08 de març 2024

Gràcies i adéu, Akira Toriyama!

Aquest matí ens hem llevat amb la notícia de la malaurada mort del mangaka Akira Toriyama a 68 anys, l'autor de Dr. Slump i Bola de drac. Segons el comunicat oficial, va tenir lloc el passat primer de març, fa una setmana, per culpa d'un hematoma subdural agut.






La seva primera gran obra fou Dr. Slump, que la vam conèixer en català per la seva versió animada que es va estrenar el gener de 1987 a TV3. Però la seva versió original, el manga i en català, es va fer esperar molt. Publicada originalment a la revista Weekly Shônen Jump de Shueisha, del número de gener de 1980 al número d'agost de 1984, la seva edició en català ens va arribar finalment al llarg del 2022, entre març i novembre a mans de Planeta Cómic, en l'anomenada Edició Definitiva (Kanzenban) de 15 volums.




Però l'obra que sense mena de dubte, el va catapultar al llarg del planeta fou Dragon Ball, o Bola de drac, tal com la coneixem en català. La seva versió animada en català es va estrenar el febrer de 1990 també a TV3, i el mang no va tardar tant a arribar-nos en català. Fou dos anys després, el 1992 quan es va començar a publicar amb les Sèries Blanca i Vermella.



La seva publicació original es va tenir lloc entre 1984 i 1995 a la revista Weekly Shônen Jump de Shueisha. Recopilant-se originalment en 42 volums, també s'ha publicat en l'Edició Definitiva (kanzenban) de 34 volums, i en una edició a tot color de 32 volums, dividia per etapes, aquestes dues últimes edicions també en català per part de Planeta Cómic.



I a més avui en dia, el seu univers encara continua ben viu a través de Bola de drac Super, el qual el seu manga dibuixat per en Toyotaro, i encara en publicació, també el tenim en català, sent el 20è volum, el darrer publicat.


I a més a més tenim altres mangues derivats, com Jaco The Galactic Patrolman, creat per ell mateix, i d'altres per altres autors, com Bola de drac SD i Super Dragon Ball Heroes, a part de les seves sèries d'animació i  films, moltes d'ells també en català, videojocs i marxandatge divers.



I a part d'aquestes dues obres, també cal mencionar les seves obres curtes de volum únic Cowa, Kajika, Sandland i Nekomajin, i els dos volums d'històries curtes Mankan Zenseki, que no les tenim en la nostra llengua.

Si una cosa tenim ben clara, és el que el seu llegat perviurà per sempre.

Moltíssimes gràcies per tot, Toriyama-sensei!!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada