El festival GRAF, de còmic independent i autoedició, es va celebrar els dies 4 i 5 de març a Barcelona, amb més de 6.500 visitants a la seva edició més internacional
Un grup d'entusiastes va organitzar la primera edició de GRAF al 2013, amb l'objectiu de plantejar una alternativa als grans salons de còmic. Un punt de trobada que donés espai a la llavors emergent escena independent. Deu anys després, GRAF és un esdeveniment plenament consolidat, que no para de créixer. El cap de setmana passat, els dies 4 i 5 de març, es va celebrar l'edició de commemoració del seu desè aniversari. Més de 6.500 persones, la xifra més elevada de la història del festival, van passar per Fabra i Coats i van gaudir de la zona d’expositors, els tallers, les exposicions i la programació de xerrades i taules rodones. Una programació nodrida i variada, en què es va comptar amb la presència de més de cinquanta artistes. Van visitar l'esdeveniment firmes internacionals com Michael Deforge, Florence Dupré, Emilie Gleason, Caterina Bu, Miguel Vila o Anna Haifisch, i artistes nacionals com Max, Fernando de Felipe, María Medem, Oliver Añón, Mabel Esteban, Genie Espinosa, Miguel Brieva o Albert Monteys.
Més de mig miler de persones van assistir a les taules rodones, ponències i diàlegs a l'Espai Zero de Fabra i Coats, i més de 100 van participar dels tallers per a adults coordinats per La Gossa i impartits per Aroha Travé i Rosa Codina, Marlene Krause, Marta Cartu i Javier Lozano, entre d'altres. L'espai infantil MINIGRAF, coordinat per Nadia Hafid, va tornar a ser un èxit que va comptar amb els talleristes Álvaro Ortiz, Begoña García-Alén, Ivan McGill o Cristian Robles, entre d'altres.
Com a part de la celebració del desè aniversari, dissabte a la nit es va celebrar una festa en col·laboració amb Autsaider Còmics -també amb deu anys d'història- amb ple total, a la sala P.62 del Paral·lel, on els assistents van gaudir del lliurament dels premis Golden Globos del col·lectiu Ilu Station, els més bojos del sector, i la música de Zombie Puyol i Eterna Joventut. A més, el festival va editar un fanzine amb col·laboracions de 17 dibuixants, i es va gaudir d'una exposició commemorativa de tota la trajectòria de GRAF comissariada per Lilliana Marín de Mas, que es van unir a dues mostres més, “Les aventures de Passer P. Malta” , d'Andrés Magán, i “La forja d'un imperi. 10 anys d'Autsaider Còmics”.
En aquesta edició, GRAF, ha continuat col·laborant amb les institucions culturals de la ciutat habituals a cada cita, com l'Escola Elisava o la Biblioteca Ignasi Iglesias – Can Fabra. En aquesta ocasió, s'ha sumat el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, amb motiu de l'exposició “Constel·lació Gràfica”, de manera que es van celebrar diverses activitats tant al CCCB com a GRAF al voltant d'aquesta. A més a més, amb cada entrada de GRAF es va regalar una invitació per visitar la mostra.
A la zona d'expositors, el cor del festival, es va comptar amb 110 propostes, més que mai abans a GRAF. Editorials, col·lectius d'autoedició i artistes es van donar cita en un espai horitzontal que, lluny de ser només un lloc per a la venda, es va convertir, un cop més, en un espai per a l'intercanvi, el diàleg i la connexió entre diferents agents del medi. Els visitants van poder gaudir de més de 70 sessions de firmes i el contacte directe amb desenes d'autors i autores de l'escena independent efervescent.
Després de l'èxit d'aquesta edició del desè aniversari, GRAF vol donar les gràcies al personal de Fabra i Coats, a totes les persones i institucions que han donat suport i participat al festival, als voluntaris i voluntàries, a tots els expositors i convidats i , per descomptat, a totes les persones que han visitat GRAF durant els dos dies. Ja s'està treballant a #GRAFBCN2024.
L'equip de GRAF
Font: GRAF
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada