23 d’octubre 2024

Mecanoscrit del segon origen

Títol: Mecanoscrit del segon origen
Autors: Martín Pardo, adaptant la novel·la original de Manuel de Pedrolo
Publicat per: Edicions 62, setembre de 2024
Format: Cartoné - 18,3 x 25,5 cm -  112 pàgines -  Color
Preu: 20,90 €











Mecanoscrit del segon origen
, de Manuel de Pedrolo, publicat per Edicions 62 el 1974, és un dels llibres que he llegit més vegades. És segurament, la novel·la distòpica de ciència-ficció en llengua catalana per excel·lència, reeditada múltiples vegades, i que ha arribat a diverses generacions de lectors.

No recordo quan el vaig llegir per primer cop, però sí l'edició amb la qual m'hi vaig endinsar, i que encara tinc. Una edició especial publicada per a la Caixa, l'abril de 1986.


Així som molts el que hem seguit les aventures de l'Alba i en Dídac, de 14 i 9 anys, respectivament, a l'inici de la història. Viuen en un poble català anomenat Benaura. Tot comença, quan la noia tornant de l'hort havent collit figues, veu que uns altres nois ataquen i llencen a en Dídac al toll de la resclosa. El motiu és que aquest nen és negre de pell. Llavors apareixen uns platets voladors al cel, però l'Alba preocupada per en Dídac, volent salvar-lo es llança al toll, i llavors succeeix un fet que ho canviarà tot. Quan surten de l'aigua, havent pogut salvar el nen, tots dos s'adonaran ben aviat que tot ha quedat destruït, el seu poble inclòs, i que segurament són dels pocs supervivents de la humanitat. Havent estat a l'aigua quan hi ha hagut la destrucció els ha salvat de la mort. 

A partir d'aquí comença llarga aventura on s'hauran d'espavilar tots sols per sobreviure en aquest nou món ara destruït, i fer front a tota mena de dificultats que s'aniran trobant al llarg del seu camí i amb les quals maduraran ràpidament. Només es tindran l'un a l'altre en l'exploració d'aquest món, i així crear-se un futur, tant per a ells i per a la humanitat.

És una obra doncs que ha llegat diferents missatges com la conservació de la cultura i el coneixement, la sexualitat, o el racisme, tal com veiem al principi de l'obra.

Una obra que ha traspassat generacions, ha donat a peu que també s'hagi adaptat en diferents formats. La primera adaptació fou la sèrie televisiva de 1985 produïda i emesa per TV3, que en vaig descobrir l'existència el 2011. I quatre anys més tard, el 2015, es va estrenar la seva adaptació al cinema, amb Bigas Luna al capdavant, que malauradament va morir el 2013, substituint-lo en Carles Porta en la direcció.

Així com altres novel·les, també es va adaptar al còmic. Fou l’any 1984, quan es va publicar en dos volums, dins la col·lecció Tires de Còmic, de l’editorial l'Atzar. El guió era de Josep Maria Guerra i Cabra, i els dibuixos, d’Isidre Monés. Ara, amb motiu del 50è aniversari de l'obra original, n'ha arribat una nova adaptació.

Aquesta nova adaptació ha anat a càrrec de Martín Pardo, qui aquest any ja l'hem pogut gaudir en català amb Barcelona. Ànima negra, junt amb altres autors (Norma Editorial, abril de 2024) i publicat aquest passat setembre per Edicions 62, com la novel·la original.

Com tota adaptació, normalment limitades pel nombre de pàgines, ens mostra aquelles escenes que s'han considerat rellevants de l'obra original, molt sovint amb lleugeres modificacions, però intentant mantenir el màxim l'essència original. Havent fet una comparació ràpida entre la novel·la i el còmic, durant la lectura d'aquest, puc donar fe, que Martín Pardo així ho ha fet, fins i tot sent fidel lletra a lletra, als diàlegs i textos que apareixen a la seva versió. 

No en va, també s'ha permès alguna llicència personal, que segurament hauria passat desapercebut si aquesta "alguna" no compartíssim, en Martín i jo. A la novel·la, Manuel de Pedrolo va decidir que el primer vehicle que l'Alba i en Dídac intentarien utilitzar seria un Chevrolet. Martín Pardo ha canviat aquest cotxe per un Renault 6. Havent estat aquest cotxe, l'R6, el meu primer cotxe, sent una herència familiar i, per tant, era inevitable que no em cridés l'atenció, i més veient que l'original era un altra mena de cotxe. Així, em vaig poder posar en contacte amb en Martín Pardo, explicant-me que també hi ha motius familiars en el seu cas. I l'R6 està dibuixant amb tot detall, tal com s'aprecia a la següent imatge, però millor tenir el còmic a les mans, per apreciar-ho millor. En canvi, els fans dels Chevrolets no estaran tan contents com un servidor.

Mecanoscrit del segon origen, pàgina 22
Martín Pardo, adaptant l'obra de Manuel de Pedrolo
Edicions 62, setembre de 2024  

Tal com la novel·la original, el còmic també està dividit en els coneguts Quaderns, titulats amb experiències o sentiments, que es trobaran els dos protagonistes en cada un d'aquests. I per acabar tenim íntegre l'epíleg És l'Alba la mare de la humanitat actual?, amb el qual es conclou Mecanoscrit del segon origen.

Així cinquanta anys després, Mecanoscrit del segon origen ha tornat a renéixer en un nou format, el còmic, en el qual tornarem a viure-hi la bonica relació entre l'Alba i en Dídac, arribant als lectors de sempre, però també a nous lectors.


Marc "Llop Segarrenc" 

Agraïment a Jordi Manzanares, per mostra-nos que ja hi havia hagut una adaptació a còmic el 1984.

3 comentaris:

  1. Ja hi havia una adaptació prèvia al còmic de la novel·la de Pedrolo. Es va publicar, en dos volums, l’any 1984, dins la col·lecció Tires de Còmic, de l’editorial l’Atzar. El guió era de Josep Maria Guerra i Cabra, i els dibuixos, d’Isidre Monés. Jordi Riera Pujal va catalogar aquesta col·lecció a la pàgina 129 del seu llibre El còmic en català. A Tebeosfera està referenciat aquí: https://www.tebeosfera.com/numeros/tires_de_comic_1982_l_atzar_3.html (primer volum) i aquí: https://www.tebeosfera.com/numeros/tires_de_comic_1982_l_atzar_4.html (segon volum).

    ResponElimina
    Respostes
    1. Vaig consultar el llibre del Jordi Pujal, però vaig cercar per la lletra M, i clar, no hi sortia pas. I amb Tebeosfera, no hi vaig pensar.

      Ja ho he corregit!!!

      Moltíssimes gràcies, Jordi!!!

      Elimina