguirem els moments més rellevants de la Caterina Albert. En certa manera, això també és un reflex d'aquella època, un món vist des d'ulls homes, relegant la figura femenina en un apartat pla.

Així, el fet d'aparèixer diferents personatges reals, que d'una manera o altra van interactuar amb la Caterina Albert/Víctor Català, al final de llibre hi tenim un índex de personatges per identificar a tots aquells que apareixen durant la història.

I per acabar i retornant al concurs anual,  aquest passat juliol de 2024, es va fer públic el guanyador del tercer concurs: Foc creuat, una obra d'en Marc Vicens, que és un encreuament d'històries, un collage de sis capítols amb diàlegs i reflexions a entorn de l'ésser humà, les seves relacions i els seus neguits. Se n'espera la publicació, d'aquí a un any, a finals de 2025.


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada