16 d’octubre 2022

El còmic "Història de Borriana" presentat per la Diada del País Valencià

Durant els actes institucionals per celebrar la Diada del País Valencià, el passat 9 d'octubre, la corporació municipal de Borriana, en el CMC la Mercè es va presentar el primer volum de l'obra Història de Borriana. Des de l’antiguitat fins a 1850, una nova versió de la seua història en format còmic a través de la ploma d'un dels narradors gràfics més importants del panorama estatal, el borrianenc Pedro Cifuentes, amb el guió i la documentació a càrrec de l'historiador local Vicente Javier Perarnau.Història de Borriana en còmic

Sobre aquest tema, el regidor de Cultura, Vicent Granel, va destacar que és “una gran sort” que Cifuentes haja completat un projecte com la història de Borriana, i “deixe la seua empremta perquè els més xicotets, però també els adults, puguen descobrir una altra manera de conèixer la història de la nostra ciutat”.

La novel·la gràfica consta de dos volums. El primer volum que ara s'ha presentat comprèn des de l'antiguitat fins a 1850 i el segon abastarà des de 1850 fins a l'actualitat.

Granel va assegurar que es tracta d'una obra que conta la història de la ciutat “en sentit lineal, seguint el reeixit, inconfusible, didàctic i divulgatiu estil de Cifuentes” i, a més, “agafant com a personatges els protagonistes de la seua obra de referència Història de l'Art en còmic editada per Desperta Ferro.

Amb aquesta obra es visita llocs emblemàtics de la ciutat i s'endinsa en les dades històriques dels monuments i edificis més importants del patrimoni local. Així, va indicar Granel, “tot això es presentarà amb les quasi infinites possibilitats que ofereix el llenguatge de la història gràfica, cosa que afavorirà àmplies maneres de narrar i de reviure aquestes fites històriques tan importants per a la ciutat”.

L'edil de Cultura va puntualitzar que el caràcter de l'obra és “eminentment divulgatiu i dirigit al públic en general, i especialment a la gent més jove”, perquè “fa falta que siguen ells els qui més coneguen la nostra història, la salvaguarden i la difonguen entre els que vindran en el futur. Però, al mateix temps, “també està pensada perquè els més majors puguen trobar detalls i aspectes que de ben segur recordaran, sobretot en el segon volum de l'obra, que vorà la llum pròximament”, ha indicat Granel.

Autors 

Pedro Cifuentes és professor de Ciències Socials en l'IES Jaume I de Borriana. A més, és dibuixant i guionista de còmics i pioner a portar els mètodes de la història gràfica a les aules. Per la seua trajectòria ha rebut el Premi Nacional d'Educació per al Desenvolupament, el premi al Professor Destacat i el de Materials Didàctics de la Generalitat Valenciana, i el premi Cope Castelló d'Educació. Actualment té obra publicada en les editorials Desperta Ferro i Penguin Random House.


Vicente Javier Perarnau és Llicenciat i Diplomat d'estudis avançats en Història de l'Art. Ha format part de l'equip del Museu Arqueològic de Borriana com a conservador i ha col·laborat en articles i comunicacions. Ha publicat diversos articles sobre temes històrics i artístics locals, tant en l'àmbit acadèmic com divulgatiu. Va ser comissari dels actes i de l'exposició en commemoració del setanta-cinc aniversari de la reconstrucció del campanar de Borriana.


Font: Ajuntament de Borriana, Whakoom

Informació aportada per Jaume Tugores

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada