07 de maig 2023

Borriana completa la seua història en còmic fins als temps de la transició

Pedro Cifuentes i Vicent Perarnau publiquen la història de la ciutat des de 1850 a l'arribada de la democràcia



La història de Borriana ja es pot gaudir i conèixer en format còmic amb la publicació del segon volum de les historietes que recorren la vida en aquest municipi des dels primers pobladors.

Aprofitant la Fira del Llibre s'ha donat a conèixer la segona part de ‘Història de Borriana en còmic’, nascut de la tinta de Pedro Cifuentes i Vicent Perarnau.

Cifuentes ha sigut l'encarregat de plasmar gràficament la història en el paper, des de 1850 fins a la transició a la democràcia a la fi dels 70 mentre que Perarnau ha seleccionat els fets més rellevants que ha anat rescatant de l'arxiu.

“El volum anterior va acabar en 1837 amb la destrucció de l'arxiu històric durant les Guerres Carlistes, es va perdre gran part de la història de la ciutat”, recorda Cifuentes, que explica que aquest segon tom recorre “menys anys d'història però molts més fets”.

“Hem hagut de fer un treball de síntesi”, assenyala el dibuixant i professor d'història, que afirma que, això sí, ha ajudat “la narrativa del còmic, que és molt àgil”.

Una qüestió que comparteix Perarnau, qui considera que “en tenir més fonts per a aquest període s'ha de sintetitzar per a triar el que entra i el que queda fora”. “Es podria fer un còmic de cada dècada”, fa broma l'historiador.

A més, “mentre que en primer volum tracta de recrear espais ja perduts, com les muralles o la vila romana de Sant Gregori, en aquest tom ens basem més en les fotografies”, explica Perarnau.

Acostar la història als més joves

Per a Cifuentes un dels punts positius d'aquest projecte és el de “experimentar en format còmic per a acostar als xavals joves la històries i democratitzar l'aprenentatge de la història”.

Per a això, aquest tàndem d'historiadors ha conformat “un matrimoni de fet”: Mentre un treballava en l'arxiu documentant-se i triant els capítols més interessants per al llibre el seu company s'encarregava d'encaixar-lo en les pàgines del còmic de manera atractiva.

“Comencem a treballar amb una maqueta amb les 48 pàgines del llibre”, explica Perarnau, que recorda que “en el primer tom va ser més fàcil seleccionar els fets ressenyables, però en aquest és a l'inrevés: teníem molts fets i poc espai”. Com explica l'historiador, és d'aquesta primera maqueta de la qual sorgeix el guió que tracta d'encaixar-se a les pàgines i d'aquest els textos que componen les vinyetes.

“Aquest segon volum parteix del desenvolupament taronger fins al modernisme, passant pel hiat de la Guerra Civil, la destrucció de la ciutat i els presos en La Mercè”, explica Cifuentes, que indica que també és una història d'esperança, amb capítols com la reconstrucció del campanar després del conflicte bèl·lic.

Aquesta particular història acaba amb la transició i l'arribada de la democràcia. “Hem decidit acabar en aquest punt perquè per als temps posteriors falta guanyar distància per a tenir més perspectiva històrica”, expliquen els autors.

Així, aquesta història de Borriana acaba amb un final obert i un mural de 180 centímetres en pàgines dobles en les quals apareixen 300 personalitats del municipi. “Hem volgut representar la història social i col·lectiva del poble i deixem la porta a un tercer volum en el futur”, indica Cifuentes, que considera que “no podria tenir un honor més gran que veure a un alumne meu continuant aquesta història d'ací a uns anys”.

Una història, la de Borriana, que segueix en l'imaginari col·lectiu dels seus veïns, des de la seua solidesa medieval a la seua esplendor tarongera i que ara es plasma en aquest còmic de dos toms. Una manera de submergir-se en els fets que ens van precedir i on conèixer anècdotes, detalls i esdeveniments que potser desconeixíem.

Els autors del còmic

Pedro Cifuentes és professor de Ciències Socials en l'IES Jaume I de Borriana. A més, és dibuixant i guionista de còmics i pioner a portar els mètodes de la història gràfica a les aules. Per la seua trajectòria ha rebut el Premi Nacional d'Educació per al Desenvolupament, el premi al Professor Destacat i el de Materials Didàctics de la Generalitat Valenciana, i el premi Cope Castelló d'Educació. Actualment, té obra publicada en les editorials Desperta Ferro i Penguin Random House.

Per part seua, Vicente Javier Perarnau és Llicenciat i Diplomat d'estudis avançats en Història de l'Art. Ha format part de l'equip del Museu Arqueològic de Borriana com a conservador i col·laborant en articles i comunicacions. Ha publicat diversos articles sobre temes històrics i artístics locals, tant en l'àmbit acadèmic com divulgatiu. Va ser comissari dels actes i de l'exposició en commemoració del setanta-cinc aniversari de la reconstrucció del campanar de Borriana.


Font: El periòdic

Informació aportada per Jaume Tugores

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada