14 de novembre 2022

Jordi Carrión & Roberto Massó, i Glàfira Smith, finalistes del Premi ARA de Còmic 2022

El guanyador s'anunciarà el 25 de novembre al Palau Robert, on també es presentarà el recull d'historietes 'Vinyetari 2'


La tercera edició del Premi ARA de Còmic en Català ja té finalistes: Glàfira Smith, per la historieta Els homes són llops, i Jordi Carrión i Roberto Massó, autors de l'obra Big bang. El 25 de novembre s'anunciarà quina d'aquestes dues obres guanya els 10.000 euros del concurs de còmic de no-ficció que organitza l'ARA amb el suport de la secretaria de Política Lingüística de la Generalitat. El jurat del premi està format pel guanyador de l'anterior edició, Luis Pérez Ortiz; la comissària i periodista Mery Cuesta; el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila; la directora de l'ARA, Esther Vera; l'editora de Finestres Montserrat Terrones; el divulgador de còmic Antoni Guiral i el periodista de l'ARA Xavi Serra. L'acte de l'anunci del guanyador, presentat per Antoni Bassas, se celebrarà al Palau Robert i acollirà també la presentació de Vinyetari 2, l'antologia de les millors historietes de l'edició de 2021 del Premi ARA de Còmic.


Roberto Massó, Glàfira Smith i Jorge Carrión, finalistes del Premi ARA de Còmic.
PAULA CABALLERO / MARTA PONS /

A Big bang, Carrión i Massó exploren els orígens del cosmisme rus, un moviment cultural de principis del segle XX format per científics, poetes i revolucionaris que va posar les bases filosòfiques de l'astronàutica i del programa espacial soviètic. Carrión (Tarragona, 1976) és autor de novel·la, assaig i llibre de viatges, però també té una important faceta com a guionista de còmic amb obres de no-ficció com Los vagabundos de la chatarra (Norma, 2015), amb els dibuixos de Sagar, i Warburg & Beach (Salamandra, 2021), amb Javier Olivares. Massó (Càceres, 1987) és un dels referents del còmic experimental espanyol: El ruido secreto (Spiderland, 2017) o Vida rana (Apa Apa, 2020) són alguns dels seus còmics com a autor complet. Carrión i Massó ja havien col·laborat a Sincronías, un còmic experimental de 40 pàgines inclòs a l'últim llibre de Carrión: Todos los museos son novelas de ciencia ficción (Galaxia Gutenberg, 2022).

Glàfira Smith, pseudònim artístic d'Andrea Ferrando (Barcelona, 1973), és l'autora d'Els homes són llops, l'altra obra finalista del Premi ARA de Còmic. La historieta aborda la problemàtica de la violència sexual a través d'un terrorífic viatge en taxi que l'autora va viure a Irlanda, i barreja el testimoni personal amb estadístiques i reflexions més íntimes que volen copsar l'abast del problema. Smith és una autora amb una trajectòria curta i lligada precisament al Premi ARA de Còmic: es va presentar a la primera edició amb la historieta Secrets de mare, que després es va publicar a Vinyetari (Norma, 2021), el recull de les millors historietes de la primera edició del concurs. En la segona edició, Smith va aconseguir amb la historieta Camuflatge una menció especial del jurat “per la seva reflexió, des de l’absoluta naturalitat d’un grafisme experimental i molt personal, sobre el paper de les llengües en les cultures dels pobles i en la integració social dels seus ciutadans”.

El millor còmic de no-ficció en català

Camuflatge és, precisament, una de les vuit obres que recull Vinyetari 2 (Norma, 2022), l'antologia de les millors historietes de no-ficció del segon any del concurs de l'ARA. També hi serà, per descomptat, l'obra guanyadora d'aquella edició, Cuelgamuros, l'esfereïdor exercici de memòria històrica de Luis Pérez Ortiz sobre les precàries condicions de vida dels presoners obligats a construir el monument del Valle de los Caídos. Una altra historieta imprescindible del llibre és L'art de la guerra, del periodista i escriptor John Carlin i el dibuixant Oriol Malet, que reflexiona sobre el paper de la propaganda i la guerra psicològica en conflictes com el del Salvador de mitjans dels 80 o la recent guerra d'Afganistan.

Entre les historietes de Vinyetari 2, que arribarà a les llibreries al desembre, també n'hi ha de molt personals com La disfressa infinita, on Carla Berrocal –autora del cartell de l'últim Comic Barcelona– indaga en la identitat fracturada de la seva tia, a qui van diagnosticar esquizofrènia paranoide d'adolescent. La salut mental també és el tema de Sant Boi, on Ferran Vidal –finalista de la primera edició de Vinyetari amb Força– aixeca acta de l'experiència d'estar ingressat a l'Hospital Psiquiàtric de Sant Boi. La vida i l'univers creatiu de la pintora surrealista Remei Varo i Uranga protagonitzen la historieta homònima que li dedica Andrea Lucio, i a Invasors Sergi Moreso reflexiona en clau d'humor sobre espècies invasores i autòctones al Parc Natural del Delta de l'Ebre. El llibre el tanca Ricardo Villas Sánchez amb Tocar el tambor, que documenta l'assassinat de la vedet transsexual Sònia Rescalvo Zafra al parc de la Ciutadella a mans d'un grup de caps rapats neonazis.

Portada de Luis Pérez Ortiz per a 'Vinyetari 2'. Norma


 

Font: Llegim ARA

Informació aportada per Jaume Tugores

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada