15 de juny 2023

Anunciats els guardonats dels Premis Atrapallibres i Protagonista Jove 2023, entre els quals hi ha còmic

Els estels de Jacques Goldstyn (categoria 9 anys, àlbum il·lustrat/còmic, Joventut), Les bruixes de Brooklyn de Sophie Escabasse (categoria 10 anys, còmic, Edebé) i L’Amy i la biblioteca secreta d’Alan Gratz (categoria 11 anys) són les obres guanyadores del 18è Premi Atrapallibres.


L’assassina de Venècia, de Pol Castellanos (categoria 12-14 anys) i Els incendiaris de David Cirici (categoria 14-16 anys) són les obres guanyadores del 27è Premi Protagonista Jove. (vegeu el Dossier de Premsa per a més informació de les obres)

Aquest és el veredicte dels 11.000 infants i joves que enguany han participat en aquest certamen únic dels Països Catalans, que té per objectiu promoure la lectura en llengua catalana i fomentar la formació literària d’infants i joves entre 9 i 16 anys, tot convidant-los a ser el jurat que avalua les obres que opten als premis.

Uns premis que són impulsats per l’IBBYcat – Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, una entitat amb 41 anys de trajectòria que vetlla per preservar el dret fonamental de tots els infants i joves a ser lectors i per cultivar una literatura infantil i juvenil catalana, i en català, de la més alta qualitat.

Els participants han hagut de triar entre 3 propostes literàries de la seva categoria (obres publicades l’any anterior), escollides prèviament per una comissió d’especialistes en LIJ (Literatura Infantil i Juvenil). A la gala d’entrega de Premis celebrada avui, els nens i nenes, nois i noies participants, per fi, han pogut descobrir quines han estat les obres guanyadores de cada categoria, després de tot un curs treballant l’anàlisi crític d’aquestes i fent pràctica de conversa literària, dins el marc del programa de foment lector que promouen els Premis.

A l’acte hi han assistit representants de la Generalitat de Catalunya, de les conselleries de Cultura i Educació, del Pla Nacional del Llibre i la Lectura i de les principals institucions catalanes, així com els autors, editors, traductors… i els principals protagonistes dels Premis: 700 nens i nenes d’arreu del país.

La nova edició dels Premis s’ha presentat de la mà de l’SX3

A més de descobrir els guanyadors de l’edició actual, la gran gala dels Premis ha servit també per donar el tret de sortida a la nova edició 2024. La nova veu de foment de la lectura i prescripció literària de l’SX3 (el nou Súper 3), que ha nascut oficialment a la mateixa gala, ha estat l’encarregada d’anunciar les obres finalistes i d’inaugurar la pròxima edició.

Una veu que respon a la voluntat de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) de fomentar la vocació lectora entre els més petits i joves, i les seves famílies, i acompanyar certàmens com els Premis Atrapallibres i Protagonista Jove.

Es tracta de la Maryam (Maryam.and.books), una prescriptora de llibres molt coneguda entre els joves a les xarxes (+ 1,8 M de seguidors a Tik Tok i + 20 K a Instagram), que a partir del 14 de juny serà la nova veu per al foment de la lectura i prescripció literària de l’SX3.

A més a més, ella ha presentat les obres finalistes de l'edició de 2024, en les quals també hi ha còmic.

En la categoria de 10 anys, hi trobem: Fora de lloc, de Lucy Knisley, amb traducció de Maria Bertran, publicat per Barcanova, el setembre de 2022.


En la categoria d'11 anys,  hi trobem: Filstrup, de Jaume Copons i Òscar Julve, publicat per Animallibres (Col·lecció Zebra núm. 7) i Bromera (Col·lecció La Tira núm. 6), el setembre de 2022.


Podeu accedir a la Dossier de Premsa aquí.


Font: Ibbycat Twitter i Web

Informació aportada per Jaume Tugores


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada