11 de gener 2023

Mor el ninotaire Toni Batllori

El dia 7 de gener va morir al seu domicili de Teià el ninotaire Toni Batllori. Havia nascut a Barcelona l'any 1951 i era fill del dibuixant Antoni Batlloti i Jofre. En Toni ha estat un dels grans referents de l'humor gràfic català. Era conegut pel seu traç minimalista i pel tarannà crític, lúcid i incisiu en les seves vinyetes. Va col·laborar amb revistes com Patufet, Mata Ratos, Presència, Oriflama, El Triangle, Titanic o El Jueves. També en diaris com Avui, Diario de Barcelona o El Noticiero Universal. Per La Vanguardia va crear la tira humorística Ninots l'any 1995. El dibuixant lluitava amb una malaltia des de feia mesos, però unes hores abans de morir va poder entregar una última tira de Ninots al diari. 

L'any 2003 va crear el Fons Batllori amb el suport de l'Ajuntament de Teià, recollint objectes i dibuixos de la seva família. Toni Batllori va publicar diversos llibres recopilant els seus dibuixos. L'any 2018 va escriure Dibuixa'm una patata. El que he après fent de ninotaire a edicions La Vanguardia. Artista multidisciplinari, va practicar la pintura, l'escultura i el teatre de putxinel·lis. 
 
El país perd una persona entranyable i vehement, un artista i un dels grans cronistes gràfics de les notícies d'actualitat. 

La imatge pertany a una tira publicada a La Vanguardia (2017).
Jordi Riera Pujal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada