10 de maig 2023

Haikyû!! vol. 1

Títol: Haikyû!! vol. 1
Títol original: Haikyuu!! (ハイキュー!!)
Autor: Haruichi Furudate
Traducció per: Sandra Nogués
Publicat per: Planeta Cómic, abril de 2023
Format: Rústica amb solapes - 11,1 x 17,7 cm - 192 pàgines -  B/N
Preu: 7,95 €

 


Anunciat al passat 28 Manga Barcelona de 2022, Planeta Cómic  ha començat a publicar aquest abril Haikyû!! amb el seu primer volum, anime del qual fou una de les estrenes del nou SX3 i del qual vam poder gaudir les seves quatre temporades en català, que és tot el que hi ha animat del manga, però no l'abasta tot.

El seu anunci va ser tota una sorpresa, que va anar acompanyat del de Ranma 1/2, aquest molt més antic i que des de fa unes setmanes el SX3 està reemetent, i també sense cap mena de dubte acompanyat per un manga molt esperat, el de One Piece, publicant-se en una edició de 3 volums en 2, i que aviat també el seu anime es reemetrà al SX3, veure'm si amb el temps, acaben arribant nous episodis.

D'aquests tres títols, començo per Haikyû!!. Pròximament, faré la ressenya de One Piece, també novetat d'abril, i esperem per a després de l'estiu, el primer volum de Ranma 1/2

Haikyû!!, de Haruichi Furudate, es va publicar a la revista Weekly Shônen Jump de Shueisha, del febrer del 2012 fins al juliol de 2020, per tant, sent una sèrie tancada comptant amb un total de 45 volums.

En Shôyô Hinata quan era petit al televisor, un jugador de voleibol de baixa estatura, que anomenàvem el Petit Gegant, i el fet que fos baixet, però que destaques en aquell Campionat Nacional d'Instituts va donar lloc que en Shôyô s'interessés per aquest esport. A secundaria, però només va poder jugar un petit oficial, quan feia tercer, amb un equip, el de l'institut Yukigaoka, agafat amb pinces. Allà va destacar pels seus salts, però malgrat tot va ser eliminat per l'equip de l'institut Kitagawa Daiichi, amb en Tobio Kageyama, com jugador a destacar i excel·lent col·locador, però que va rebre el malnom de "rei de la pista" a causa del seu comportament.

Ara sent estudiant de primer de Batxillerat, ha entrat a l'institut Karasuno, justament on al seu dia va jugar el "Petit Gegant", i així poder vèncer en Tobio Kageyama quan se'l torni a trobar. Però ves per on, se'l troba més aviat del que s'esperava, i és que en Tobio també és estudiant del Karasuno, i per tant jugador el seu equip de voleibol.

Però els dos, no ho tindran fàcil de ser jugadors del Karasuno, hauran de demostrar als veterans de l'equip, en Daichi Sawamura i en Kôshi Sugawara de tercer i també en Ryûnosuke Tanaka de segon, que de debò són vàlids per jugar amb ells, i ser vàlids vol dir cooperar. S'hauran de veure no com a rivals sinó com a aliats destinats a cooperar, perquè el voleibol no és pas un joc individual sinó d'equip. Però ells dos no seran els dos únics de primer que volen jugar al Karasuno, en Kei Tsukishima i en Tadashi Daiba, també, i el primer té un caràcter que farà saltar guspires a en Shôyô i en Hinata. Les diverses rivalitats s'hauran de superar, per tornar a forjar un equip competent, com aquell Karasuno del passat on va jugar el "Petit Gegant", i és que ara l'equip se'l coneix com a "rivals enfonsats" o "corbs sense ales". És l'hora de capgirar la situació i que els altres equips se'l tornin a prendre seriosament. Ho aconseguirà el nou equip que ara tot just ha començat a fer les primeres passes?

Si hem seguit la sèrie pel SX3, veurem que la parella Hinata-Kageyama despertarà passions tan dins de l'equip com en els rivals. I no només ells destacaran també ho faran tots els altres jugadors, els que ja s'han presentat i he mencionat com aquells que ho faran els pròxims volums. I no ens podem oblidar dels diferents equips rivals, tots ells amb les seves pròpies característiques i amb els seus jugadors estrella.

De mangues/animes esportius, els anomenats spokon, no n'he seguit gaires, però he tocat una mica de tot, futbol amb l'anime de Captain Tsubasa, aquest en castellà, bàsquet amb l'anime d'Slam Dunk i judo amb Cinturó Negre (Yawara!), primer amb l'anime i després amb el manga, aquestes dues sèries en català. Ara amb Haikyû!!, primer amb la seva emissió al SX3, i ara recuperant-lo amb el seu manga, m'he endinsat amb el voleibol, que de tant en tant, havia jugat a l'institut durant les classes d'educació física, i d'això ja fa any i panys, per tant, sent un total desconeixedor d'aquest esport.

I sí, l'anime em va enganxar totalment, per ser tot ell carismàtic, i alhora ben real. Quan es guanya, hi ha alegria, però quan es perd, es plora, s'està decaigut, i se n'aprèn dels errors, per millorar, i per guanyar. Es mostra molt bé doncs les dues cares d'aquesta moneda, guanyar i perdre. I també és una obra àgil. Que s'hagi de guanyar per 25 punts no vol dir que els hàgim de veure tots, si no es faria etern, i més quan com a mínim es juguen dos sets per partit. Se sap anar al gra mostrant el que és interessant.

L'edició en català segueix les característiques dels nous mangues estrenats l'any passat, Dr. Slump i My Hero Academia, sent rústica amb solapes i amb la franja blava indicant "edició en català". L'absència de sobrecobertes no vol dir que sigui més barata que l'edició en castellà, tot al contrari, valen el mateix. I és que Planeta, són molt tossuts, no ho dic jo, s'ho van dir ells mateixos, i així de moment ho mantindran.

L'eliminació de les sobrecobertes, implica que aquelles il·lustracions o detalls de la coberta i contracoberta es perdin, ja que tampoc s'inclouen com a extres al final del volum. Una cosa es podria solucionar fàcilment i tenir-ho més complet, però que malauradament no ha estat així. En aquest cas concret, pel que he vist, hi surten en petit les siluetes dels personatges, tampoc no és molt dramàtic, però no són maneres de tractar les nostres edicions, quan veus que altres editorials, i algunes d'elles més petites, ho fan molt millor. 

Sobre la traducció del manga no en puc dir gran cosa, ara per ara no hi ha res a destacar negativament. Simplement, hi ha els conceptes "escola mitjana" i "escola superior" que grinyolen força, també presents a l'anime en català, i pel que tinc entès ja utilitzats en les corresponents versions en castellà. Tot i això, hauria estat més natural tant en català com en castellà, l'ús d'"institut de secundaria" i "institut de batxillerat". Però bé, molt o poc t'hi acabes acostumant. M'agradaria afegir d'on ve el títol del manga. En katakana s'escriu ハイキュー!!,  que en aquest sil·labari és tal com es pronuncien els  kanji 排球 que literalment volen dir "voleibol".  Una manera de dir el nom de l'esport, però sense escriure'l tal qual.

La seva periodicitat de moment serà mensual, veurem si més endavant, quan l'edició en català de My Hero Academia, atrapi l'edició en castellà, amb Haikyû!! la fan bimensual, i així les dues edicions també acabin sent simultànies. Amb tres volums més ja programats fins al juliol, aquest 24 de maig, ens arriba el seu volum 2.


Dit tot això, amb Haikyû!! podem gaudir d'un nou èxit en català de la Weekly Shônen Jump de Shûeisha. I així tot llegint-lo, també recuperar aquelles sensacions de quan en veia l'anime fa pocs mesos pel SX3. Amb ganes de veure el magnífic duet Hinata-Kageyama ara en paper.


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada