09 de gener 2023

Getter Robot vol. 1

Títol: Getter Robot vol. 1
Títol original: Getter Robo (ゲッターロボ)
Autors: Go Nagai (guió) i Ken Ishikawa (dibuix)
Traducció de: Bárbara Pesquer. Revisió per Sandra Nogués
Publicat per: Ooso Comics, novembre de 2022
Format: Rústic amb sobrecoberta - 450 pàgines - 12 x 17 cm - B/N
Preu: 16,50 €







Amb motiu del 40 Comic Barcelona de 2022, Ooso Comics va anunciar dues llicències: el manga de mechas Getter Robot, i la creació de la seva nova línia editorial juvenil dedicada a la ciència i acció: Science Manga, sent el primer títol X-Venture. El cos en crisi - El gran rescat. En un principi estaven planificades les sortides dels seus primers volums, el juny i juliol de 2022, però finalment en el segon cas es va endarrerir un mes, sortint a l'agost, i pel manga clàssic de mechas, ens vam haver d'esperar una mica més, ja que va sortir el passat novembre de 2022, el motiu, la poca qualitat dels materials que va rebre Ooso des del Japó.

Getter Robot és una obra
que compta amb en Go Nagai i en Ken Ishikawa, com a autors. Aquest segon esdevindrà l'únic autor d'altres sèries de la franquícia, ja que el primer es va centrar en altres treballs que llavors tenia. Fou publicada entre l'abril del 1974 i l'agost de 1975 a la revista Weekly Shônen Sunday de Shogakukan.

Tot comença quan una antiga civilització reptiliana de la Terra que es va veure obligada a ocultar-se sota la superfície del planeta a causa de la radiació còsmica que els matava, inicia els passos per retornar a la superfície. Però amb l'absència d'aquesta civilització, els mamífers van diversificar-se, i un d'ells, l'ésser humà ha esdevingut la nova espècie dominant del planeta i, per tant, el principal objectiu dels ressorgits rèptils.

Per sort, hi ha uns científics humans que estan experimentant amb l'energia Getter, per tal d'utilitzar-la en l'exploració espacial, i per això han creat el Getter Robot, però aquest tindrà un nou propòsit i acabarà esdevenint la principal arma per combatre els reptilians.

El Getter Robot és la combinació de tres aeronaus, les getmachines Eagle, Jaguar i Bear. Per això, un dels científics, el Doctor Saotome cercarà sense descans tres persones prou fortes físicament i mentalment per pilotar-les. El primer serà en Ryôma Nagare, un fort, violent i jove artista marcial. El segon serà l'estudiant revolucionari Hayato Jin, i el tercer serà en Musashi Tomoe, un jove expert en judo. No seran escollits des d'un bon principi sinó que aniran apareixent al llarg del volum, a mesura que també tenen lloc diferents combats contra els reptilians de l'Imperi Dinosaure amb l'emperador Gore al capdavant. A més com veurem, el Getter Robot té tres formes diferents, cada una amb les seves habilitats i, per tant, segons el moment caldrà utilitzar una forma o altra. 

Per certs elements ens pot recordar a les sèries Super Sentai, on normalment els herois són individus exemplars, bones persones, a part de ser escollides des d'un bon principi. Però com veurem a Getter Robot és totalment diferent, i especialment en Ryôma i en Hayato d'exemplars no en tenen res, són ben violents. La violència gràfica serà molt rellevant. A part d'això, també fou innovadora al seu dia, en presentar tres màquines que es combinen en un Superrobot, quelcom característic que formarà part també de les sèries Super Sentai.

Com ja ens té acostumats Ooso Comics, l'edició manté les característiques dels altres mangues que han publicat: encolat, onomatopeies en japonès, tot indicant-ne la pronuncia i en petit al costat el seu significat a fora de la vinyeta. A més les cobertes són a tot color i compta amb un epíleg al final d'en Ken Ishikawa. I els qui al seu moment vam comprar el manga mitjançant la pre-venda, el volum anava acompanyat de tres targetes.


Malgrat les revisions que hi puguin haver, sempre s'escapen errors, i un d'aquests que no hauria de succeir perquè és de sentit comú, és apostrofar les "H" japoneses que com sabem són sonores.  En aquest cas el damnificat és nom d'un els personatges, en Hayato, que ens el trobem escrit com a "l'Hayato" perdent la sonoritat. Això ja comença a ser una mica preocupant, ja que el primer volum de Kamen Rider ja ens ho vam trobar amb en Hongô Takeshi. Esperant que en el segon volum de Getter Robot no passi, i s'eviti aquest error en futurs casos.

Aquesta és l'onzena llicència d'Ooso Comics. La dotzena serà Megaman Megamix, del popular personatge de videojoc de Capcom com a protagonista i que esperem de cara el primer trimestre d'enguany.

Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada