27 de juliol 2022

El fill del xofer

Títol:El fill del xofer
Títol original
: El hijo del chofer
Autor:
José Pablo García. Basat en la biografia homònima de Jordi Amat
Traducció de:
Ricard Vela Pàmies
Publicat per:
Norma Editorial, maig de 2022
Format:
Cartoné - 19 x 26 cm - 120 pàgines - Color
Preu:
22 €





 

 
 
 
El novembre de 2020 es va publicar El fill de xofer del filòleg i escriptor Jordi Amat (Edicions 62 per l'edició en català, Tusquets Editores per l'edició en castellà), esdevenint un èxit en vendes. I és que la història que he descobert ara és molt llaminera, la biografia d'un dels periodistes més controvertits del que anomenem Transició, l'Alfons Quintà i Sadurní.

El reeiximent del llibre va donar a lloc a l'interès de fer-ne una adaptació a còmic, i així poder estendre la vida d'aquest personatge a altres públics. Norma Editorial se n'ha ocupat de publicar-lo, sent novetat d'aquest passat maig, i adaptat per José Pablo García, autor també de les adaptacions dels treballs de Paul Preston: La Guerra Civil Espanyola i La mort de Guernica (publicades en català per Editorial Base).

L'Alfons Quintà va néixer (agost de 1943) i créixer durant el franquisme i ho feu sota l'ombra de son pare, Josep Quintà, que vés per on va esdevenir xòfer de l'escriptor Josep Pla, entre altres tasques. Acompanyant son pare a casa d'en Pla, va començar a endinsar-se en un món d'empresaris, intel·lectuals, economistes i gent de diversa mena que, per una banda o per altra volien o tenien poder o influència i es preparen per quan el dictador morís. Ell es va xopar d'aquest ambient, i també la mala relació amb son pare, conformarien el seu fer i comportar-se en la vida adulta. 
 
Al llarg de lectura, coneixerem la seva figura, el seu auge i la seva caiguda. Fou un dels grans periodistes de la Transició, que el va portar a ocupar el càrrec de primer director de TV3, malgrat els articles que havia publicat sobre el cas Banca Catalana i Jordi Pujol. Darrere de la seva trajectòria periodística s’oculta una vida obscura plena de xantatges, assetjaments sexuals, abusos d’autoritat i altres coses per l'estil, que ens mostren com funcionàvem les clavegueres ja no de l'Estat espanyol sinó també de Catalunya, especialment durant la Transició i els primers anys de la democràcia. La vida d'aquest home tan controvertit i temut durant molt de temps per la informació que posseïa o que es creia que tenia, va acabar ben malament, va assassinar la seva dona i tot seguit es va suïcidar (desembre de 2016).

Tal com hem dit, des de ben petit es va envoltar de molta gent i, per tant, alguns d'ells també tindran el seu protagonisme, com ja mencionat Jordi Pujol, amb el cas Banca Catalana, i tot el que ho envoltava. Doncs el còmic també ens retrata el món politicosocial d'una llarga època.
 
A l'epíleg, en Jordi Amat ens explica com es va forjar la idea d'escriure una biografia sobre l'Alfons Quintà i la posterior adaptació a novel·la gràfica, amb tot l'encert de comptar amb en José Pablo García, fent un treball magistral i com he dit més amunt fent extensiu El fill del xofer a tots els públics. 

Segurament en algun moment, en les hores baixes de l'Alfons Quintà l'havia vist per alguna televisió, però fou amb un article a El País.cat, Postil·les a El fill del xofer (novembre de 2021), escrit pel mateix Jordi Amat, que vaig tenir el primer contacte indirecte amb ell, i així la seva fosca vida em va atraure, i informant també que s'estava preparant la seva adaptació a còmic, sense dubte aquest format seria una bona manera de conèixer-lo, tal com així ha passat.

Així doncs, he gaudit molt de la seva lectura, altre cop aprofundint des d'una altra perspectiva en aquesta època fosca mal anomenada Transició a través d'una de les seves figures rellevants, la del periodista Alfons Quintà. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada